Ga naar hoofdinhoud

Van rijbaan naar loopbaan

Foto Lonneke Ruesink
Kies een baan waar je plezier in hebt, en je hoeft geen dag in je leven meer te werken. En als paarden je lust en je leven zijn, dan ga je natuurlijk voor een baan in de paardenwereld! Misschien is één van deze droombanen jou wel op het lijf geschreven...

Instructeur

Jij bent een streng maar rechtvaardig steunpunt voor je leerlingen en houdt ze stevig in het zadel. Soms ook letterlijk.

Functie-eisen: Je hebt ruime rij-ervaring op verschillende paarden en kunt vanaf de grond feilloos aanvoelen welke aanwijzingen een combinatie nodig heeft. Daarnaast heb je eindeloos veel geduld en energie, en beschik je bovendien over een stemgeluid waarmee je een vol voetbalstadion nog het verschil tussen impuls en tempo zou kunnen uitleggen.

Opleiding: De KNHS biedt diverse opleidingen aan waarmee je een officieel instructeursdiploma kunt verdienen. Of je nu liever westernles geeft aan kinderen of ambitieuze dressuurruiters wil trainen: voor elke tak van de sport is wel een passende opleiding te vinden.

Paardengebitsverzorger

“Als alle paarden periodiek een behandeling van een gebitsverzorger zouden krijgen, is er genoeg arbeid zijn voor tweehonderd fulltimers”, stelt Julius Peters van de Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVVGP), die de kwaliteit van de branche verzekert middels een certificeringssysteem. Door de jaren heen zijn er steeds meer gebitsverzorgers bijgekomen. De opleiding daarvoor is alleen in Amerika te volgen.

Paardenarts

Judith Lasterie-Weening is stuurde een aantal jaren geleden af als paardenarts. “Om dierenarts te worden moet je eerst het vwo afronden om daarna mee te loten voor de studie Diergeneeskunde in Utrecht. De studie duurt in totaal zes jaar. In de eerste drie jaar voltooit de student de bacheloropleiding; voornamelijk theorie en weinig praktijk. Het gebrek aan praktijk wordt helemaal goedgemaakt in de masterfase, waarin de coschappen op het programma staan.”

De coschappen Paard vinden plaats op de paardenkliniek van de faculteit. “Je loopt dan dagelijks mee met de artsen om op echte patiënten diagnoses te stellen, behandelingen uit te voeren en mee te werken aan operaties. Daarnaast ga je acht weken op stage naar een paardenkliniek in het land. Het is ontzettend leerzaam. Heel hard werken, maar onwijs leuk!”

Na de studie kun je aan het werk als paardenarts of verder leren om specialist te worden, bijvoorbeeld in de chirurgie. Niet iedereen wordt praktiserend paardenarts. Er zijn ook paardenartsen nodig in het bedrijfsleven, de farmaceutische industrie, de overheid en het onderwijs. Mogelijkheden genoeg dus na deze veelzijdige studie.

Paardenvoedingsdeskundige

Een beroep zonder specifieke opleiding is voedingsdeskundige. Eén van de bekendste paardenvoedingsdeskundigen in Nederland is Anneke Hallebeek. “Er bestaat niet echt een standaardopleiding tot paardenvoedingsdeskundige. Zelf heb ik eerst een dierenartsopleiding gedaan, gevolgd door de specialisatie in diervoeding en een promotieonderzoek. Zo specialiseerde ik me in paardenvoeding. Ik maakte bewuste keuzes om te komen waar ik nu ben. Jonge mensen die geïnteresseerd zijn in paardenvoeding kunnen wellicht met de Wageningse opleiding Diervoeding een goede basis leggen en daarin zo veel mogelijk specialiseren naar paard. Specifieke hbo-opleidingen toegespitst op dit vakgebied zijn mij niet bekend.” In Engeland zijn wel enkele mogelijkheden.
Nederland telt weinig zelfstandige hippische voedingsdeskundigen. “Voerfabrikanten hebben wel voedingsdeskundigen in dienst. Zij lossen de meest voorkomende vragen en klachten op. De gecompliceerde vragen komen bij zelfstandige adviesbureaus terecht. Daarvan zijn er in Nederland wel een aantal, maar geen tientallen. Overigens is het zo dat veel paardenhouders, particulier of professioneel, momenteel nog niet veel geld over hebben voor voedingsadviezen en dus eerst nog bij de gratis adviseurs van de fabrikanten aankloppen. Pas als het probleem niet overgaat maken ze de overstap naar een adviesbureau.”

Hoefsmid

Jij bent onmisbaar voor elk paard, of ze nu op ijzers of blote voeten staan. Zonder voeten immers geen paard! En met al die hoefijzers om je heen móét jij wel de gelukkigste persoon op aarde zijn 😉

Functie-eisen: Je weet precies wat voor invloed de stand van de hoeven van een paard heeft op zijn beweging, en ook hoe je die kunt verbeteren. Verder beschik je over een sterke ruggengraat, stalen spierballen en vuurvaste handen.

Opleiding: Om als zelfstandig hoefsmid aan de slag te mogen, kun je een meerjarige mbo-opleiding tot hoefsmid volgen. De fijne kneepjes leer je door stage te lopen bij een ervaren smid.

Zadelmaker

De leerweg tot zadelmaker bestaat uit een twee- tot driejarige deeltijdopleiding. Het eerste jaar komt de basisopleiding Zadelpassen aan bod en daarna volgt een tweejarige opleiding in technische vaardigheden. Deze opleiding is te volgen bij de Master Saddle Fitting Consultant (MSFC) en wordt deels in Engeland aangeboden.

Hippisch journalist

De hbo-opleiding Journalistiek leidt op tot allround journalist bij dagbladen, tijdschriften, radio en televisie en digitale journalistieke media en duurt vier jaar. Halverwege de studie moet de student kiezen uit twee richtingen: geschreven pers of radio en televisie. Als je een speciale richting zoals de paardensector op wilt, dien je dat vakgebied zelf te ontwikkelen. Stage lopen bij een hippisch blad is een mogelijkheid daartoe.

Fotograaf

Je staat uren in de regen om precies dat ene plaatje te schieten en kan er hartelijk om lachen als je paardenmodel steeds nèt een gekke bek trekt wanneer je afdrukt. Ook na twintig keer.

Functie-eisen: Je hebt veel artistiek gevoel en weet interessante foto’s te maken die jouw werk onderscheiden van andere fotografen. Daarnaast ken je alle technische kanten van je camera, lenzen en je fotobewerkingsprogramma van binnen en buiten. En, ook niet onbelangrijk: je hebt minstens één goede camera met verwisselbare lens in je arsenaal.

Opleiding: Er zijn meerdere voltijd- en deeltijdopleidingen waarbij je alle aspecten van het fotografievak leert. Daarnaast leer je veel door zelf te fotograferen en kritisch naar je eigen werk te kijken.

Paardenfysiotherapeut

Bestuurslid Lietje Jacobs van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie voor Dieren (NVFD) legt uit dat iedere dierfysiotherapeut eerst een opleiding tot humaan fysiotherapeut doet. “Dat is een vierjarige hbo-opleiding. Aansluitend volgt een opleiding tot dierfysiotherapeut. Op de website van belangenvereniging NVFD kunnen klanten informatie krijgen over de mate waarin leden bij- en nascholing volgen. Onze vereniging telt zo’n tweehonderd leden, van wie de meeste fysiotherapeuten ook een humane praktijk hebben. Slechts een kleine groep is fulltime werkzaam als dierfysiotherapeut.”

Groom

De onmisbare duizendpoot van iedere professionele stal. Je brengt bijna 23 uur per dag door tussen de paarden en geniet van elke minuut!

Functie-eisen: Je hebt géén negen-tot-vijfmentaliteit. Verder ken je alle paarden op stal van binnen en buiten, longeer je als de beste, hanteer je de mestvork als een kampioen, heb je een gemiddelde vlechtsnelheid van twaalf paarden per uur, spreek je je talen op internationale concoursen, rijd je een vrachtwagen rond alsof het een driewieler is… Wat kun je eigenlijk niet?

Opleiding: de beste leerschool voor grooms is natuurlijk op stal zelf, maar een opleiding Paardenhouderij kan een handige opstap zijn naar kennis én stages.

