Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Heeft haver negatief effect op spierconditie?

Mijn vrouw en ik hebben steeds discussies over de uitwerking van haver op de spierconditie. Telkens als een paard niet goed presteert omdat hij ‘vast’ zit in beweging, zegt zij dat dit komt doordat de spieren verzuren als gevolg van haver. Dit ‘vast’ zitten kan blijken uit een gebrek aan ruggebruik of een verminderd doortreden van het buitenachterbeen bij longeren. Mijn vrouw wil dus absoluut niet dat onze paarden haver krijgen. Maar volgens mij zit er gewoon haver in de brokken. Hoe kijkt VoerVergelijk hier tegenaan? Heeft haver inderdaad een negatief effect?

Antwoord Olga Dansen, Voerconsultant, VoerVergelijk.nl:

Haver heeft een lagere energiewaarde dan andere granen, ondanks dat het rijk is aan suiker en zetmeel. De stevige bast bestaat uit ruwe celstof, wat weinig energie levert voor het paard. Desondanks is haver snel verteerbaar, waardoor veel energie in korte tijd vrij kan komen. Het zetmeel in haver is zeer goed verteerbaar en wordt bijna helemaal in de maag verteerd, in tegenstelling tot dat van andere granen. Verder is haver relatief vet- en eiwitrijk en bevat het meer fosfor dan calcium wat resulteert in een scheve calcium-fosfor verhouding. Haver wordt vaak in krachtvoer verwerkt, zowel in brok als in muesli. Er zijn tegenwoordig ook krachtvoeders verkrijgbaar zonder haver.

Spierstijfheid wordt vaak in relatie gebracht met een overmaat aan suiker en zetmeel in verhouding tot de hoeveelheid arbeid die verricht moet worden. Het hoeft dus niet zo te zijn dat dit puur door haver komt, maar door een te hoog suiker en zetmeel gehalte in het algemeen. Daarnaast is het belangrijk dat de mineralen die van belang zijn voor een goede werking van de spieren in voldoende mate aanwezig zijn in het rantsoen. Denk hierbij aan magnesium, calcium, natrium, kalium en fosfor.

Spieren kunnen verzuren wanneer er teveel melkzuur wordt geproduceerd, als gevolg van spierkracht die beschikbaar moet komen zonder het gebruik van zuurstof. Dit melkzuur moet zo snel mogelijk afgebroken en afgevoerd worden. Hier is voldoende vitamine E, selenium en vitamine C voor nodig.

Het is op basis van de gegeven informatie moeilijk aan te geven wat de exacte oorzaak is van het ‘vast’ zitten. Een goede cooling-down en warming-up en correcte manier van training zijn ook van groot belang om je paard soepel te houden. Voeding speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol, zoals hierboven is beschreven. Wanneer naast het reguliere krachtvoer ook extra haver wordt gegeven, kan je ervoor kiezen om een aantal weken geen haver extra bij te voeren. Hieruit zou dan moeten blijken of haver inderdaad de boosdoener is. Mocht er geen extra haver gegeven worden, dan kan je overschakelen op een havervrij krachtvoeder. Let op dat je een voerovergang altijd geleidelijk doorvoert.

Lees meer:

Spierbevangenheid

Laag suiker/zetmeel rantsoen

Column: het geheim van haver

Eén reactie op “Vraag: Heeft haver negatief effect op spierconditie?

  • Jan Jonas

    Haver is nooit het probleem bij verzuring van het paardenlichaam maar de hoeveelheid dat wordt gevoerd, want het gaat erom wat het dier kan verteren en wat niet. In rust wordt het melkzuur in de spieren omgezet naar glycogeen (spiersuiker), met werk wordt dat in de lever gedaan. Maar als er een verteringsprobleem zich in de darmen af speelt, wordt de lever hiermee belast. Het lichaam stapelt snel melkzuur op en het paard herstelt slecht uit zijn werk. Dus praten we over een verzuurd paard. Door stapelingen in het lichaam ontstaan blokkades waardoor er zuurgraad veranderingen optreden (negatief) die spanningen veroorzaken op cellen, in dit geval bij spiercellen. Dit is in het bloedbeeld vast te stellen.
    Deze paarden zijn in de natuur niet fit en worden dan ook opgegeten. In de natuur is maar één WET je moet fit zijn anders wordt je opgegeten. Het paard heeft via moedernatuur dat systeem. alleen bij ons in het 5 sterren hotel werkt dat niet. Ik genoeg metingen bij paarden gedaan. Als het systeem goed werkt is het paard bijna onvermoeibaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.