Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Kan een paard ook teveel ruwvoer eten?

Onze drachtige merrie kreeg laatst koliek. Ze bleek helemaal verstopt te zitten met mest en moest van de dierenarts gelijk op ruwvoerrantsoen. Maar dat vond ik een vreemd advies. De verstopping bevond zich toch aan de achterzijde van het verteringssysteem? Kan ruwvoer een verstopping veroorzaken? Ik heb altijd geleerd dat een paard altijd toegang tot ruwvoer moet hebben. Maar kan een paard ook tevéél ruwvoer krijgen?

Antwoord Olga Dansen, Voerconsultant, VoerVergelijk.nl:

Verstoppingskoliek ontstaat door een ophoping van droog, vaak onverteerd vezelrijk materiaal in de darm. De verstopping kan voorkomen in het ileum (het laatste deel van de dunne darm), in de blinde darm, maar komt meestal voor in de dikke darm. Waar de verstopping in dit geval zat, is op basis van deze informatie niet te zeggen.

Het advies om over te gaan op een ruwvoerrantsoen is op zich geen vreemd advies. Het spijsverteringskanaal van een paard is gebouwd om vezelrijke voeding te verteren en niet specifiek om krachtvoer te verteren. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat krachtvoer zorgt voor een verlaging van de hoeveelheid water in de dikke darm. Deze vermindering in water kan bijdragen aan het veroorzaken van verstoppingskoliek. Een belangrijke factor in het veroorzaken van verstoppingskoliek is namelijk uitdroging. Denk hierbij ook aan vochtverlies door overmatig zweten door zware arbeid, overgang van gras naar droog ruwvoer, of gewoon doordat je paard onvoldoende drinkt. Zeker in de koudere maanden kan wateropname een probleem vormen.

Belangrijk aan het advies van de dierenarts om over te schakelen op een ruwvoerrantsoen, is dat je de kwaliteit van je ruwvoer kent. Slechte kwaliteit ruwvoer met een hoog gehalte aan onverteerbare vezels kan leiden tot verstoppingskoliek. Ondanks dat we altijd adviseren om structuurrijk ruwvoer te voeren, zit daar wel een grens aan. Laat bij de ruwvoeranalyse ook het ADF (Acid Detergent Fiber) gehalte bepalen. Dit is een weergave van de hoeveelheid cellulose en lignine (vezels). Lignine is onverteerbaar. Dus hoe hoger het ADF gehalte, hoe minder goed verteerbaar het ruwvoer is. Het gewenste ADF gehalte ligt tussen 35-40%. Een lager ADF gehalte is wenselijk voor bijvoorbeeld jonge paarden, fokmerries of sportpaarden. Vergeet niet dat stro ook rijk is aan lignine en overmatig stro eten zou dus kunnen bijdragen aan het veroorzaken van verstoppingskoliek.

De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard. Daarom is het van belang om de energiebehoefte van je paard te bepalen. Als vuistregel kan je ervan uitgaan dat per dag de maximale ruwvoeropname plus krachtvoer (in droge stof) ongeveer 2,5% van het lichaamsgewicht van je paard bedraagt. Wanneer je enkel ruwvoer verstrekt, dan dien je uit te gaan van een maximale droge stof opname van ruwvoer van 2% van het lichaamsgewicht. Uit onderzoek is gebleken dat paarden die onbeperkt ruwvoer tot hun beschikking hebben, inderdaad ongeveer 2% van hun lichaamsgewicht aan ruwvoer consumeren. Een paard stopt dus vanzelf wanneer hij aan zijn maximale droge stof opname zit. (uitzonderingen daargelaten) Belangrijk is dat je vooral naar de body condition van je paard blijft kijken en dat de basis van het rantsoen ruwvoer is.

Lees meer:

Basisprincipes voor een gezond maagdarmkanaal

Paarden op stal hebben verhoogde kans op koliek

Relatie koliek en de bouw van het spijsverteringsstelsel

2 reacties op “Vraag: Kan een paard ook teveel ruwvoer eten?

  • iFeed

    Kwam de verstopping misschien door grote porties krachtvoer die tegelijk gegeven werden?
    Dan werkt dat als een “stop”.
    Kleinere porties krachtvoer is dan beter.

  • Joop Valkenburg

    Onderzoek heeft aangetoond dat koliek nagenoeg altijd wordt veroorzaakt door een chronisch GEBREK aan beweging, met als gevolg storingen in de stofwisseling. Als een paard 24 uur per dag weidegang heeft met een drinkplaats en een hooivoorziening op afstand, via een “aangelegde route” te bereiken loopt hij km per dag. Koliek komt dan, mits het goede kwaliteit voer is, nagenoeg niet meer voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.