Antwoord VoerVergelijk.nl
Aan de hand van de omschrijving van je weiland is het inderdaad verstandig om de wei eens een goede onderhoudsbeurt te geven. Voordat je het weiland gaat bemesten is het verstandig het hoge gras af te maaien. Om te voorkomen dat er opnieuw ‘bossen’ hoog gras ontstaan op de plaatsen waar de paarden mesten, is het wellicht beter om de mest weg te halen in plaats van regelmatig te verspreiden. Daarnaast kun je de kale plakken in de weide doorzaaien, zodat er weer een goede grasmat ontstaat. Voor paardenweiden zijn speciale graszaadmengsels te verkrijgen.
De bemesting van je weiland dien je af te stemmen op de voedingstoestand van de grond. Dit houdt in dat gekeken moet worden naar de voorraad aan voedingsstoffen in de bovenste centimeters (0-6 cm) van de bodem. Met behulp van een bemestingsonderzoek speciaal voor paardenweiden, wordt inzicht verkregen in de beschikbaarheid van de hoofdelementen en sporenelementen, zoals stikstof, fosfaat, kalium, zwavel, magnesium en natrium. De zuurgraad wordt ook in kaart gebracht. Op basis hiervan kan een goed bemestingsplan worden opgesteld over wanneer en hoeveel je moet bemesten en met welke meststoffen. Bekijk een voorbeeldanalyse van een grasland voor paarden op zandgrond.
Voor een optimale grasgroei moeten er voldoende voedingsstoffen in de bodem beschikbaar zijn. Met behulp van het bemestingsonderzoek kan bepaald worden welke voedingsstoffen in de bodem moeten worden aangevuld door middel van bemesting. Daarbij is het ook van belang te kijken naar het gebruik van het weiland. Wanneer het weiland ook gebruikt wordt voor het winnen van hooi, zal er meer bemest moeten worden om een kwalitatief goede hooiopbrengst te verkrijgen. Bij enkel begrazen hoeft er minder bemest te worden.
Voor een paardenweide is het mogelijk om zowel dierlijke mest (van koeien of varkens) als kunstmest te gebruiken. Alle meststoffen zorgen dat gras sneller gaat groeien. Het voordeel van dierlijke mest is dat de meststoffen uit de mest verspreid over het weideseizoen vrijkomen. Daardoor heeft de weide het gehele jaar profijt van de meststoffen. Het is wel van belang om niet teveel dierlijke mest te gebruiken. Voor een paardenweide is circa tien kuub dierlijke mest per hectare voldoende. Teveel dierlijke mest zorgt namelijk voor te een hoge kaliumgehalte in de bodem. Teveel kalium vermindert de opneembaarheid van magnesium en andere belangrijke sporenelementen uit het gras.
In ‘normale’ kunstmest zit stikstof die na het strooien in een paar dagen vrij komt. Daardoor maakt het gras een enorme groeispurt en heeft het een hoog eiwitgehalte, wat niet goed is voor paarden. Tegenwoordig is er ook kunstmest te verkrijgen waarvan het stikstof in twee tot drie maanden vrijkomt.
De zuurgraad van de bodem is in de meeste paardenweiden te laag, waardoor belangrijke bodembacteriën kunnen sterven. De pH van een paardenweide zou tussen de 6,5 en 7,2 moeten zijn. Wanneer blijkt dat de grond te zuur is, kan door het strooien van kalk de pH waarde worden verhoogd tot de gewenste waarde.
Om een goed bemestingsadvies te kunnen geven is het noodzakelijk om de bodem te laten analyseren. Op basis van het bemestingsonderzoek kan een passend bemestingsplan worden opgesteld, die aangeeft hoeveel van welke meststoffen wanneer toegediend moeten worden.
Lees meer:
Beheer van de paardenweide
Bemesten met koeienmest
Weidegang
Olga Dansen, Voerconsultant, VoerVergelijk.nl