Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Hoe kan ik hoefgroei bevorderen?

Vraag: Hoe hoefgroei bevorderen? Mijn merrie heeft geen goede hoeven. Ze zijn vergeleken met het verdere paard niet zo groot, met weinig verzenen en het grootste probleem: haar hoeven groeien langzaam. Ook om het onderslaan van ijzers te vergemakkelijken, zou ik ze zo graag sneller en méér willen laten groeien. Bestaat hiervoor een supplement/toevoeging aan het voer?

Antwoord Olga Dansen, Voerconsultant, VoerVergelijk.nl:

De kwaliteit van de hoeven is deels genetisch bepaald, maar er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit van de hoeven slecht is. Denk hierbij aan onvoldoende beweging, slecht passend beslag, droogte of tekorten in de voeding. Laat de hoefsmid regelmatig komen en vraag om advies omtrent de verzorging van de hoeven. Met behulp van een rantsoenanalyse kan je nagaan of bepaalde voedingsstoffen onvoldoende aanwezig zijn die van belang zijn voor de hoeven.

Er zijn grofweg twee hoefproblemen te onderscheiden die veroorzaakt worden door tekorten in de voeding. Het eerste probleem wordt gekenmerkt door verlies aan structuur en hoorn in de buitenste hoefwand. Met behulp van extra biotine kan de structuur verbeterd worden. Het tweede probleem wordt veroorzaakt door een gebrek aan eiwit en calcium, wat resulteert in een slechte kwaliteit van de binnenste hoefwand. Het is dus zaak om te weten te komen of de hoefproblemen worden veroorzaakt door een gebrek aan biotine of eiwit en calcium. Met behulp van een rantsoenanalyse moet dit duidelijk worden.

Biotine, ook wel vitamine H, wordt geproduceerd door de microflora in de darm van het paard. Daarnaast is biotine te vinden in verschillende voedermiddelen. Meestal is biotine dan gebonden aan eiwit, waardoor de beschikbaarheid van biotine afhankelijk is van de verteerbaarheid van dat eiwit. Luzerne bevat een relatief hoog gehalte aan biotine, terwijl granen en soja bijvoorbeeld gemiddeld tot weinig biotine bevatten. Uit onderzoek is gebleken dat biotine daadwerkelijk de structuur en sterkte van de hoefwand kan verbeteren. In sommige onderzoeken werd de hoefgroei ook versneld, maar niet in alle studies was dit het geval. Vergeet niet dat een hoefwand gemiddeld 8 – 10 mm per maand groeit. Het duurt daardoor ongeveer 9 tot 12 maanden voordat er een compleet ‘nieuwe’ hoefwand is ontwikkeld. Daarom moet je zeer geduldig zijn om resultaat van de toevoeging van biotine te kunnen zien (10 – 12 maanden).

Koper, zink en mangaan zijn mineralen die van belang zijn voor een goede kwaliteit van de hoef. Echter, uit onderzoek is niet duidelijk gebleken dat toevoeging van deze mineralen de hoefkwaliteit ook daadwerkelijk verbeterde. Dit in tegenstelling tot de aangetoonde effecten van de toevoeging van biotine. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat niet in elk onderzoek positieve effecten werden behaald.

Om de kwaliteit van de hoeven van jouw merrie te verbeteren, is het raadzaam om het rantsoen te analyseren waarbij gelet wordt op lage gehaltes aan eiwit, calcium, koper, zink en mangaan. Op basis hiervan moet duidelijk worden of een aanvulling op het huidige rantsoen wenselijk is. Wanneer het rantsoen weinig eiwit bevat kan je bijvoorbeeld kiezen om luzerne bij te voeren, omdat dit rijk is aan eiwit, calcium en biotine. Wanneer je meer dan 3kg per dag voert, moet je echter wel compenseren voor de scheve calcium/fosforverhouding. Zijn de gehaltes aan eiwit en calcium voldoende, dan kan de oorzaak gezocht worden in een biotine tekort. Er zijn tal van supplementen verkrijgbaar die biotine bevatten en als doel hebben om de hoefkwaliteit te bevorderen. Kies een supplement wat aansluit op het rantsoen wat je voert.

Lees meer:

Slechte hoeven

Zin en onzin van biotine

3 reacties op “Vraag: Hoe kan ik hoefgroei bevorderen?

 • A. Breevaart

  Dit in aanvulling op het antwoord van de vraag. Werking van de straal. De hoefsmid snijdt meestal bij beslaan de straal een stuk weg en verminderd daarbij de hoefgroei snelheid. In de ergste gevallen verzwakt de hoefwand aan de onderkant met allerlei nare gevolgen. De straal regelt simpel gezegd de snelheid waarmee een hoefwand groeit. Raakt de straal de grond (te kort) krijgt de hoef impuls sneller te groeien. Raakt de straal niet de grond kunnen er zelfs anti stoffen aangemaakt worden om de hoef sneller te laten afslijten. Je kunt met heel veel beleid met een harde borstel de straal ook activeren. Nogmaals lees ook het bovenstaande antwoord met betrekking tot de mineralen etc. Het een gaat niet zonder het ander.

 • JOS WOUTERS

  In mijn 40 jaar paardenleven of leven met paarden ,heb ik er ook wel eens gehad die dit hadden.
  Jammer genoeg bleek achteraf na veel geprobeerd te hebben dat niet veel helpt,wel helpen die middelen je van de centen af.
  Voeding zou kunnen,stalgedrag ,schrapen,veel op de harde.
  Maar OLGA je hebt een punt genetisch vastgelegd,zou mooi zijn als we afstamming wisten,daar bekend is bij bepaalde hengsten dat ze dit kunnen doen.

 • Ilonka

  Sorry maar het als eerste geplaatste verhaal van A. Breevaart gaat niet op. Er bestaat niet zoiets als antistoffen die zorgen voor snellere afslijting. Je reinste nonsens. Het wegsnijden van de straal zorgt ook niet voor een verminderde groeisnelheid. Straalhoorn en wandhoorn worden zelfs vanuit verschillende lederhuiden geproduceerd.
  Als de straal dichtgroeit doordat het niet weggesneden wordt bestaat de kans dat er rotstraal en zelfs straalkanker op gaat treden, hetgeen de groei van de hoef eerder nadelig beïnvloedt. Verzwakken van de hoefwand aan de onderzijde door wegsnijden van de straal kan ook helemaal niet. De hoefwand kan wel verzwakken door het gebruik van hoefnagels bij het beslaan en van wisselingen in bodemomstandigheden zoals natte en droge perioden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.