Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Is de positie van de voer- en drinkbak van belang?

Vraag: Het hooinet van mijn paard hang ik altijd hoog op om te voorkomen dat hij er met zijn voorbenen in kan blijven hangen. Nu heb ik echter gehoord dat dit niet zo goed is, omdat met de natuurlijke eethouding vanaf de grond wordt gegeten. Nu vraag ik me af of dat echt zo is? En hoe zit het dan met de voer- en drinkbak, die hangen toch meestal ook wat hoger in de stal?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Onderzoekers zijn het nog niet eens over de hoogte van een hooinet of hooiruif. Voor de veiligheid van het paard is het van belang dat de hoogte zodanig wordt gekozen dat het paard niet met zijn hoeven/benen in het hooinet of hooiruif kan komen. Nadeel hiervan is dat op deze veilige hoogte het paard makkelijker meer stof in zijn ogen, oren en neus krijgt. Zeker voor paarden met luchtwegproblemen is dit niet wenselijk.

Het paard moet zich daarnaast in een vreemde onnatuurlijke houding buigen wil hij uit het hoog opgehangen hooinet kunnen eten. Vaak zie je dat paarden eerst het hooi uit het hooinet plukken, om het vervolgens vanaf de grond op te eten. Wanneer je dit ziet gebeuren, vraag jezelf dan af wat het nut is van het gebruik van een hooinet of -ruif. Blijkbaar vindt je paard het dan prettiger om vanaf de grond te eten, wat ook zijn natuurlijke houding met eten is. Mogelijk maakt een paard endorfine (rustgevende werking) aan wanneer hij met zijn hoofd naar beneden in graashouding staat. Als dit het geval is, kan dit een reden voor het paard zijn om graag van de grond te willen eten.

Voeren direct vanaf de grond heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat je paard in zijn natuurlijke houding kan eten. Nadeel is echter dat de kans groot is dat een groot deel van het hooi wordt verspild door vertrapping of bevuiling met mest en urine. Daarnaast bestaat de kans dat je paard veel zand eet. Dit is met name een gevaar wanneer je paard maar een beperkte hoeveelheid ruwvoer krijgt omdat hij op afvaldieet is. In deze gevallen is het verstandig om gebruik te maken van speciaal ontwikkelde feeders. Om de tijd die je paard besteedt aan eten te verlengen omdat hij maar een beperkte hoeveelheid voer mag eten, kan je gebruikmaken van speciaal ontwikkelde slowfeeder. De voeropnametijd kan hierdoor met 1,5 uur verlengd worden.

De voer- en drinkbakken hangen meestal wat hoger in de stal. Dit is met name voor de veiligheid van je paard, zodat hij er niet in kan gaan staan. Omdat je paard de meeste tijd besteedt aan het eten van ruwvoer en niet aan het eten van krachtvoer of drinken van water, speelt de natuurlijke eethouding tijdens het eten van krachtvoer en het drinken van water waarschijnlijk een minder grote rol. Het is echter geen probleem om krachtvoer vanaf de grond te voeren, mits de grond schoon is om de inname van zand te beperken. Je kan natuurlijk ook gebruikmaken van een losse voerbak op de grond, die je weer uit de stal haalt als het voer op is.

Gezien de hoeveelheid stof die in de ogen, oren en neus komt wanneer ruwvoer wordt gevoerd vanuit een hoog opgehangen hooinet, is het wenselijk om te kiezen voor een andere voedermethode waarbij het paard zijn natuurlijke eethouding kan gebruiken. In hoeverre een onnatuurlijke eethouding effect heeft op het welzijn van een paard is niet geheel duidelijk. Als je paard eerst al het hooi uit het hooinet plukt en vervolgens vanaf de grond gaat eten, is het helder dat je paard een voorkeur heeft voor zijn natuurlijke eethouding. Speel hier dus op in en maak geen gebruik van een hoog opgehangen hooinet, maar kies voor een speciaal ontwikkelde (slow)feeder. Het kan zijn dat je paard dan ook liever krachtvoer vanaf de grond eet.

Lees meer:
Column: Voeren met slowfeeder is niet zielig
Bezoekersvraag: Laten wennen aan slowfeeder?

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Eén reactie op “Vraag: Is de positie van de voer- en drinkbak van belang?

  • m.van den heuvel

    Misschien een tip. Wij hangen het hooinet laag, in de hoek van de stal.
    De hoek is afgetimmerd met een schot van een meter hoog waardoor de paarden niet in het hooinet kunnen blijven hangen met hun voorbenen. Bijkomend voordeel, het hooi ligt niet door de hele stal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.