Ga naar hoofdinhoud

Paard kreupel, moet ik startgeld betalen?

Foto Lonneke Ruesink

Vraag: Vlak voor een (officiële) dressuurwedstrijd, raakte mijn paard kreupel. Op dat moment waren de inschrijvingen al enige tijd gesloten. Echter, in de reglementen van de organisatie van de wedstrijd stond dat ruiters die zich afmelden na de sluiting van de inschrijvingen verplicht zijn het startgeld te betalen. Kan de organisatie mij verplichten het startgeld te betalen?

Antwoord Schelstraete Advocaten

Of in een bepaalde situatie nog inschrijfgeld voldaan dient te worden in geval van een onmogelijkheid om te starten hangt af van hetgeen in het vraagprogramma vermeld staat. Ook hangt het soms af van de onderliggende reden die aangevoerd wordt door de ruiter.

In vrijwel alle vraagprogramma’s van de wedstrijden staat vermeld dat men na een bepaalde datum (sluitingsdatum) ten alle tijden verplicht is om het inschrijfgeld te voldoen aan de organisatie van de wedstrijd. Indien men afmeldt voordat de inschrijving is gesloten kan men dat (meestal) kosteloos doen en hoeft men –indien nog geen inschrijfgeld is voldaan- dit ook niet meer te betalen. Meldt men later af dan dient men te betalen.

Het komt voor dat organisaties geen inschrijfgeld in rekening brengen indien de ruiter afmeldt vanwege een plotselinge blessure/ziekte van zijn paard en dit middels een verklaring van de dierenarts ook kan aantonen. Indien het vraagprogramma over dergelijke situaties niets vermeld zijn organisaties niet verplicht om in geval van plotselinge kreupelheid geen inschrijfgeld in rekening te brengen. Vaak doen zij uit coulance niet moeilijk indien je als ruiter een goede reden hebt voor je afmelding na de sluitingsdatum. Sommige organisaties vragen, zoals hierboven vermeld, echter wel om een verklaring van een dierenarts waarin staat dat het paard inderdaad (plotseling) kreupel of ziek is. De reden hiervoor is dat organisaties vaak geconfronteerd worden met ruiters die maar wat inschrijven en dan met smoesjes paarden die helemaal niets mankeren op het laatste moment afmelden. Dit is vervelend voor de organisatie want op de lege plek had ook een andere combinatie kunnen starten.

Of men dus na sluiting van de inschrijvingen nog kosteloos kan afmelden hangt af van wat er in het vraagprogramma geschreven staat. Indien het paard daadwerkelijk kreupel is en de ruiter dit ook kan aantonen met een verklaring van de dierenarts zullen er weinig organisaties zijn die moeilijk doen over het te betalen inschrijfgeld.

Luc Schelstraete is advocaat bij Schelstraete Advocaten in Tilburg en gespecialiseerd in hippisch recht
Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

4 reacties op “Paard kreupel, moet ik startgeld betalen?

 • Grietje

  Bij verschillende dierenartsen moet je voor een verklaring dat je paard niet kan starten ook al een bedrag betalen wat dicht in de buurt komt van het geld dat je moet betalen voor starten in b.v. de M1 dressuur. Dus dan ben je het dubbele kwijt als je wel moet betalen voor je proeven, heeft volgens mij geen zin. Als er dan mensen op de wachtlijst staan dan hebben ze je plek zomaar weer opgevuld. dus dubbel startgeld. Zo gaat dat.

 • Laura Ginsel

  heb zelf een keer meegemaakt dat mijn paard een ernstige blessure had een week voor het Regio kampioenschap, heb me netjes afgemeld, kon een DA verklaring overleggen en er staan mensen op de reservelijst voor zo’n kampioenschap, tot mijn grote verbazing kreeg ik een rekening met daarop het bedrag voor de start aangevuld met €15.- administratiekosten…Heb toen een heel boos mailtje gestuurd naar de bond waarin ik aangaf dat ik zo ook wel rijk wilde worden, ik kon niet starten, moest wel betalen, de reserve combinatie die in mijn plaats mocht starten betaald ook voor die start en dan nog €15.- administratiekosten, ik ben uit mijn vel gesprongen!!! En dat terwijl je jaren geleden idd met een dierenarts of huisarts verklaring niets hoefde te betalen, hoezo klantvriendelijk?????

 • Dorien

  Wij zijn er als vereniging heel strikt in en laten indien nodig het inschrijfgeld via de KNHS innen. Maar als iemand een verklaring van de dierenarts kan overleggen, hoeft het inschrijfgeld niet betaald te worden. Dat is onze keuze.
  Ik vind het niet meer dan logisch dat het inschrijfgeld betaald moet worden indien er geen verklaring van de dierenarts getoond kan worden, ongeacht of er een reserve combinatie ingezet kan worden of niet. Het is toch extra werk voor de organisatie, werk dat in mijn ogen gewoon ‘betaald’ moet worden. Ik organiseer al jaren wedstrijden voor onze vereniging, verdien er zelf geen rooie cent aan, maar wil het wel terug zien in de verdiensten voor de vereniging. Wij steken er namelijk met alle vrijwilligers veel tijd en werk in en het is niet prettig als er dan veel mensen op het laatste moment toch niet komen en ook niet betalen. Het gaat vaak om enkele honderden euro’s. Een leuk bedrag om voor onze leden mooie dingen mee te doen.

 • Brekelmans

  Ik heb ook redelijk wat ervaring als voormalig bestuurder in een vereniging. Enige mensenkennis en empathie is toch wel noodzakelijk op een wedstrijdcommissariaat.
  Iemand laten betalen omdat het paard ziek of kreupel is vind ik niet correct. Je straft iemand die al in de put zit en die toch al genoeg kosten heeft.En een DA verklaring eisen is ook een wassen neus. Daar werkt elke DA aan mee want het levert hem ook geld op maar ook hiermede jaag je weer iemand op kosten. Terwijl je toch blij bent als ze de het volgende concours weer present zijn.
  In de sport hoort geen politie-optreden thuis.
  En voor de notoire afmelders is er een betere remedie. Meld ze bij de KNHS. Bij regelmatige afmeldingen moeten ze gewoon voor een bepaalde tijd uitgesloten worden van deelneming.
  En als vereniging kun je ze ook gewoon een aantal wedstrijden niet meer accepteren. Dan leren ze het wel. Bij ons heeft dat heel goed gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.