Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Gaat weken van hooi ten koste van de kwaliteit?

Placeholder hooi ruwvoer
Vraag: Ik hoor van verschillende staleigenaren dat zij het hooi eerst weken voordat ze het aan hun paarden voeren. Dit doen ze om de hoeveelheid stof te verminderen. Dit lijkt mij een goede optie, want des te minder stof des te beter. Mijn enige vraag hierbij is; gaat het weken van hooi niet ten koste van de kwaliteit?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Voor paarden met gevoelige luchtwegen is het wenselijk om het hooi eerst nat te maken. Dompel het hooi onder in een bak met water en laat het even uitlekken zodat niet de hele stal nat wordt. Voer het hooi vervolgens direct aan je paard.

Om de hoeveelheid stof te verminderen is het voldoende om het hooi onder te dompelen en hoeft niet lang te worden geweekt in een bak met water. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het direct voeren van ondergedompeld hooi een vermindering in stofconcentratie van 60% opleverde. Wanneer het hooi gedurende 16 uur werd geweekt was de afname in stofconcentratie 71%. De resultaten van geweekt hooi zijn dus wel iets beter, maar een groot nadeel van het langdurig weken van hooi is dat belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Wanneer je dus enkel de hoeveelheid stof wilt verminderen en de voederwaarde van het hooi wilt behouden, is onderdompelen van hooi in water voldoende.

Voor paarden met hoefbevangenheid of insulineresistentie (IR) kan het nuttig zijn om het hooi juist wel gedurende langere tijd te weken. Door hooi te weken wordt namelijk de hoeveelheid wateroplosbare koolhydraten – suikers en fructaan, die juist zo gevaarlijk zijn voor deze categorie paarden – verminderd. De hoeveelheid wateroplosbare koolhydraten die daadwerkelijk uit het hooi worden geweekt, hangt sterk af van de duur van het weken. Uit onderzoek is gebleken dat het weken van het hooi gedurende twintig minuten een suikerreductie van 5% opleverde. Na zestig minuten weken was dit bijna 31%. Daarnaast bleek er ook verschil te zitten in weken met warm of koud water. Over het algemeen levert zestig minuten weken in koud water hetzelfde resultaat in suikerreductie op wanneer dertig minuten in warm water – vijftig graden – wordt geweekt.

De mineralensamenstelling verandert ook wanneer het hooi wordt geweekt. Het gehalte aan fosfor, kalium en magnesium daalde als gedurende vijftien, dertig en zestig minuten werd geweekt in water. Het gehalte aan kalium werd zelfs met 55% verlaagd als het hooi zestig minuten in koud water werd geweekt. Voor paarden met HYPP – hyperkalemic periodic paralysis, een erfelijke genetische ziekte waarbij hoge kaliumgehaltes in het rantsoen vermeden moeten worden – kan dit gunstig zijn. Het calciumgehalte van geweekt hooi veranderde echter niet.

‘Des te minder stof des te beter’ is een goed motto, maar vergeet dan niet om ook naar andere factoren te kijken die van invloed zijn op de hoeveelheid stof die je paard inademt. Denk hierbij aan een goede ventilatie op stal. Voorkom daarbij echter wel dat je paard op de tocht staat. Laat je paard zo veel mogelijk buiten staan. Ook bij het opstrooien van de stal komt veel stof vrij, dus zorg dat je paard bij het opstrooien niet op stal staat. Het onderdompelen van hooi is een goede manier om de hoeveelheid stof te verminderen en de voedingswaarde van het hooi te behouden. Langer weken van hooi heeft wel invloed op de voedingswaarde van het hooi.

Lees meer:                        
Suiker uit hooi weken
Hooi stomen, alternatief voor hooi weken
Feit: Hooi stomen beter voor behoud mineralen

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.