Ga naar hoofdinhoud

Voedingssupplement magnesium

Magnesiumtekort leidt tot prikkelbare, nerveuze en snel vermoeide paarden, bovendien treden spiertrillingen op en is er een verhoogde kans op hoefbevangenheid. Reden genoeg om je paard een voedingssupplement met magnesium te voeren. Het kost bijna niets en het lijkt de oplossing om een tekort te voorkomen. Of toch niet?

Magnesium

Voorzichtigheid is geboden, niet elk supplement is van goede kwaliteit en een overdosis magnesium veroorzaakt diarree, hart- en nierproblemen. De enige manier om zeker te weten of jouw paard een magnesiumtekort of -overschot heeft is door bloedonderzoek uit te laten voeren.

Dierenarts Kees Kalis verdiept zich in Nederland in magnesiumtekort bij paarden. Meer dan 50% van de zieke dieren blijkt een tekort aan magnesium te hebben, bij gezonde dieren is dit bij 25% van de paarden het geval. Risicovol, want de magnesiumreserve van paarden zit in de botten. Bij een tekort wordt magnesium uit de botten gehaald en dit verzwakt de botstructuur.

Toch is het niet verstandig om zomaar een supplement bij te voeren. Het etiket op de verpakking van een voedingssupplement is vaak onduidelijk. De opname van magnesium is ook niet alleen afhankelijk van het magnesiumaanbod. Zes dierenartsen aan de College of Veterinary Medicine (Ohio) onderzochten de magnesiumopname en effecten bij paarden. De magnesiumopname blijkt afhankelijk te zijn van andere supplementen. Zo neemt de magnesiumopname bij het voeren van extra zout toe en bij een overschot aan calcium en fosfor af.

In voedingssupplementen zit vaak vooral kalk. En kalk onderdrukt de benutting van magnesium. Het probleem wordt niet opgelost, maar juist vergroot. Kalis vertelt hoe hij erover denkt. ,,Het is volgens mij niet een kwestie van wat paarden te weinig krijgen, maar van wat ze te veel binnen krijgen, waardoor de magnesium niet wordt opgenomen.” Wat Kalis betreft is er grootschalig onderzoek nodig naar de invloed van kalk op magnesiumopname door paarden.

2 reacties op “Voedingssupplement magnesium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook