Ga naar hoofdinhoud

Wat te doen als paard verwaarloosd uit opfok komt?

EgidiusVraag: Mijn paard is verwaarloosd teruggekomen uit de opfok. Ik zou graag willen weten welke maartregelen ik kan nemen. En is zoiets in de toekomst bij andere paarden te voorkomen?


Toelichting: Ik had een prachtige Tango hengst jaarling (geboren 01-06-2009) genaamd Egidius, een toekomstig top dressuur paard. Hij was goed opgevoed, liep keurig mee aan het halster, was braaf bij de hoefsmid en in alle opzichten een lief jong paard. Ik heb hem thuis gehad tot 1 mei 2010. Toen heb ik hem naar Friesland gebracht om in te scharen in de wei bij een boer/opfokker. Ik had daar goede berichten over gehoord dus vertrouwde ik mijn zeer goed opgevoede en goed gevoerde jaarling aan hem toe.

Ik heb Egidius 30 oktober 2010 opgehaald en naar huis gebracht. Hij is een geraamte geworden: verwaarloosd, ondervoed met gebrek aan eiwit (dikke benen), schurft, diaree, worm infectie, apathisch, het interesseert hem niets wat er gebeurt, ook als andere paarden hem bijten, enz. Hij lijkt wel een “Biafra” paard of en paard die in een concentratiekamp heeft gezeten. Mijn dierenarts heeft hem gezien en is ook geschrokken. Hij sloft met zijn benen, meer dan 10 meter stappen is al te veel voor hem. Hij is zo algemeen verzwakt dat kauwen hem moeite kost, terwijl hij graag wil eten. Hij neemt twijgjes hooi, geen plukjes. Toen ik hem ophaalde stond hij in een donkere, vieze, kleine hok met een paar tweejarige hengsten. Ik was verbouwereerd toen ik hem zag, mijn hart sloeg over, ik herkende mijn eigen jaarling niet!!

Op 03-11-2010 heb ik de boer hierover opgebeld. Hij zei dat hij hem ‘een lesje wilde leren’ en hem met dertig tweejarige hengsten heeft geweid. Als ik hem gedurende de zomer belde, vertelde hij hier niet over, alleen goede berichten kreeg ik te horen. De week voordat ik Egidius ophaalde zei hij over de telefoon dat Egidius ‘mager’ was geworden. Dit is een eufemisme, zelfs broodmager is een positieve beschrijving.

Mijn vraag is: kan ik hier iets aan doen? Ik heb betaald voor het weiden en oppassen van mijn paard. Mag een ander je paard zo verwaarlozen, mishandelen (met 30 tweejarigen weiden) en ‘een lesje leren’? Kan ik hiertegen stappen ondernemen? Ik heb de politie gebeld, die hebben mijn melding aan de dierenbescherming doorgegeven. Die heb ik nog niet gezien. Hier verwacht ik weinig van. Egidius heeft erg geleden. En een toekomstig top dressuur paard heeft nu een onzekere vooruitzicht. Heeft hij schade opgelopen, mogelijk aan zijn wervels? Dit is nog niet te zeggen, hij is zo zwak dat stappen hem moeite kost.

Ik zou graag willen weten welke maartregelen ik kan nemen. En is zoiets in de toekomst bij andere paarden te voorkomen? Alle paarden hebben recht op een fatsoenlijk leven.

Schelstraete advocaten
Antwoord:
U vraagt mij of u civielrechtelijk actie kunt ondernemen tegen de opfokker alwaar uw jaarling een vijftal maanden in de wei was ingeschaard. Toen u uw paard recentelijk ophaalde bleek het dier namelijk, naar uw stelling, verwaarloosd en mishandeld.

Op basis van de door u aangeleverde informatie zal ik uw juridische positie uiteenzetten.
De overeenkomst die u met de opfokker heeft gesloten heeft het karakter van bewaarneming (art. 7: 600 e.v. Burgerlijk Wetboek (BW)). Op de opfokker als bewaarnemer rust de verplichting om het door u aangeleverde paard in goede staat (lees: goede gezondheid) te bewaren en ook bij afloop van de overeenkomst in goede staat weer af te leveren. Op u als bewaargever rust de verplichting om de uit de overeenkomst van bewaarneming voortvloeiende verplichting tot betaling te voldoen. Naar ik uit de casus afleid heeft u steeds aan uw betalingsverplichting voldaan.

