Ga naar hoofdinhoud

Solarium goed voor mijn paard?

Solarium thermium

Overdag zetten we de centrale verwarming hoger, ’s nachts kruipen we onder de elektrische deken. Ook voor paarden zijn er warmte-leveranciers voor koude winterdagen. Het solarium en het thermium bijvoorbeeld. Maar waar zijn deze technische hoogstandjes goed voor en hoe gebruik je ze?

Solarium
Het bekendst is natuurlijk het solarium. Dit plafond van infrarood lampen verwarmt de spieren, stimuleert de bloedcirculatie en ontdoet de spieren van melkzuur. Fysioloog dr. Eric van Breda is niet overtuigd van het medische nut van solariums. ,,Paarden vinden het lekker om onder het solarium te staan, maar lichamelijk heeft het weinig effect”, meent hij. „De straling reikt niet verder dan een paar millimeter tot hooguit enkele centimeters onder de huid, terwijl de spieren die een paard gebruikt tijdens de training dieper en dus buiten bereik liggen.” Als truc om het losrijden en uitstappen over te kunnen slaan moet je het solarium dus niet zien. Wel is het een goed droogkanon. „Zet je paard na het rijden of het wassen onder de rode lampen en laat hem daar staan tot hij droog is”, adviseert Academy Bartels groom Anja Abbring. „Dit is niet alleen lekker en ontspannend voor het paard, het verkleint ook nog eens de kans op een verkoudheid.” Ze raadt aan het solarium niet te dicht boven een paard te hangen. „Mocht hij ergens van schrikken, dan mag hij niet met zijn hoofd tegen het solarium aan kunnen slaan. Een centimeter of 80 boven de rug is een goede hoogte.” Een solarium verhoogt ook de huiddoorbloeding. Het gevolg? Een mooie, glanzende vacht. Toch vindt de Duitse paardenarts dr. Heike Kühn een waarschuwing op zijn plaats. „Een solarium kan het kruis wel verhitten tot 70 graden Celsius, terwijl delen die 10 centimeter lager liggen niet warmer worden dan 24 graden Celsius.”

Thermium
Een variant op het solarium is het thermium; een cabine waarbij een paard wordt blootgesteld aan infraroodstralen. „Het thermium verwarmt het hele paardenlijf. Het bloedvaten- en lymfestelsel verspreiden de warmte en de energie door het lichaam naar de spieren en gloeien deze voor, paarden beginnen soepeler aan hun training en de spieren zijn meer ontspannen”, vertelt dr. Heike Kühn die de werking van solarium en thermium onderzocht. Bloedonderzoek wees uit, dat paarden met het gebruik van een thermium sneller herstellen van zware arbeid. „Sportpaarden hebben met een thermium minder tijd nodig om te herstellen en hebben minder spierpijn. De stofwisseling wordt op gang gebracht en afvalstoffen in het lichaam worden sneller afgevoerd.” Dr. Matthias Baumann runt een trainings- en rehabilitatiecentrum voor sportpaarden in het Duitse Reichtertsheim. Hij zweert bij het thermium. „Op mijn trainingscentrum hebben ruim 150 paarden gebruik gemaakt van het thermium en ik merkte duidelijk verschil. Zelfs oude paarden zijn soepeler en rugproblemen verminderen.” Als nadeel noemt Baumann, dat sommige paarden het maar saai vinden in de cabine. „Ze staan daar maar. Gelukkig is er ruimte voor een hooizak.”

Interesse gekregen? Begin maar met sparen. De prijs van een thermium ligt rond de € 20.000, een solarium heb je vanaf € 1.500. Maar: hoe goed apparaten als het solarium en thermium ook werken, er gaat niets boven een goede warming-up en cooling down.

2 reacties op “Solarium goed voor mijn paard?

 • Gemma

  Ik moet eerlijk zeggen dat mijn paard, wat heel stijf is, echt baat heeft bij die infrarood lampen. Solarium.

  Ik zit er zelf ook onder bij de fysio en het heeft ook baat bij mijn peesontsteking in de schouder.

 • Gabrielle van der Valk

  Beste lezer,

  ik er misschien een onderzoeksrapport ergens te vinden dat het bovenstaande verhaal bevestigd?
  Ik heb namelijk gekeken op de website van dr. khun maar ik kan niets vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook