Ga naar hoofdinhoud

Zoektocht naar de juiste cap

zoektoch cap veiligheidscapJe cap is versleten en oud. Het is tijd voor een nieuwe. Je besluit naar de winkel te gaan en een nieuwe te kopen. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een cap?

Een cap is erg belangrijk voor je veiligheid. Het hoofddeksel beschermt je bij een val, maar het biedt ook uitkomst tegen palen, laaghangende takken, schuttingen, paardenhoeven en andere pijnlijke voorwerpen die onverwachts opdoemen. Het is naïef om te denken dat er helemaal niets meer kan gebeuren als je een cap draagt. Toch kan een veiligheidshelm wel degelijk het verschil maken tussen een schedelbasisfractuur en een flinke hoofdpijn. Wees dus verstandig, draag een cap. Zorg er ook voor dat je een nieuwe aanschaft, wanneer je hoofddeksel flink beschadigd raakt bij een val.

De veiligheidshelm is vanaf 1 januari 2005 verplicht in de wedstrijdsport. De cap moet voorzien zijn van het keurmerk CE/EN 1384. Een goedgekeurde cap beschikt verder over een merknaam, een etiket met de maat in centimeters en een symbool waaruit blijkt voor welk gebruik de helm bestemd is. Verder is de fabrikant verplicht om te vermelden in welke maand en welk jaar de cap gefabriceerd is. Ook moet er een Nederlandse gebruiksaanwijzing bij zitten.

Pasvorm
De cap mag niet knellen of te los zitten. De druk op het hoofd moet overal ongeveer even groot zijn. Of je de goede maat hebt, kun je testen door je hoofd ondersteboven te houden. Als de cap niet afvalt, ook al zit het kinbandje los, dan heb je een goede maat te pakken. Een goede indicatie voor de maat krijg je door met een meetlint de omtrek van je hoofd te meten. Je begint vlak boven de ogen en gaat naar achteren via de achterhoofdknobbel. Vervolgens ga je met het lint weer naar voren, naar de ogen. De totale omtrek in centimeters geeft dan de maat. Ook de vorm van het hoofd zegt veel over de maat. De schaal van de cap moet ongeveer twee centimeter, in verticale richting gemeten, van de schedel zitten. In de ruimte daartussen zit een soort schokabsorberend schuim.

Ventilatie
Zodra je flink begint te zweten wordt je cap vaak behoorlijk warm. Controleer dus of je cap voldoende ventileert. Dat het zo warm wordt bij je hoofd komt doordat het lichaam ook daar warmte probeert kwijt te raken. Uit een onderzoek van dr. Eric van Breda, in samenwerking met een Australische Universiteit, is gebleken dat één van de plekken op het hoofd waar de meeste warmte verloren gaat onder andere de zijkant is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook