Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Wat is het gevaar van Herfsttijloos?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: De afgelopen weken heeft het plantje Herfsttijloos behoorlijk veel negatieve media-aandacht gehad. Dit alles naar aanleiding van het overlijden van de volle broer van de KWPN-hengst Voice. Het paard vertoonde symptomen die passen bij vergiftiging door Herfsttijloos en in het gevoerde hooi, afkomstig uit Duitsland, is het plantje ook aangetroffen. Op basis van mestonderzoek moet blijken of de oorzaak van overlijden ook daadwerkelijk te wijten is aan het giftige plantje. Veel mensen zijn nu bezorgd over hooi dat afkomstig is uit Duitsland. Maar is deze bezorgdheid wel terecht? En wat moet je doen als je hooi uit Duitsland hebt gekocht?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Herfsttijloos (Colchicum autumnale) lijkt op een krokus en komt in verschillende kleuren voor. In de natuur in Nederland komt Herfsttijloos zeer zelden voor, maar kan wel worden gekocht voor op het balkon, in de woonkamer of tuin. In de natuur komt Herfsttijloos in de zuidelijkere gebieden veel voor, maar ook in Duitsland. Herfsttijloos is voor verschillende dieren zeer giftig, namelijk voor vee, geiten, schapen, honden, katten en ook voor paarden. De plant bevat namelijk colchicine en andere alkaloïden. Dit kan irritatie geven aan de slijmvliezen, diarree en koliek veroorzaken en problemen opleveren voor het zenuwstelsel, onder meer apathisch en tenslotte de dood tot gevolg hebben.

Over het algemeen eten paarden geen giftige planten wanneer ze voldoende ruwvoer te eten krijgen. Door de sterke en bittere smaak die giftige planten meestal hebben, worden deze planten door paarden gemeden. Het maaien, inkuilen of drogen van deze giftige planten zorgt er echter voor dat de bittere smaak minder wordt of zelfs verdwijnt. Hierdoor zal het paard de plant niet meer herkennen als zijnde gevaarlijk en daardoor gewoon opeten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Jakobskruiskruid. Herfsttijloos blijft waarschijnlijk wel (deels) zijn bittere smaak en afstotende geur behouden nadat het gemaaid is en in gedroogde vorm in het hooi of kuilgras terechtkomt. Wanneer een paard echter beperkt gevoerd wordt, omdat hij bijvoorbeeld gewicht moet verliezen of gewoon omdat hij een gulzigaard is, kan het zijn dat de Herfsttijloos ook in gedroogde vorm wordt opgegeten. Daarom is het erg belangrijk dat je zelf het ruwvoer controleert op Herfsttijloos.

Wees extra alert op vreemde plantjes in het hooi of kuilgras wanneer dit afkomstig is uit landen waar Herfsttijloos wel in de natuur voorkomt. Controleer het ruwvoer goed alvorens het te voeren aan je paard. Bij twijfel kun je het verdachte plantje laten onderzoeken door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. Totdat de uitslag van het onderzoek bekend is, moet je het hooi waarin het verdachte plantje zat zeker niet voeren. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan besloten worden wat te doen met de partij ruwvoer.

Bezorgdheid om het plantje Herfsttijloos is terecht. Het is tenslotte een zeer giftige plant voor paarden. Het is echter niet zo dat per definitie alle partijen hooi uit Duitsland gevaarlijk zijn. Wanneer je hooi uit Duitsland of elders waar Herfsttijloos groeit hebt gekocht, wees dan extra alert op eventuele vreemde planten in het hooi. Haal de plakken hooi uit elkaar voordat je het aan je paard voert, zodat je goed kan controleren op vreemde planten. Mocht je twijfelen, laat dan het hooi onderzoeken en voer ruwvoer van een andere partij.

Lees meer:
Tweede hooimonster met Herfsttijloos
Atypische myopathie
Voorzichtig met eikels bij paarden
Verlammingsverschijnselen

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.