Ga naar hoofdinhoud

Slootwater als drinkwater

WaterPaarden drinken op een zomerse dag tientallen liters water. De meeste paarden drinken zuiver kraanwater, maar dieren in afgelegen weilanden en veulens in de opfok moeten het vaak met oppervlaktewater stellen. Toxicoloog Guillaume Counotte van diergezondheidsorganisatie GD in Deventer: „Slootwater kan doorgaan voor drinkwater, maar een goede en regelmatige controle op kwaliteit is van levensbelang voor de gezondheid van je paard.”

Ken je sloot
„Het belangrijkste advies dat ik paardenhouders kan geven is dat ze hun sloot en slootwater moeten kennen”, vertelt Guillaume Counotte. Hij inventariseerde door dierengezondheidsorganisatie GD uit Deventer onderzochte watermonsters uit heel Nederland en bracht de grootste risico’s in kaart. Eén van de grootste gevaren voor gezond slootwater is natuurlijk vervuiling.

Puur natuur?
Zelfs al is je sloot puur natuur en tref je tijdens een wandeling langs de kant geen enkele bron van vervuiling aan, dan nog is waakzaamheid geboden. In sloten waar veel afgestorven planten liggen of waar op de bodem een dikke laag slib ligt (meer dan 20 centimeter), daar zullen rottingsprocessen de sloot vervuilen met zwavel. Counotte: „Goed water hoort helder, kleurloos en geurloos te zijn. Water met zwavel ruikt naar rotte eieren en zal bij inname zenuwafwijkingen veroorzaken.”

Ligging
In de noordelijke provincies en in Zeeland is zout kwelwater dat onder de dijk door de sloot in sijpelt een gevaar. Ook hier is de kans aanwezig dat zwavelverbindingen zenuwafwijkingen tot gevolg hebben. Rond veengebieden bevat oppervlaktewater vaak ijzer en humuszuren. Hoewel deze nauwelijks een negatief effect op de gezondheid hebben, maken ze het water minder smaakvol. Het paard drinkt er te weinig van en loopt op warme dagen het risico op uitdroging.

Seizoen
Midden in de zomer, wanneer de paarden kwalitatief goed water het hardst nodig hebben, steekt nog een gevaar de kop op. Bij hoge temperaturen en in ondiepe wateren gedijen de blauwalgen namelijk uitstekend. „Je kunt de aanwezigheid van de algen herkennen aan een groene, blauwe en soms rood-gele waas in het water. Dit water mogen paarden absoluut niet drinken”, aldus Counotte. De giftige stoffen (cyanotoxines) die vrijkomen bij het afsterven van de blauwalgen tasten de lever en de nieren van het paard aan. In eerste instantie geeft dat weinig klachten, maar op den duur zal een paard minder in staat zijn te presteren en er minder fit uitzien. Bij langedurige inname van de gifstoffen zal het paard er aan onderdoor gaan.

Lees ook:
Test zelf de kwaliteit van het slootwater van je paard. Een doe-het-zelftest die is ontwikkeld door de GD en LTO Nederland.

Eén reactie op “Slootwater als drinkwater

  • Janke Griet Elzinga

    Goed idee z’n zelftest, zit er al een poosje aan te denke om een slootwater onderzoek op te sturen, maar kan het nu eerst zelf wel testen en dan beslissen of het opgestuurd moet worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook