Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Hooi van de grond of uit een hooinet?

Vraag: Om ervoor te zorgen dat mijn paard de hele dag beschikking heeft over schoon ruwvoer, overweeg ik ruwvoer uit een hooinet te gaan voeren. Is dit verstandig, aangezien ruwvoer uit een hooiruif wordt afgeraden vanwege de onnatuurlijke eethouding? En wat voor type hooinet kan ik dan het beste kiezen?

Antwoord  VoerVergelijk

De meest natuurlijke situatie voor een paard is ruwvoer bij elkaar sprokkelen vanaf de grond. De enige manier om dit te bereiken is door het ruwvoer vanaf de grond aan te bieden. Helaas vertapt en bevuilt een paard dan veel hooi. Dit is zonde van de verspilling. Als je niet in de gelegenheid bent om regelmatig nieuw ruwvoer te verstrekken zal een paard al snel een paar uur zonder ruwvoer komen te staan. Ook is de zandopname vaak groter dan wanneer ruwvoer niet direct van de grond wordt gevoerd. Gelukkig zijn er veel oplossingen, om verspilling en zandopname te voorkomen, in de vorm van hooinetten en slowfeeders op de markt.
Ruwvoer voeren uit een hooiruif begint langzaam uit de tijd te raken. Vroeger werd hier veel gebruik van gemaakt. Echter, onderzoek heeft aangetoond dat een hooiruif veel nadelige effecten heeft, met name door het stof wat in de ogen en neusgaten belandt door de hoogte waarop een hooiruif hangt. Daarnaast schuren veel paarden graag aan een hooiruif en wanneer het paard gekke capriolen uithaalt is het gevaar dat hij met zijn hoeven in de ruif belandt aanwezig.
Een traditioneel hooinet vertraagd de opname van het ruwvoer niet. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat paarden die hooi gevoerd krijgen uit een standaard hooinet (maaswijdte 1,2 cm) het hooi net zo snel opeten als wanneer het van de grond gevoerd wordt.
Het voeren van ruwvoer uit een speciaal ontwikkelde slowfeeder is vaak een heel goed compromis. Met een slowfeeder vertraag je de opname van ruwvoer, waardoor een paard langer bezig is met zijn portie. Afhankelijk van de maaswijdte kan de tijd tot wel 1,5 uur langer gerekt worden. Dit is ideaal tegen verveling en positief voor het verteringsstelsel van een paard wat gemaakt is op het opnemen van voedsel de hele dag door. De hoeveelheid ruwvoer die verspilt wordt wanneer er gevoerd wordt uit een slowfeeder is nihil, in plaats van 57% verspilling bij voeren vanaf de grond verspil je 5% wanneer er gevoerd wordt uit een slowfeeder.
Ook kan je de hoeveelheid ruwvoer die je voert makkelijk wegen, waarmee je je voermanagement kunt verbeteren. Er zijn naast de reguliere slowfeeder, die opgehangen wordt, ook slowfeeders op de markt die op de grond gelegd kunnen worden. Afhankelijk van het karakter en huisvesting van een paard zijn beide slowfeeders een prima optie. Voor de ideale hoogte waarop een slowfeeder opgehangen wordt is het belangrijk naar de mogelijkheden en situatie te kijken, het advies is zo laag mogelijk maar het moet wel veilig blijven.
Er zijn slowfeeders op de markt met verschillende afmetingen. Volgens onderzoek duurt het bij een middelgrote maaswijdte van 4,5 cm gemiddeld ruim 5 uur tot een paard 1% van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer opgegeten heeft. Bij een kleine maaswijdte van 3,2 cm wordt deze tijd zelfs gerekt tot gemiddeld 6,5 uur. Stem de keuze voor het soort slowfeeder af op de conditie en het gedrag van jouw paard en let vooral op veiligheid.

Lees meer:
Voordelen van slowfeeders
Mogelijkheden en resultaten van slowfeeders

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl

4 reacties op “Vraag: Hooi van de grond of uit een hooinet?

 • jw

  als je inderdaad dit wilt voorkomen misschien de wand veranderen hooi buiten de stal op de grond ,er zijn diverse mogelijkheden,maar ligt aan de situatie.
  Ik heb zat paarden maar nooit problemen gehad.
  Is dit stuk bedoelt om de slowfeeder te promoten??????????????????????

 • Martina

  Ben het helemaal met JW eens : nog nooit problemen gehad en ben zeker niet van plan die (veel te dure ) slowfeeders te gaan kopen/gebruiken. Dit artikel lijkt zeer zeker op een promtie campagne en ja…dan is eennieuwe hype zo weer geboren.Want tja, als een ander er een heeft, moet jij natuurlijk ook zo,n ding, of dat nu nodig is of niet !! Laten we allemaal even gewoon blijven doen. Paard eet het beste vanaf de grond, klaar uit.

 • Irma

  Lijkt inderdaad wel slow feeder promo.

 • Stella Roomans

  Jammer dat sommige lezers (die blijkbaar hun paarden heel de dag op stal hebben staan?) dit vooral zien a een promo voor het aanschaffen van dure slowfeeders in plaats van er de voordelen voor je paard van in te zien. Bovendien hoef je er geen dure kant en klare slowfeeder voor aan te schaffen (alhoewel dat misschien opweegt tegen de kosten van de dierenarts als je paard dat wel overdag naar buiten mag en daar hooi gevoerd krijgt, toch zandkoliek krijgt). Slowfeeders zijn heel makkelijk zelf te maken, op internet staan voorbeelden te over. Ik gebruik groene aanhangwagennetten met maaswijdte 4×4 cm (die zijn regelmatig als aanbieding voor 15 euro te koop), op de gewenste maat knippen, stevig nylon draad door de uiterste mazen rijgen, eenzelfde draad door de bovenkant zodat je hem aan de bovenkant dicht kunt rijgen en aan de lus kunt opgangen aan een touw met musketonhaak. Paarden zonder hoefijzers kunnen er niet in blijven hangen. Materiaal is sterk genoeg voor de meeste paarden, maar af en toe controleren op beschadigingen is wel zo veilig. Die van mij gaan al jaren mee, ook buiten in de regen. Je kunt ook een grote kunststof bak aanschaffen voor 50 euro en over het hooi zo’n zelfde net spannen. Dit is een promo voor het bevorderen van je paardenwelzijn door middel van al dan niet zelfgemaakte slowfeeders!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook