Ga naar hoofdinhoud

Zere paardenrug door zware ruiter

Veel paarden hebben rugpijn. Niet door foute belasting in de sport, niet door slecht passende zadels, maar simpelweg door ruiters met overgewicht. Uit liefde en verantwoordelijkheid voor de paarden stelde manege De Gompert in Hengelo gewichtslimieten in.

Overbelasting
Behalve uit het oogpunt van dierwelzijn besloot Henriët van Muiswinkel van manege De Gompert ook uit bedrijfsmatig standpunt een heel rigoureuze stap te nemen. „Elke manege heeft wel paarden die zo nu en dan uit de running zijn. Een spierpijntje, een kreupelheidje, dat hoort er allemaal bij. Wij hadden echter meerdere paarden die soms wel maanden achter elkaar niet in de les mee konden lopen.” In eerste instantie werd het verband met het teveel aan gewicht van de ruiter niet eens gelegd. De geblesseerde paarden van De Gompert kwamen onder ogen van de dierenarts, maar die kwam niet tot een sluitende diagnose. Het kreupelheidsonderzoek gaf geen uitsluitsel over het gebrek aan werkwilligheid bij de paarden. „We gingen daarna te rade bij de zadelmaker, instructeurs en bij de osteopaat.” Osteopaat Mariëlle Kamphorst komt al sinds jaar en dag op de manege. Eens per jaar behandelt ze de paarden, waarna de dieren een week of wat op vakantie het weiland in mogen. „Ondanks dat we onze paarden heel voorzichtig inzetten – maximaal twee uur per dag – en ze iedere week een dag vrij krijgen, vond Mariëlle veel blokkades in de ruggenwervels.” Met het uitsluiten van de piekbelasting, door de paarden gespreider in te zetten, en daarnaast het uitsluiten van drukpuntbelasting door het checken van de zadels, bleef alleen het gewicht van de ruiters over als oorzaak van de klachten. Tijd voor passende, voor sommige ruiters confronterende maatregelen.

Strijd tegen de kilo’s
Henriët vertelt: „Het mooie is dat bij bijna alle ruiters het kwartje is gevallen. Sommigen zijn een ware afvalrace begonnen in de strijd tegen de overtollige kilo’s, anderen, met een redelijk hoge BMI maar nog buiten de gevarenzone, zijn bewuster gaan eten. Daarmee sparen ze onze paarden en werken ze zelf aan een goede conditie en gezondheid.” Om te voorkomen dat ruiters zich gaan uithongeren of dat ze zich blesseren bij foutief sporten, heeft De Gompert twee voedingsconsulentes en een sportschool ruimte gegeven in haar manegeblad. Met voedingstips en bewegingsweetjes hoopt de manege dat al haar klanten naar hartenlust kunnen blijven paardrijden zonder dat de paarden daar onder hoeven te lijden

Gewichtafspraken
Manege De Gompert heeft in samenspraak met een sportschool en gewichtsconsulenten een ruitergewicht bepaald, gerelateerd aan de lengte van de ruiter. De tabel is volgens Henriët best wel schappelijk opgesteld: „We zijn uitgegaan van een Body Mass Index (BMI) van 25 en daar hebben we nog 5 kilo bij opgeteld.”

Wat is jouw BMI?
Je BMI reken je uit door je lichaamsgewicht te delen door je lengte in het kwadraat. Voorbeeld: een vrouw van 1,65 weeg 58 kilo. Haar BMI is 58 gedeeld door (1,65 x 1,65). De vrouw heeft met een BMI van 21,3 een gezond gewicht.

BMI > 30: je bent te zwaar, dit kan een gezondheidsrisico geven, afvallen is erg verstandig
BMI 25 – 30: je bent te zwaar; probeer niet aan te komen, ga gezonder eten en meer bewegen
BMI 18,5 – 25: je hebt een gezond gewicht
BMI < 18,5: je bent te licht, probeer regelmatig te eten en sla geen maaltijden over

5 reacties op “Zere paardenrug door zware ruiter

  • Anne Bos

    Wordt hier ook nog gekeken naar de verschillende typen paarden? Ik kan me voorstellen dat het ene paard meer kan dragen dan het andere paard. In dit artikel lijkt het echter alleen te gaan over mensen met overgewicht.

    Wat is nu eigenlijk het probleem?
    De juiste combinaties zoeken van paard en ruiter op het gebied van lengte en gewicht?
    Of gaat het alleen om mensen met overgewicht? en mag je dan zo ie zo niet meer rijden??

    Vreemd artikel…

  • Marinka

    ik ben zelf ook niet echt slank, maar sorry hoor mijn paard schijnt er geen last van te hebben om mij lekker op buitenritten als recreatie te dragen.
    Mijn paard heeft geen last van de rug, is werkwillig, niet vals, geen singelnijd, niet tegen het bit. Ik heb haar nu een jaar maar volgens het boekje is ze geen 1 dag ziek geweest en bij mij ook niet. Mijn paard is 18 jaar en het ziet eruit of ze nog jong is want een doorgezakte rug heeft ze ook niet.
    Als je mij nou op een kleine E pony zou zetten, jaaaaaahhh.. dan vraag je erom.

  • hansje

    Dezelfde discussie is laatst gerezen onder ruiters die op IJslanders rijden. Ondanks de robuuste bouw van dit paardje is er vaak toch twijfel over het gewicht dat ze kunnen dragen. Op IJsland zelf rijden flinke mannen van vaak bijna 2 meter op deze paarden en die schijnen met een rit van 3 uur daar geen last van te hebben. Ik denk dat het voornamelijk gaat om een goed houding en dat je het paard niet belast. Toch is het belangrijk om jezelf af te vragen of je paard niet beter presteert onder een paar kilo’s minder en voor jezelf kan het al helemaal geen kwaad. Je vraagt van je paard een goede conditie en prestaties, dan kan je zelf niet achterblijven. Het nadeel van deze discussies is dat mensen te snel op hun tenen getrapt zijn en dat eigenlijk alleen de paarden hier de dupe van worden. Mooi initiatief van deze manege, de kwaliteit van leven van een paard gaat ALTIJD voor. Al is dat voor sommige mensen niet prettig.

  • Teje

    allereerst ben ik van mening dat overgewicht nooit goed is, dessalniettemin heb ik een paard gekocht waarvan binnen 2 week zichtbaar werd dat zeze met extreme rugproblemen kampte .

    Hiervoor is dit paard gereden door een ruiter met een BMI van 19,5, deze heeft het paard verkocht met wat even later bleek flinke rugproblemen.

    Deze rugproblemen van het paard zijn daarna toch hersteld met hulp van fisio en en met een zware ruiter op de rug , dit alles ook nog met gebruik van een boomloos zadel en goede drukverdelende pad.

    Kan iemand mij dan uitleggen hoe ondanks deze zwaardere ruiter toch de rugproblemen volledig zijn hersteld ( met uitgebreid onderzoek dierenarts voor en na een jaar gereden te worden door een zware ruiter) en hoe het mogelijk is dat de vorige ruiter met een BMI van 19,5 met boomzadel deze rugprobemen heeft veroorzaakt?

    Prima dat deze manege zulke eisen stelt, maar ik vind het dubieus dat als er niet gevonden kan worden wat de oorzaak is, het dan maar op overgewicht word gegooid?

    En zijn de rugproblemen inmiddels verbeterd van de paarden?

    Dus dat betekend dat een ruiter van 2meter met een gewicht van 102 kilo (BMI van 25) wel op een paard mag zitten terwijl iemand van 1,65 met een gewicht van 69,5 kilo ( BMI van 26 ) dit niet meer mag?

    want dat is wat er hier dus beweerd word, bovendien is het wiskundig bewezen dat hoe langer iets of iemand is hoemeer kracht er word gezet op een kleiner oppervlakte!!!!

    Het is ook wiskundig bewezen dat hoe korter en hoe groter oppervlakte (hoe beter de druk verdeeld word. ) dus een kort iemand met een groot oppervlakte aan achterwerk geeft minder druk als een lang iemand.

    als je de wiskundige berekening hier op los laat valt het hele bewering van deze manege om.Het is erg vervelend voor de langere ruiters onder ons want hoe langer hoe meer druk dus! Je kan dus beter een dikkere ruiter met dikke billen en benen op een paard zetten dan een langer ruiter die toch wat slanker is.

    Ik ben van mening dat als je zulke dingen beweerd als waarheid dat je deze moet kunnen onderbouwen met feiten en wiskundige berekeningen.

    p: de hydrostatische druk (Pa)
    ρ: de dichtheid van de vloeistof (kg/m³)
    h: de afstand tussen het meetpunt en de oppervlakte van de vloeistof (m)
    g: de gravitatiekracht (9,81 N/kg)

    niemand is gelijk en daarom kan dit onmogelijk als richtlijn gelden…. BMI is ook onbelangrijk dus!

  • uitstekend besluit. Echter hadden jullie dit al kunnen weten uit de tijd dat jullie nog bij mij op de manege De Graafschap (nu Het Loenhorst) in Hummelo waren. Voor zo’ n kleine 30 jaar geleden. Reeds toen weigerde ik te zware klanten, wat jullie (toen nog groentjes) niet lieten gelden. Gelukkig hebben jullie dit dan toch nog begrepen en, bewonderingswaardig, ook gehandhaafd.
    Ik wens jullie alles wat goed is.

    Gerda Stutz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.