De bewaarnemer lijkt echter zijn plicht te hebben geschonden door niet een gezond paard af te leveren, maar een sterk vermagerd paard. Dit paard had bovendien bij aflevering aan u schurft, diarree, een worminfectie, een gebrek aan eiwit en het dier was apathisch. De bewaarnemer heeft aldus niet de zorg van een goed bewaarnemer in acht genomen zoals voorgeschreven in art. 7: 602 BW. Reeds op deze grond is de bewaarnemer (de opfokker) in beginsel aansprakelijk voor de door de bewaargever geleden schade. Dit is slechts anders indien deze tekortkoming niet aan hem kan worden toegerekend. Met dit laatste kan bijvoorbeeld bedoeld worden dat de tekortkoming niet aan de opfokker zou kunnen worden toegerekend indien hij niet in staat zou zijn om een gezond paard af te leveren omdat aan het paard door andere paarden in de wei schade zou zijn toegebracht. In dat laatste geval zou de eigenaar van het schadetoebrengende paard aansprakelijk zijn.

In deze casus lijken mij op het eerste gezicht geen omstandigheden aanwezig op basis waarvan gezegd zou kunnen worden dat de tekortkoming niet aan de opfokker toegerekend zou kunnen worden.

Op basis van de mij bekende feiten en omstandigheden lijkt de opfokker aansprakelijk voor de door geleden schade en zou een civiele actie jegens de hem kans van slagen kunnen hebben.

Juridisch advies Schelstraete advocaten

 

20 reacties op “Wat te doen als paard verwaarloosd uit opfok komt?

 • dennis

  ik geloof in sterke mate dat we amerika achterna gaan ! Waarom heel simpel zit mn leven lang al in de paarden en het is niks nieuws dat de zwakste paarden die onder aan de ladder staan. In een groep jonge paarden sterk vermageren en verzwakken en daar door relatiefe ongemakken als schurft of een worm besmetting op lopen.En gezien het feit dat mevr het paard ergens in Friesland weg zet ! vraag ik me af of dat we het hier niet weer over de zoveelste particulier hebben die voor een duppie op de eerste rij wil zitten waarna er in haar ogen het betreffende huisdier schade oploopt en de ondernemer er voor op moet draaien ! vraag u zelf af ? zou u als des betreffene boer met een slaapzak tussen die groep paarden gaan slapen zodat hij ieder paard in bescherming kan nemen zodra dit wenselijk is !
  Nee is het antwoord ! en voor de paar centjes die de boer er mee verdient haalt menig werknemer zijn neus op en als ondernemer wordt je er dubbel op afgestraft 1 je naam wordt op internet gezet zonder hoor en wederhoor ! en je wordt voor de rechter gedaagt. Zou mevrouw dan ook willen adviseren om het paard dichter aan huis te zetten, zodat ze er in het weide seizoen een tentje naast kan zetten. En zelf haar paard in bescherming kan nemen !
  TIP !!!! wordt tijd dat mensen een diploma moeten gaan halen om ook maar een paard aan te mogen schaffen!

 • Will

  onderstaand antwoord ( van Dennis) is wel erg kort door de bocht. Er zit een verschil in met een slaapzak bij de paarden slapen en een jaarling bij een club 2 jarige hengsten zetten. De verdiensten voor de boer zijn inderdaad niet hoog maar dan mag je nog een jaarling niet zo verwaarlozen. Het is toch altijd het beste om je paard in de buurt in de opfok te zetten. Het is altijd nog zo; het oog van de meester maakt het paard vet. Controleren hoe hij er bij staat dus.

 • Imre

  Ik ben bang dat Dennis wel een beetje een punt heeft … Ik heb bewust met mijn veulen een keuze gemaakt om iets duurder in Brabant weidegang te zoeken met een klein groepje hengsten (5 st). Ik ben er 2 tot 4x maand gaan kijken. Naast de controle op dat het goed gaat met het dier, behoud je ook nog eens zijn aanhankelijkheid !
  Feit blijft dat de boer in Friesland wel verzaakt heeft natuurlijk …

 • una

  Wat een onzin meneer Dennis, ook ik heb van de zomer een 2-jarige opgehaald, zijn eigen dierenarts had gekeken maar kon niks vinden!!! Thuis gekomen durfde mijn echtgenoot het dier niet eens uit te laden bang voor mijn shok!! Dat paard was zo mager……. nog nooit zoiets gezien.. Wat bleek rode wormen….. verschrikkelijk. Later hoorden we dat een andere eigenaar ook zijn 2 hengsten van 2 jaar had opgehaald en die hebben het niet overleefd!! Onze eigen dierenarts heeft nog nooit zo’n slechte gezondheid gezien en raadde ons aan om het paard af te maken, maar net dat we actie wilde ondernemen begon ze weer te eten en nu een half jaar later begint ze dikker te worden. Maar of dit een sportpaard wordt?????
  Tja wie betaald de schade….. het was nota bene een proffesioneel opfokbedrijf!!

 • diana

  ook ik heb nare ervaring met zwaar verwaarloosde dieren weggehaald te hebben uit een stal in groningen . wel voor betalen maar goede verzorging ho maar . meestal boeren die denken makkelijk geld te verdienen omdat de eigenaren amper komen kijken .stallen maar 1x per week gemest ( dus de rest van de week staan ze in de stront en de pis ) en voer moet goedkoop zijn en vooral niet te veel . de eigenaar waar ik mijn beesten had staan . zette gewoon een hooibaal op het kaalgevretenland . waar van binnenuit de broei in had gezetten en dus totaal zwart was . natuurlijk aten ze daar niet van dus kregen ze niets binnen . ik vind toch dat opfokweide s niet altijd voldoen . veels te veel veulens bij elkaar . en degene die onder in rang staat krijgt daardoor niets te eten en wordt constant bij het voer weggejaagd . je kan je veulen beter in een kleine groep zetten of bij iemand die ook een veulen heeft en deze niet alleen wil laten opgroeien . veulen kunnen veel van elkaar leren en spelen . ik heb op dit moment 12 zwaar verwaarloosde dieren daar bij die stal weggehaald . met dezelfde problemen . schurft , wormen . sterk vermagerd ( wandelende kapstokken en een hals wat alleen nog maar een dun leeg velletje is ) en ook een aantal die voledig apatisch waren en nergens op reageerde . waaronder 3 merrie s met veulens . deze merrie s zijn gewoon opgevreten door hun veulens . veulens hebben ook een achterstand omdat ze pas met 5 maanden aan de biks begonnen en moesten leren eten . wat heb ik gedaan ; eerst foto s gemaakt rondom van al mijn dieren ( want ik maak hier werk van ) dierenarts er bij gehaald . div. x wormenkuren achter elkaar gegeven tot ze weer schoon waren . een vitamine pasta van a tot z . en met de dierenarts een voedingsschema voor alle opgemaakt want je krijgt de neiging om ze vol te stoppen . alle waren super brave en lieve dieren maar hebben alle nu voernijd . hoop dat dit straks weer overgaat . ze kunnen bij mij nu 24 uur lang constant hooi pakken . krijgen biks , meusli , lucerne , slobber en diegene die er het ergst aan toe zijn maisvlokken . alle gaan in een slechte conditie de winter in . hebben amper vacht ( dus staan alle met een deken nu ) en gaan over hun hele huid vervellen . ik weet dat het wel weer goed komt maar dit zal nog een lange tijd gaan duren . hoop dat jou veulen weer happy wordt en weer gauw aansterkt

 • jos wouters

  Ja een triest verhaal ,maar in veel gevallen de waarheid.Maar ook oer zo dom om een veulen ver weg te zetten.Zelf zet ik ook veulens in de opfok,maar niet verder als 100 km van thuis.
  En ging er 2 wekelijks naar toe,praatjes aan de telefoon met alles is goed en hij doet het goed,is ouwe koek en achterhaald.Mijn inziens verdiepen mensen zich niet in de problemen die kunnen ontstaan,en of vragen niet aan een opfokker stel voor als er wat gebeurd wat dan.
  Mijn voorkeur ging altijd naar de iets betere opfokkers ,maar welke garantie krijg je dat er niks gebeurd geen een.Ik denk dat je je hiervoor niet kan indekken of middels een verzekering.Stel voor een ander slaat er een een been over,blijft toch je eigen risico,want je zet hem toch in een groep ,en daar is het inderdaad dat de zwaksten de klappen krijgen en bij het voern mocht dit gebeuren helaas achteraan staan.Dan wil ik het hebben over de rode bloedwormen,er bestaat vandaag de dag spul in de vorm van korrels die je in het weiland kunt gooien, drie weken geen paard op zetten,daarna kan dit wel weer.Veulens namelijk zijn wormdragers die ze van geboorte tot 2,5 tot 3jaar bij zich kunnen dragen .
  Dus is het ook zeer belangrijk om te kijken als je een veulen inschaart ,dat er meerdere weiden aanwezig zijn en de veulens ook omgezet worden.
  Want waar veulens achter mekaar hebben gelopen leert de ervaring treden problemen op met bloedwormen.Hier in het zuiden doen de goede opfokberdijven ook de weiden om ploegen of zetten er een jaar wat anders op,maar dit leer je uit ervaring.Denk niet dat de boer juist gehandeld heeft om een jaarling bij de twee jarigen te zetten ,normaal zou dit kunnen afhankelijk wat voor veulen het is ,is hij brutaal en heeft al genoeg maat of is vroeg geboren dit speelt allemaal mee.Maar laat je de condities op papier zetten dit scheelt een heel gedoe,de meesten geven een eenvoudig contrakt.
  Maar over de bloedwormen mijn ervaring afmaken of inslapen is niet noodzakelijk,geef hen de tijd en als het veulen niet te erg is aangetast inwendig zal dit zonder twijvel geen gevolgen voor de sport of verder carriiere in de weg staan,ik praat nu uit eigen ervaring.
  Maar een tip,indien je de mogelijkheid hebt om bij huis op te fokken,en dit doe ik nu de laatste 10 jaar is dit de juiste manier,je ziet alles en kunt ingrijpen wanneer het moet,dus geen verrasingen,maar dit heeft een keerzijde er gaat veel werk en tijd in zitten ,en veel mensen onderschatten dit,denk dat ook niet veel mensen meer de zin hebben om er 2,5 jaar tegen op te kijken dus inscharen,bij ons niet lekker in de buurt of aan huis en je leert het karakter van het paard en weet wat je voor een vlees in de kuip hebt met 3 jaar,maar zoals bovenstaand denk ik goedkoop is duurkoop,en elke ex koeie boer stalt tegenwoordig paarden,maar je moet er wel verstand van hebben.

 • dennis

  mischien was ik inderdaad te kort door de bocht !

  maar het is en blijft een feit dat vrijwel iedere particulier tegenwoordig de vrijheid heeft om een paard aan te kunnen schaffen zonder ook maar enig idee te hebben waar men aan begint !

  in de praktijk zie je dan ook terug dat mensen alleen geld besteden aan zaken die je kan zien zoals dekjes en zadels etc terwijl de zaken die er echt toe doen zoals een gediplomeerd hoefsmid of dierenarts of een goede opfok achterwege blijft omdat hiervan de waarde niet wordt ingezien en al snel te veel geld kost ! met als resultaat dat hier met enige regelmaat berichten staan waarbij mensen al direct naam en toe naam vernoemen (pure smaad) en dan gelijk een rechtzaak aan willen spannen aangezien ze toch een abonementje hebben bij de DAS !

  loop is een week mee met een hoefsmid ! dan weet je wie hun paarden mishandelen als een paard weer gedaan mag worden na een half jaar! en de schade op de hoefsmid wordt verhaald of de opfok niks mag kosten en zich afspeelt in een oude koeien wei met prikkeldraad zodra dat je aangeeft dat volgend jaar de prijzen omhoog gaan ivm een nieuwe omheining (paard vriendelijk) dan beginnen mensen weer te klagen en vertrekken om dat het te duur is !

  een paard is nu duur en zal het altijd zijn !
  doet niemand het goed hou ze dan lekker in je achter tuin !

 • ws

  misschien eens tijd om ook hier eens na te denken over een keurmerk.

 • Johan

  Stel de jaarling heeft een waarde van 3500€, wat realistisch is in in de huidige markt. Als de eigenaresse hier een zaak van maakt is ook 3500€ kwijt aan advokaat kosten. De Opfokker zal er ook nog een rest waarde af willen trekken omdat de jaarling niet dood is. Al met al kun je voor zo’n bedrag niet procederen, ze zal moeten kunnen aantonen dat de jaarling bij goede verzorging zeker het dubbele waard zou zijn om er uit te springen. Ondanks dat toch doen al was het alleen maar om de opfokker een lesje te leren. Net als hij de jaarling wou doen toen die bij de 2jarigen in de wei kwam en natuurlijk klappen kreeg.

 • una

  Meneer Dennis,
  Het gaat over een OPFOKBEDRIJF, deze mensen zeggen de zorg van je over tenemen de komende 3 jaar!! En als goede ” particulier” denk ik dat het beste is om je paard de eerste 3 jaar in een groepje te laten lopen, men zegt is goed voor de ontwikkeling. Maar dan moeten ze wel in de gaten gehouden worden. En dat doet een OPFOKBEDRIJF! Het leuke is, ze willen graag dat je ze 3 jaar laat lopen! En geloof het maar, een paard besmet met rode wormen is binnen 4
  weken BIJNA dood. Dat is dus nu een groot probleem geworden de wormen, geen zgn. paardenboer weet precies hoe je moet weiden, ze staan gewoon jaar in jaar uit op dezelfde stukken land. Afin ik kan zo uren door gaan het helpt toch niet want ze zeggen toch dat ze alles goed doen. Ja hoor ik heb ze net een wormenkuur gegeven, ja grappig he iedere keer de zelfde en het liefst de goedkoopste. TIP: Geef zelf iedere keer je eigen dier de wormenkuur dat is in ieder geval al iets!

 • Karin

  Ik denk dat het onderliggende probleem is, dat er te weinig geschikte inschaar- en opfokadressen zijn. Daardoor hebben ook gewetensvolle eigenaren vaak geen andere keuze dan hun jaarling of tweejarige ver van huis onder te brengen. En voor hengsten, zeker twee- en driejarigen, is het nog eens extra moeilijk om een adres te vinden, want de meeste opfokkers willen alleen ruinen en merries.

  Ook nog even dit: als je de betrokken eigenaar en zijn situatie niet kent, moet je niet blindelings met allerlei verwijten en beschuldigingen aankomen, want dat is niet netjes.

 • g

  Wat word er hier toch snel geoordeeld !

  Heel toevallig ben ik bij die mevrouw geweest de dag nadat de jaarling thuis gekomen was.
  Echt schandalig en heel zielig hoe hij er aan toe was !
  botten en vellen , meer was het niet, zijn hoofd omlaag, de mest liep er in stralen uit als water.
  Het dier was gewoon zwaar verwaarloosd , niet goed opgelet dus door de opfokker, hij moest zich dood schamen.

  De eigenaresse van het paard is bepaald niet een onervaren particuliertje die loopt te zeuren.
  Ze heeft meerdere paarden naar de Grand Prix gereden .
  De paarden staan er bij haar super bij, paardvriendelijk met vrije uitloop.
  Dus Dennis, niet te snel oordelen .
  Als je een paard ergens inschaart mag je verwachten dat er goed voor gezorgd word, ook als dat paard verder dan 100km van huis staat.

  Ik heb hier verder helemaal geen belang bij, ik kwam toevallig bij deze mevrouw omdat ze een paard te koop had waar ik naar kwam kijken.

 • Koos van den Boogaard

  Verschrikkelijk voor het paard! Natuurlijk ook voor de eigenaar.
  Het lijkt erop dat de opfokker hiervoor verantwoordelijk is.
  Zeer terecht dat de opfokker wordt aangeklaagd.
  Allereerst zou ik deze jaarling samenbrengen met één of enkele paarden die hem zeer goed gezind zijn.
  Zet hem a.u.b. niet alleen in een stal. Een ziek paard geneest veel beter in gezelschap.
  Wij stallen een paard (kuddedier) nooit alleen.
  Niet in onze opfokstal en pensionstal, en ook niet in onze privéstal.
  Hij moet minstens neuscontact hebben met andere paarden. maar beter samen met nieuwe vrienden.

  Van de dierenarts heb je waarschijnlijk allang gehoord hoe je hem het best in conditie kunt brengen. Vooral niet alleen met brok. De basis moet bestaan uit supergoed ruwvoer eventueel aangevuld met brok.
  Mocht je in de buurt wonen, dan kun je bij ons ruwvoer halen dat op voedingswaarden, mineralen, sporenelementen onderzocht is.
  Anders vraag je een boer in de buurt of hij onderzocht voer (BLGG) te koop heeft.

  PS Hoe kun je dit voorkomen?
  Zorg dat je op de hoogte blijft van de toestand van je paard:
  Ga regelmatig kijken
  En/of kies een opfokstal die je meteen informeert als er iets minder goed gaat met je paard.

  Koos van den Boogaard
  Alphen

 • saskia

  Heel sneu dat jullie dit zijn overkomen! Maarrrrr laat het een les zijn voor 1 ieder die zijn paard “ver”wegbrengt voor de opfok!! Als het dan toch moet zorg voor een adres in de buurt, liever meer betalen en je jaarling elke week of 2 weken kunnen zien en er controle op uit kunnen oefenen dan je na 5maanden doodschrikken!! Ik geloof absoluut niet in dit soort opfokstallen/hokken. Ik heb mijn jonge paarden vanaf jong af aan bij mij thuis en nou heb ik de mogelijkheid daarvoor maar als ik dat niet had dan toch maar iets zoeken in de buurt. De meeste boeren zijn helemaal geen paardenmensen maar doen dit puur voor de centen en willen er vooral weinig werk aan hebben met alle gevolgen van dien. Een kleinschalig opfokbedrijf werkt vaak ook veel beter dan die enorme hoevelheden jaarlingen bijmekaar in een hok gepropt! Opfok is vaak afbraak van je ooit zo mooie veulen! Ik hoop natuurlijk van harte dat je beestje weer een beetje wil opknappen!!! Sterkte!

 • D

  Wat erg dat jullie dit is overkomen. Je vertrouwt toch iemand een heel dierbaar bezit toe. Ik heb sinds vorig jaar een jaarling en heb haar geplaatst in een opfokstal bij ons in de beurt. Dit geeft mij een heel goed gevoel. Er wordt daar super voor haar gezorgd en als er wat is krijg ik goed advies.

  Voor de eigenaar ik hoop dat je je gelijk krijgt en vooral dat het goedkomt met je veulen. Heel veel sterkte!

 • kees

  Ook wij hebben een paar keer mee gemaakt dat het in de opfok niet goed ging.
  Eind resultaat ongeveer 15 jaar geleden weggebracht 2 jaarlingen terug gekregen 1 verwaarloosde jaarling en in laten slapen de andere.
  Ook vorig jaar ging het mis. weg gebracht 17 gezonde paarden een iets minder gezond paard
  had last gehad van de doppen (een 3 jarige)
  terug gekregen 8 redelijk gezonde paarden 2
  jaarling hengsten met stalbenen sterk vermagerd en mok en een 3 jarige eerder opgehaald, ernstig verzwakt maar niet die met de gebitsproblemen in het voorjaar, de overige paarden ook sterk vermagerd, Voor beide inweid of opfokbedrijven telt dat ik het ze zwaar aanreken dat ze NIET aan de bel trekken als er iets is met de paarden.
  Vijftien jaar geleden belden we hoe het er mee ging, man vertelde prima alles toppie, 2 dagen later belde hij zelf met een van de twee ging het toch niet zo toppie, er heen, er stond iets op stal wat er niet meer uitzag als een paard, het hoofd helemaal opgezwollen de botten staken er verder uit, Het paard slobberde wat in een emmer met water, wat er meteen aan de achterkant als water weer uitkwam. je kon niet ander beslissen dan in laten slapen, Vorig jaar hadden we ze wel in de buurt, maar half juni toen echtgenoot een paard liet scannen bij hun buren, kwam opfokman tegen deze vertelde dat zijn paarden droes, hadden, om risico te vermijden, onze paarden hadden met een veulen en eentje moest er nog een veulen krijgen, besloten we om er voorlopig maar niet heen te gaan. eind resultaat zie begin,
  We zijn nu ruim een jaar verder en nog is het inmiddels vierjarige paard aan het kwakkelen,
  ieder keer is er wat, met name de ruwvoer opname blijft een probleem, ziet het paard er aan de voorkant goed uit de achterkant blijft veel te mager, Het paard is recent weer naar de kliniek geweest daar hebben ze via sonde mest van een gezond paard in de darmen gezet in de hoop dat hij beter ruwvoer gaat eten
  Bij het wegbrengen van de paarden meerdere malen gezegt als er wat is bellen, maar nee
  Ook blijkt achteraf dat de man in kwestie weinig thuis is, en als je meer dan 100 paarden inweid
  moet je daar je dagtaak aan besteden, zeker als die ook nog op verschillende locaties staan.
  Kun je er geen baan bijhebben, en dat had hij moeten zeggen, op de website twee klinkende namen als referentieadres, het eerste adres werkt hij, het tweede adres heeft er al jaren geen paarden meer staan, het commentaar was,
  prima man, veel te makkelijk en hij is er nooit.
  Heb met de dierenarts en een ander doorgesproken, die dikke benen lijkt me eerdereen overvloed aan eiwit, en stalbenen, het paard zal waarschijnlijk al een tijdje op stal hebben gestaan.
  In principe vanaf half augustus regelmatig gaan controleren dan wordt de voedingswaarde in het gras stukken minder, de paarden moeten dan bijgevoerd worden, en als er dan niet voldoende gras in de weide staat, gaan ze snel achter uit.
  En kun je ze beter mee naar huis nemen.
  In bovenstaande verhaal mis ik de reden waarom de jaarling bij de tweejarige stond. Een lesje leren? Had hij geen jaarling hengsten?

  Veel opfokbedrijven zetten de paarden begin November binnen en gaan ze pas begin mei weer naar buiten, tussentijds komen ze niet of nauwlijks buiten, op veel website staat vermeld de paarden komen in de winter regelmatig buiten
  een keer in de maand is ook regelmatig.
  Terwijl ze toch echt wel beweging nodig hebben,
  zeker voor de skelet ontwikkeling.
  Vaak kunnen ze de hele dag door onbeperkt kuilvoer eten, is immers makkelijk, maar veel te veel, vier of vijf keer per dagen voeren het zijn immers geen koeien,

 • tini

  ja hoor, ik ben echt geschokt door het lezen van zoveel onwetendheid. Als je niet regelmatig kontroleert waarvoor je betaald, dan moet je achteraf niet zeuren denk ik zo en vooral als het om dieren gaat. wie is en blijft er nu eigenlijk verantwoordelijk voor het dier? U dus! Stop niet uw kop in ht zand aub want we weten allen dat er een commercieel belang is voor beide partijen.
  wordt verantwoordelijker voor uw daden zou ik zeggen om te voorkomen dat zulke dingen zich herhalen.

  EEN ERVARINGSDESKUNDIGE

 • Beste Tini, Blijkbaar heb je niet gelezen wat Schelstraete Advocaten hierover te vertellen heeft: “Op de opfokker als bewaarnemer rust de verplichting om het door u aangeleverde paard in goede staat (lees: goede gezondheid) te bewaren en ook bij afloop van de overeenkomst in goede staat weer af te leveren.” Jouw oordeel Tini, “dan moet je niet achteraf zeuren…vooral als het om dieren gaat” is erg ongenuanceerd en zeker niet diervriendelijk.

  Als een auto of caravan in bewaarneming wordt gegeven dan vindt niemand het normaal dat er na een half jaar krassen op de auto zitten en dat de banden zijn lek gestoken. Vreemd dat er bij een verwaarloosd paard dan gezegd wordt dat het je eigen schuld is, “je had maar moeten controleren waar je voor betaalt” zijn jouw woorden Tini.

  Daarnaast denk jij te weten dat er een commercieel belang is voor beide partijen. Ik kan je verzekeren dat er ook oprechte paardenliefhebbers zijn, en zelfs mensen met een commercieel belang kunnen echt hart hebben voor paarden. Zulke mensen verwaarlozen een paard niet, ook al is het paard van iemand anders.

  In ieder geval, Egidius maakt het naar omstandigheden redelijk, hij ziet er goed uit en is weer levendig. De betreffende boer heeft een bezoek gehad van de AID waar hij niet blij mee was. En een civiel actie jegens de boer was succesvol, hij is inderdaad aansprakelijk voor de geleden schade.

  Mijn dank aan Schelstraete Advocaten voor hun advies in deze en aan Horses.nl voor het publiceren van dit casus. Hopelijk worden andere paarden bespaard van verwaarlozing in de toekomst.

 • Renate

  Hallo,
  Ik heb mijn merrie nu twee zomers in de opfok gehad (ook in friesland. Zelf kom ik uit almere maar ik ging toch minimaal 1x per maand kijken hoe het met haar ging. Ik snap dat de boer uit de opfok misschien nalatig is geweest, maar een paard vermagert niet in een korte periode. Mijn advies is om regelmatig te gaan kijken bij het paard, bij misstanden……weghalen daar!!!!
  Renate

 • Helma

  Hoe waren de paarden daar er over het algemeen aan toe?
  Niet goed? ,dan zou ik een melding maken bij de dierenbescherming!
  Is er ook niet een dierenpolitie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.