Ga naar hoofdinhoud

Topsport en studie hand in hand

Studie en topsport zijn doorgaans lastig te combineren. NOC*NSF ontwikkelde daarom het actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport, waardoor topsporters zich op beide gebieden kunnen ontwikkelen. In Nederland is Aeres Hogeschool in Dronten met de studie Hippische bedrijfskunde de enige die dit traject binnen hippisch beroepsopleidend Nederland aanbiedt. Een aantal jaren geleden ontving deze school de topsportstatus van het NOC*NSF.

Het NOC*NSF heeft een lijst opgebouwd van opleidingsinstituten die volgens deze topsportvriendelijke methode mogen werken. Tot een aantal jaren geleden ontbrak op die lijst nog een hippische studie op hbo-niveau. Ruth van der Beek, studieleider Hippische bedrijfskunde bij Aeres Hogeschool, vertelt over de toekenning van deze status: “Wij vonden het een groot gemis dat er nog geen hippische hbo-studie op topsportvriendelijke basis kon worden aangeboden, aangezien hier zeker behoefte aan is. Deze behoefte willen wij graag naar een hoger plan tillen. We willen de hippische topsport graag onze faciliteiten aanbieden om de studie met de sport te kunnen combineren. NOC*NSF heeft de topsportstatus in principe uitgegeven aan de hele school, maar intern is besloten dit het eerst uit te gaan rollen voor Hippische bedrijfskunde. Maar ook bijvoorbeeld schaatsers of wielrenners moeten op termijn kunnen deelnemen.”

Aanpassing op sportschema

In samenspraak met de KNHS werd de opleiding Hippische bedrijfskunde van Aeres Hogeschool topsportvriendelijk ingericht. Hierbij zal de huidige opleiding Bedrijfskunde worden afgestemd op de individuele training en wedstrijdprogramma’s van topsportstudenten. “We hebben nu een samenwerkingsovereenkomst met NOC*NSF. Samen met de topsportstudenten stellen we een plan op zodat zij toch binnen vier jaar hun diploma kunnen halen. We stemmen het les- en examenprogramma af op de wedstrijdplanning. Dan bekijken we wat de student eventueel mist en wordt er een ander moment van toetsing gepland”, legt Van der Beek uit.

Groen licht

“De eisen van deze topsportstatus worden bepaald door NOC*NSF. Die beslist of de student die zich meldt ook daadwerkelijk een topsporter is. Wanneer de student groen licht krijgt, wordt er op school iemand aangewezen die de student gedurende zijn hele studie gaat begeleiden. Degene die bij ons op school daarvoor aangesteld is, heeft zelf op topsportniveau geschaatst en bovendien op een topsportschool gewerkt en weet zodoende goed hoe je topsport en studie kunt combineren.”

Het belang van studie

Vooral binnen de paardensport kan het voor een topsporter erg belangrijk zijn om toch een bedrijfskundig diploma op zak te hebben. “Hier besteden wij ook in onze werving veel aandacht aan”, zegt Van der Beek. “Vooral binnen de hippische sector is bedrijfskundige kennis geen overbodige luxe. De meeste hippische topsporters kunnen niet leven van de sport, maar hebben hiernaast vaak een bedrijf in de vorm van een pensionstal, handelsstal of manege. Daarom worden onze bedrijfskundige vakken erg specifiek toegespitst op de hippische sector. Ook kunnen wij mooie kansen bieden. Wij zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden aan het onderzoeken om onze hogeschoolfaculteit te betrekken bij de organisatie van CSI-concoursen in de omgeving. Hierdoor zouden studenten de exclusieve mogelijkheid krijgen om hier bijvoorbeeld aan deel te nemen. De studie bestaat uit zo’n zeventig procent bedrijfskundige vakken en dertig procent paard-gerelateerde vakken. De studenten worden dus breed opgeleid. Dit heeft als groot voordeel dat de topsporter na een carrière in de sport ook buiten de sector aan het werk kan.”

 

> > Naar dossier Onderwijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook