Ga naar hoofdinhoud

Verkochte hengst terugnemen vanwege gedrag?

Harrie Smolders bokkend naar de overwinning
Foto Lonneke Ruesink

Enkele dagen geleden verkocht ik mijn hengst voor 2.500 euro. De eerste 500 euro ontving ik direct bij aflevering en de rest van het bedrag zou ik binnen een half jaar krijgen. Over deze betalingsconstructie hebben zowel de koper als ik –beiden particulier, ik woon in België, de koper in Nederland – een contract getekend. Bij de verkoop heb ik heel duidelijk gezegd dat het paard alleen geschikt is voor mensen met ervaring met hengsten. Dit was volgens de koper geen enkel probleem, hij wil hem het liefst gebruiken als dekhengst en als rijpaard, maar nu komen er ineens klachten. De koper zegt dat de hengst onhandelbaar is en zich teveel als hengst gedraagt. Hij wil het paard teruggeven, kan hij dat afdwingen?

Antwoord Schelstraete Advocaten

U heeft er om te beginnen verstandig aan gedaan om enkele zaken op schrift te stellen. Ik begrijp echter dat er betreffende het paard an sich niets op papier is gesteld, maar dat de op schrift gestelde zaken alleen gaan over de wijze van betaling van het paard. Het zou verstandiger geweest zijn om ook in dit document te vermelden dat het een hengst betreft – hetgeen de koper zelf bij de bezichtiging heeft kunnen en moeten zien –, dat de koper ervan op de hoogte is dat het paard slechts geschikt is voor mensen met ervaring met hengsten en dat de koper heeft aangegeven dat hij of zij inderdaad ervaring heeft met hengsten en dit hengstengedrag dus accepteert. Ik maak uit de casus op dat dit slechts mondeling is besproken. Hoewel een mondelinge overeenkomst net zo rechtsgeldig is als een schriftelijke, zou dit voor u een bewijsprobleem kunnen opleveren op het moment dat de koper stelt dat hem deze zaken niet zijn medegedeeld. U kunt dan namelijk niet aantonen wat u de koper heeft medegedeeld, tenzij er getuigen aanwezig zijn geweest die wel kunnen verklaren omtrent hetgeen allemaal besproken is tijdens de bezichtiging.

De koper heeft aan u medegedeeld dat hij ook met de hengst wilde gaan dekken. Dan kan ook verdedigd worden dat daaraan inherent is dat de hengst een bepaald gedrag gaat vertonen. Het komt dan ook op mij over dat de koper heeft gekregen conform hij heeft gekocht, namelijk een hengst met hengstenmanieren. Ondanks het feit dat het evident om een hengst gaat waarmee de koper zelfs wilde gaan dekken, zou in een eventuele procedure wel een discussiepunt kunnen ontstaan omtrent hetgeen tussen partijen al dan niet is besproken en afgesproken. Daarom is het in dergelijke gevallen altijd goed om zaken op papier te stellen om dit soort situaties te voorkomen.

Andere zaken die nog zouden kunnen meespelen zijn een eventuele advertentie waarin het paard te koop wordt aangeboden – hoe wordt het paard omschreven – en bijvoorbeeld het emailverkeer tussen beide partijen.

Bovenstaande is bezien vanuit het Nederlandse recht. Het is echter niet onmogelijk dat de kwestie beoordeeld dient te worden naar Belgisch recht en door een Belgische rechtbank. Dat hangt af van een aantal factoren. Waar heeft de levering plaatsgevonden? Waar heeft de bezichtiging plaatsgevonden en of er op papier een rechtskeuze/forumkeuze is gedaan. Om die vragen te beantwoorden beschik ik over te weinig informatie.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

3 reacties op “Verkochte hengst terugnemen vanwege gedrag?

 • jos wouters opfokker ruiter

  Als we deze weg inslaan,dan zullen veel mensen paarden terug kunnen krijgen.
  Maar ik ben van mening dat dit paard niet terug hoeft genomen te worden.Al wetende dat het paard hengstgedrag laat zien en onhandelbaar is,is hij toch verkocht,en aangekocht .
  Al met al meen ik dat het niks uitmaakt hoe een paard is,als je op zoek gaat koop je een paard dat je aan staat ,dit kan qua exterieur zijn ,of op grond van vrij springen,of apart lopen,of vanwege een goed papier.Ik weet niet of het rontgen beeld mee speelt.Dus koper heeft de mogelijkheid gehad het paard te beoordelen ,schijnbaar was er toch iets dat de koper aantrok ,om dit aan te kopen.
  Als het dan achteraf niet klapt met karakter,of te heet of misschien wel uitgeprobeerd ,en dit tegen valt,dan had je van te voren dit moeten proberen.Verder kan verkoper niet controleren wat er in de tijd van verkoop en de problemen nu is gebeurd,Het gedrag kan verergerd zijn,door toedoen nieuwe koper ,maar ik zou hem nooit terug nemen.

 • peter van hesteren

  kan het niet zo zijn dat de koper alleen heeft willen dekken en dat , dat al gebeurt is en nu geen interesse in het paard heeft en daarom terug wilt geven en waarschijnlijk ook zijn geld ,dan heeft hij gratis gedekt ik weet het niet ??????

 • Irene Dubbeldam

  Het paard is verkocht voor 2500 euro, waarvan maar 500 aanbetaald is en dan een half jaar later 2000 euro??? Is dat wegens geldgebrek bij de koper? De koper strijkt nu dekgeld of een of meer veulens? Raar contract. Als het echt een goede hengst was, zou hij neem ik aan wel duurder zijn geweest en dan geef je een niet goedgekeurde (denk ik) hengst mee met als doel dat er mee gedekt gaat worden. Ben ik nou gek als ik denk dat je dan al op je klompen kunt aanvoelen dat de koper van toeten noch blazen weet? Of dat de koper te weinig geld heeft om een paard te kunnen kopen, dus laat staan onderhouden. Wie geeft z’n paard aan zo’n figuur mee? Van wie is in dit geval het paard als hij verongelukt of schade veroorzaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.