Pensionstalhouder

Bij jou op stal voelt iedereen zich thuis! Jij zelf misschien nog wel het meest, want iedere dag ben jij voor dag en dauw de eerste die binnenstapt en de laatste die het licht uitdoet.

Functie-eisen: Je bent niet alleen een paardenmens, maar ook een mensenmens; je houdt zowel je twee- als vierbenige klanten tevreden. Verder zie je het direct als een paard op stal minder lekker in z’n vel zit en draai je je hand niet om voor onderhoud en reparaties op het terrein. Jouw ideale lente-, zomer-, herfst- én wintervakantie: thuis, tussen de paarden!

Opleiding: Een opleiding Paardenhouderij of een opleiding in de richting van agrarisch management. Een pensionstal runnen is meer dan alleen voeren en uitmesten: je hebt je eigen bedrijf en moet dus ook de zakelijke kant goed onder de knie hebben.

Fokker

De liefste, mooiste en meest veelbelovende veulentjes staan bij jou op stal. En je hebt ze allemaal zelf gemaakt! Nou ja, met een beetje hulp van je fokpaarden…

Functie-eisen: Je bent een expert op het gebied van erfelijkheidsleer en weet precies hoe een goed paard lichamelijk in elkaar zit. Veulentjes maken kan immers bijna iedereen, maar het bewaken van goede bloedlijnen en het fokken van sterke, gezonde paarden, dát is een vak apart!

Opleiding: Een opleiding in de richting Paardenhouderij (mbo of hbo) is een goede start. Daarnaast kun je cursussen over erfelijkheidsleer volgen. Net als een pensionstalhouder run je een eigen bedrijf, dus ervaring met management is geen overbodige luxe!

Bereden politieagent

Agenten met minimaal drie jaar ervaring in het politiewerk komen in aanmerking voor een functie als ruiter. Een fysieke test en een rijtest maken deel uit van de selectieprocedure. Wordt een agent aangenomen? Dan volgt een inspannende interne opleiding van drie, zes of negen maanden, afhankelijk van de rijervaring. Degenen die meer rijervaring hebben, stromen later in zodat de groep in zijn geheel tegelijk eindigt. Gedurende deze periode zijn ruiters in opleiding hele dagen bezig met hun paard. Ze krijgen les in dressuur, springen, theorie en verzorging. De opleiding wordt voltooid met het landelijk politievaardigheidsexamen. Wordt dit met succes afgerond dan volgt een ME-opleiding van tweeënhalve week aan de politieacademie in Ossendrecht. Deze wordt eveneens met een examen afgesloten. Zijn alle examens behaald? Dan kan de ruiter dienstdoen op zijn paard. De eerste maanden begeleidt een ervaren collega de ruiter

Ruitersportzaakmedewerker

Divoza Horseworld is een retailbedrijf in ruitersportartikelen met vijf megastores en een online shop en telt ongeveer honderd medewerkers. Marketingcommunicatiemanager Sonja Paulusma: “In de winkels werken de mensen als verkoopmedewerker of (assistent-)filiaalmanager. Op het hoofdkantoor zijn de collega’s werkzaam in magazijn- en kantoorfuncties, waaronder inkoop, verkoop binnendienst, administratie, personeel en organisatie, marketing en communicatie en webshop.”

Voornamelijk mbo-afgestudeerden vanuit allerlei richtingen voeren de werkzaamheden uit. “Voor administratie, inkoop en marketing is een gespecialiseerde opleiding met betrekking tot het vakgebied vereist. Ten aanzien van functies in de inkoop en verkoop is enige verkoopachtergrond, maar ook met name uitgebreide paardenkennis en specifieke productkennis nodig.”

Paardencoach

Meerdere wegen leiden naar Rome. Naast de opleiding tot ‘normale’ coach kun je zelf kennis ontwikkelen over het gedrag van paarden en hun onderlinge interactie. Door deze kennisgebieden te combineren kun je als paardencoach aan de slag. Ook bieden diverse paardencoaches korte opleidingen tot dit beroep aan.

 

> > Naar dossier Onderwijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook