Ga naar hoofdinhoud

Sporttherapeut

Jack Meagher paardensporttherapeut Melissa van Golverdingen in actie.
Melissa Monster-van Golverdingen is 30 jaar, woont in Geertruidenberg en is Jack Meagher paardensporttherapeut. Hiervoor heeft ze de cursus ‘Jack Meagher Sports Therapy’ gevolgd. Na het behalen van haar diploma in 2006 heeft ze haar eigen bedrijf ‘Freedom of Motion’ opgestart.  Haar ‘grote’ voorbeeld is de directeur van het Jack Meagher Institute in Amerika: Robert Altman. In de toekomst wil Melissa graag een samenwerking aangaan met een dierenartsenpraktijk en zich meer richten op het training- en sportaspect. Vanaf jongs af aan rijd Melissa al paard, en op dit moment heeft ze twee paarden in training staan.

1) Waarom heeft u voor dit beroep gekozen? 
De reden dat ik expliciet voor dit beroep gekozen heb, komt vanwege mijn fascinatie voor spieren. Als klein meisje deed ik al niks anders dan plaatjes kijken van gespierde atleten(zowel paarden als mensen) en was ik altijd druk in de weer met het masseren van de nekken van ooms en tantes. Nadat ik één keer een paardensportmasseur aan het werk had gezien, wist ik het: dit is het! En nu 10 jaar later, heb ik nog steeds het gevoel dat dit de beste keuze was die ik toen kon maken. Nog steeds zijn spieren en alles wat daarmee samenhangt, zoals de training en werking, iets waar ik niet over uitgeleerd/gesproken kan raken.

2) Wat is er bijzonder/leuk aan dit beroep?
Het bijzondere aan het beroep is dat de paarden het toestaan om mij mijn werk te laten doen. Tuurlijk, elk paard probeert mij wel eens te trappen, te bijten of staat te wiebelen. Dat is ook logisch want het is een vluchtdier en een massage kan soms een gemene pijn geven. Ik heb daar mee leren omgaan, en ik heb er respect voor. Het bijzondere is dat na een tijdje bij de paarden een soort ‘knop’ omgaat en ze het accepteren.
Tevens vind ik de diversiteit van paarden en eigenaren die ik onderweg ontmoet erg leuk. Daardoor blijf ik ook nog steeds leren, misschien niet meer zoveel op mijn vakgebied ‘spieren’, maar wel door de ervaringsverhalen van mijn klanten. Ook het werken met paarden uit diverse disciplines is erg leuk. En ik zie het als mijn taak om de kennis uit alle verschillende disciplines samen te brengen, om zodoende de kans op blessures in de totale sport te verminderen.

70902_05_00483) Kunt u wat meer vertellen over de opleiding/methode?
De opleiding komt oorspronkelijk uit Amerika, en is in 1999 naar Nederland gehaald. De Jack Meagher methode is bedacht door de Amerikaan Jack Meagher. Het is een speciale stresspunttherapie. Dit houdt in dat iedere spier een bepaalde plek heeft – dit is vaak in de regio waar spier overgaat in pees – waar de stress het grootst is en de kans op blokkade als eerste ontstaat. Zodra de stress te hoog wordt, bijvoorbeeld door overbelasting, vindt er een blokkade plaats, die betrekking heeft op de gehele spier. Het vinden van die plek waar de verkleving zich in een spier bevindt, is de kern van de methode. Masseurs die de Jack Meagher methode gebruiken werken zo nauwkeurig en diep in het spierweefsel dat ook daadwerkelijk blokkades opgelost kunnen worden. Hierdoor is het dan ook mogelijk om echte losheid van het spierweefsel te realiseren en bewegingsproblemen op te lossen. Helaas is Jack Meagher in 2005 overleden, maar zijn er gelukkig zo’n 50 therapeuten in Nederland die deze methode beheersen.

4) Hoe groot is de behoefte aan dit beroep?
De Jack Meagher methode in Nederland is/was nog niet heel bekend, dus de behoefte is niet heel groot en daarom was het in het begin vrij lastig om klanten te werven. Gelukkig merk ik dat de behoefte stijgt. Eigenaren worden steeds meer bewust van wat er van hun paard wordt verwacht tijdens een training. Tevens zijn er natuurlijk ontzettend veel therapeuten. Je hebt fysiotherapeuten, ostheopaten, chiropractoren.. noem maar op! Het is daarom voor paardeneigenaren soms best lastig om daar een keuze uit te maken.

5) Werkt u samen met een dierenarts?
Ik werk op dit moment niet samen met een dierenarts. Dit komt met name doordat een fysiotherapeut wordt vergoed door verzekeraars en andere therapeuten niet. Dit speelt vaak een grote rol voor paardeneigenaren en daardoor verwijzen dierenartsen ze makkelijk door naar een fysiotherapeut. Het komt wel voor dat ik paardeneigenaren naar bijvoorbeeld een dierenarts en/of andere therapeut doorverwijs. Tevens raad ik iedereen aan om minimaal 1 á 2 keer per jaar hun paard door een andere therapeut te laten behandelen.

workshop6) Waarom komen mensen naar u toe?
De mensen die naar mij toe komen kan ik eigenlijk verdelen in twee groepen. De nieuwe en de vaste klanten. De nieuwe klanten komen vaak naar mij toe omdat zij een probleem hebben waar niemand uitkomt. Zij zijn vaak eerst naar de dierenarts geweest, hebben foto’s laten maken, maar daar was vervolgens niks aan te zien. Vaak verwijst een dierenarts ze dan door naar een therapeut. Met een nieuwe klant ben ik gemiddeld zo’n anderhalfuur bezig. Dit is inclusief een soort ´intake´ gesprek plus een evaluatie. De tweede groep zijn de vaste klanten. Ik behandel hun paarden puur voor het onderhoud en dit duurt ongeveer zo´n drie kwartier. Dit zijn vaak de echte wedstrijdpaarden van de serieuze wedstrijdruiters.

7) Welk opmerkelijk voorval is u het meest bijgebleven?
Ik zal nooit vergeten dat de directeur van het Jack Meagher Institute America in Nederland was en ik een Master Course bij hem volgde, zo’n 5 jaar geleden. Hiervoor had ik een journalist uitgenodigd en hij had een leuk artikel erover geschreven in het Brabants Dagblad. Een week later had een columnist hierop gereageerd in een regionaal dagblad en hij opende zijn column met ‘Paardensporttherapeut, dat is een mooi woord voor Scrabble’. Verder had hij er geen goed woord voor over. Ik was daar volledig van ontdaan en wilde hem zelfs uitleggen hoe het werkt en wat het doet. Maar toen realiseerde ik me dat ik mezelf en mijn werk misschien niet te serieus moest nemen. Door zijn wellicht onbewust, kritische noot, ben ik wel beter gaan realiseren wat mijn doel als (scrabblewoord) ‘paardensporttherapeut’ zou moeten zijn. Ik moet uitdragen waar ik voor sta. Ik ben gek op sport, vind het fantastisch om te zien hoe mensen het maximale uit zichzelf en/of uit hun dier kunnen halen. In iedere sport zit zoveel emotie en passie, dat is niet anders in de paardensport.
Zodra mijn klant een atletische prestatie van zijn/haar paard verlangt, ongeachte de discipline, is het mijn taak om ervoor te zorgen dat het paard fysiek zo fit mogelijk is, zodat hij de gevraagde belasting kan leveren zonder negatieve gevolgen.

8) Wat zijn de minder leuke kanten van het werk?
Het werk is niet voor iedereen weggelegd. Het is fysiek heel zwaar en vermoeiend omdat het veel kracht kost. Tevens vind ik het lastig als ik een paard een stuk vooruit heb geholpen en als ik vervolgens terugkom voor een vervolgbehandeling het paard weer terug is gevallen. Vaak ligt het probleem dan bij de ruiter, en dit is moeilijk uit te leggen aan de ruiter zelf. Ik probeer dit meestal op te lossen door met de instructeur te praten.
Het reizen kost ook erg veel (verloren) tijd, maar daarentegen kom ik op heel veel stallen en ik ontmoet veel verschillende mensen, en dat is erg leerzaam.

9) Waar haalt u, tijdens het werken voldoening uit?
Ik vind het erg leuk als ik aan een paard meteen kan zien wat het probleem is. Tevens haal ik voldoening uit paarden die ontspannen zijn/worden na en tijdens een behandeling. Het mooiste vind ik als ik een paard moet behandelen (meestal van een vaste klant) die net een paar dagen op concours is geweest en die nog steeds helemaal los in het lijf is. Daar doe ik het voor: paarden die vóór, tijdens en na een wedstrijd ontspannen en los in hun vel zitten en daardoor optimaal kunnen presteren.

Freedom of Motion Melissa van Golverdingen10) Wat ziet u liever anders in uw beroep (of in de paardenwereld?)
Ik zou graag zien dat ruiters en paardeneigenaren meer bewust worden van wat ze van hun paarden vragen. ‘Wat vraag je van je paard en wat levert het je op?’. Veel mensen trainen standaard elke dag een uurtje. Het is geen zaak om zoveel mogelijk te trainen, het gaat juist om efficiënt trainen.

11) Waar zullen je interesses/kwaliteiten voornamelijk moeten liggen, wil je dit werk gaan doen?
Het allerbelangrijkste is dat je goed bent in je vak en dat je met paarden om kunt gaan. Een groot gedeelte van de tijd werk je met mensen, daarom is het ook zeker van belang dat je met mensen om kunt gaan. Goed kunnen uitleggen en adviseren is een vereiste want je moet immers in staat zijn om het probleem van het paard te vertalen naar de eigenaar.
Humane Sportmassage is een vereiste vooropleiding. Daarbij is het raadzaam om veel te lezen en je echt te verdiepen in de (veelal Engelse) materie. Natuurlijk moet je ook geïnteresseerd zijn in paarden en doordat het relatief zwaar werk is, is het ook handig als je zelf fit bent.

Ben jij ook werkzaam in de paardensector en wil je graag jouw verhaal delen? Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook