Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Zijn supplementen en antibiotica te combineren?

SupplementVraag: Twee weken geleden is mijn paard verwond aan zijn kogel (linksachter) doordat hij waarschijnlijk vast gelegen heeft in zijn box. De verwonding was zodanig dat de sesamschede ontstoken was en dat operatief de wond gedicht moest worden en de sesamschede gespoeld moest worden.

Nu twee weken verder zit het been in een drukverband en krijgt het paard antibiotica om de ontsteking tegen te gaan, deze behandeling wordt de komende weken voortgezet. Als het paard naar huis mag zal hij volledige boxrust moeten hebben. Nu is mijn vraag: kan ik een supplement gaan voeren omdat langdurige gebruik van antibiotica nadelige gevolgen heeft en eventueel een supplement om het herstel van de sesamschede te bevorderen?

Antwoord VoerVergelijk.nl:
Antibiotica doodt bacteriën, dus ook de goede bacteriën in de darm. Problemen die hierdoor kunnen ontstaan, kun je ondervangen door het gebruik van probiotica en prebiotica. Voor het bevorderen van het herstel van de peesschede zijn eveneens supplementen in de handel. Verder is een uitgebalanceerd rantsoen met goed ruwvoer en voldoende vitaminen en mineralen van belang.

In de blinde en dikke darm leven miljoenen bacteriën, die onderling ‘vechten’ om voedsel en een plaats in de populatie. Als bepaalde bacteriën wegvallen, kunnen andere soorten explosief groeien. Bij antibioticagebruik worden, naast schadelijke bacteriën die het primaire probleem veroorzaken, ook goede darmbacteriën gedood. Hierdoor verandert de normale verhouding tussen de verschillende bacteriesoorten. Problemen ontstaan wanneer een schadelijke soort, zoals Clostridium, in aantal toeneemt en/of wanneer toxinen worden geproduceerd. In die gevallen kan bijvoorbeeld dikke-darmontsteking (colitis) en diarree optreden.

Om de balans in de darm te verbeteren, zou je pro- en/of prebiotica kunnen gebruiken. Probiotica bestaan uit levende gisten en bacteriën die van nature in de darm voorkomen en van belang zijn voor een gezonde spijsvertering. Probiotica voor paarden bevatten meestal Lactobacillus en Bifidobacterium-soorten en de gist Saccharomyces boulardii. Prebiotica bestaan uit speciale koolhydraten, die voor het paard zelf niet verteerbaar zijn, maar dienen als voedingsstoffen voor darmbacteriën.

Pro- en prebiotica zijn geen medicijnen en hoeven dus ook niet als zodanig te worden geproduceerd. Dit houdt in dat er ook producten van lage kwaliteit te koop zijn, met bijvoorbeeld maar een zeer lage concentratie aan bacteriën in het geval van probiotica. Verder is van probiotica bekend dat deze in sommige gevallen ook schadelijk kunnen zijn. Voor het gebruik van pro- en prebiotica is overleg met de veearts dan ook aan te raden.

Naast het eventuele gebruik van pro- en prebiotica is een uitgebalanceerd rantsoen met ruwvoer van goede (hygiënische) kwaliteit van groot belang. De bacteriën in de darm gebruiken de ruwe celstof uit het ruwvoer als voedsel, waardoor de natuurlijke balans in de darm beter behouden blijft.

Voor het bevorderen van het herstel van pees(schede)ontstekingen zijn er verschillende supplementen verkrijgbaar, van chinese kruiden tot zwavelproducten. Voor de werking van deze supplementen is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs. Voor een optimaal herstel is een hoge aanvoer van vitaminen en mineralen van belang. Omega-3 vetzuren hebben verder een bewezen ontstekingsremmende werking.

Lees meer:
Supplementen bij antibioticagebruik
Supplementen bij peesproblemen
Voeding bij box/stalrust

Marike Jacobs, voerconsultant VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook