Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Hoe krijg ik mijn schrale paard weer op gewicht na de winter?

Foto: Lonneke Ruesink
Vraag: Mijn paard is aan het eind van de winter altijd erg schraal. Zodra het gras weer gaat groeien zet ik hem dan ook in de wei zodat hij snel aan kan komen door het eten van jong gras, maar ik heb niet de mogelijkheid om de uren weidegang op te bouwen. Neem ik hiermee risico’s en wat zou ik eventueel nog meer kunnen doen om hem wat aan te laten komen?

Antwoord VoerVergelijk.nl

We zien het vaak dat bepaalde paarden aan het eind van de winter schraal of zelfs mager zijn. Dit is vaak te wijten aan de omstandigheden die de winter met zich meebrengt; minder voer opties, mogelijk een lagere kwaliteit hooi en een hogere verbranding van energie om warm te blijven.

Overgang van stal naar weide
Wees heel voorzichtig met de overgang van stal naar weide. De overgang van stal naar weide verdient meer aandacht dan dat het nu krijgt, omdat een plotselinge overgang grote risico’s met zich mee brengt zoals diarree, koliek en hoefbevangenheid.  Wanneer je schrale paard eenmaal op de weide staat en wat aankomt, zijn de gevaren nog niet geweken. Te snelle gewichtstoename door gras kan erg gevaarlijk zijn. Snelle energie uit suikers, zetmeel en fructaan geven een extra groot gevaar voor problemen als koliek en insulineresistentie, in het bijzonder bij paarden die stofwisselingsziekten, zoals Cushing en EMS hebben.

Vetten
Naast gras helpen vet en vezels ook wanneer gewichtstoename gewenst is. Vetten bevatten ongeveer 3 keer zo veel energie als zetmeel en kunnen zo dienen als een grote bron van calorieën. Plantaardige vetten komen in veel rantsoenen voor, maar je kunt dit zelf bij doseren. Het enige gevaar van het toevoegen van olie aan een rantsoen is dat een paard een wat dunne mest kan krijgen en wanneer het niet geleidelijk wordt toegevoegd aan een rantsoen kan het paard de vetten niet verteren en is het dus nutteloos. Laat het paard daarom langzaam wennen aan een vetrijk rantsoen.

Vezels
Paarden hebben vezels nodig voor een goed werkend verteringsstelsel. Bepaalde vezels hebben ook een gunstige werking als het om gewichtstoename gaat. Bietenpulp bijvoorbeeld, is een goed verteerbare energiebron met veel vezels en een energiewaarde die ongeveer vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën in granen. Van zowel vetten als vezels wordt een paard niet extra heet, omdat het beide langzame energie bevat.

Dus als je paard na de winter wel wat extra’s kan gebruiken zijn er een aantal mogelijkheden. Gras kan gevaarlijk zijn, maar vetten en vezels zijn een mooi alternatief of aanvulling.

Lees meer:
Jouw paard na de winter weer op gewicht krijgen.

Jamie Kater, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl

3 reacties op “Vraag: Hoe krijg ik mijn schrale paard weer op gewicht na de winter?

 • Miranda

  Mijn bejaarde gebakkie eet in de winter slechter en valt dan ook wat af. Ik kan hem goed op gewicht houden door luzerne van Hartog naast zijn hooi te voeren. (Ander merk blieft meneer niet..)
  Wat betreft het gras; een idee is misschien om een klein stukje af te zetten en dit kort te laten eten, en vervolgens elke dag een strookje gras erbij te geven. Zo kun je het ook opbouwen. Succes!

 • jw

  Miranda,
  in de winter groeit geen gras.
  Ik heb er 23 staan maar geen magere en ze vallen ook niet af,maar hier voeren we 2 keer brokken per dag 5 keer hooi (kuil) in de middag geweekte pulp en wortelen of voederbiet.
  Hooi moet goed zijn,dit is belangrijker dan brok.
  PAARDEN STAAN ER SUPER OP KORT HAAR OOK ZONDER DEKEN,GOEDE VOETEN,NIET TE DIK ,IK ZIE GRAAG DE RIBBEN IETS ALS IK ER VAN ACHTER LANGS KIJK.EN NIET ELK PAARD KRIJGT HETZELFDE,DE ENE VOERT MAKKELIJKER DAN DE ANDERE.

 • Miranda

  JW: de vraagsteller schrijft dat deze haar/zijn paard in de wei zet zodra het gras weer gaat groeien, daar reageerde ik op. Dat het gras in de winter niet groeit, lijkt me duidelijk. Ik ben het met je eens dat goed ruwvoer het belangrijkst is, dat onderschatten sommigen. Kuil verdraagt mijn paard overigens niet, net zo min als pulp. Mijn bejaarde gebakkie is 25, maar werd zelfs door de dierenartsen maar 15 jaar geschat: ik denk dat ik het dus best aardig doe 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook