Bescherm jezelf tegen winterbenen

Schrijnende plekken op heupen en bovenbenen in de winterperiode? En ’s avonds bij de kachel word je gek van de jeuk? Grote kans dat je last hebt van winterbenen. Gelukkig kun je er meestal iets aan doen.

Winterbenen
Het begint enigszins onschuldig. Er verschijnen een paar rode bultjes op je benen. Ze lijken op puistjes van ongeveer een centimeter doorsnede. De bultjes zijn enigszins verdikt en jeuken en schrijnen behoorlijk. Na een tijdje wordt het erger. Er ontstaan grote, schrale blauwe plekken met een schilferig oppervlak.

Winterbenen, het schijnt een typische vrouwenkwaal te zijn. Het wordt veroorzaakt door een abnormale reactie van de bloedvaten, van de huid, op het koude weer. Er treden veranderingen en beschadigingen in je huid op. Helaas valt hier weinig aan te doen. Je kunt wel proberen om de huid tegen sterke afkoeling te beschermen. Klachten komen vaak door een combinatie van koude wind en vocht. Let hier dus goed op met je kleding. Zorg voor isolatie in combinatie met een waterdichte laag. Gebruik bijvoorbeeld een thermo-onderbroek en een winddichte paardrijbroek.

Goede kleding is ook de enige oplossing bij ‘koude panniculitis’. Ook met deze aandoening krijgen sommige ruiters en amazones te maken. Het is een pijnlijke ontsteking in het onderhuidse vetweefsel van bijvoorbeeld de dijen. Het is nog onduidelijk hoe de aandoening wordt veroorzaakt. Het kan mogelijk komen door schade aan de bloedvaten van de huid, of door schade aan de vetcellen.

Winterhanden en -voeten
Een andere winterse plaag zijn winterhanden of -voeten. Dit wordt perniosis genoemd. Bij dit euvel speelt een erfelijke aanleg mee. Normaalgesproken laten de oppervlakkige kleine vaten minder bloed door naar de huid, tijdens kou. De kerntemperatuur blijft op peil, maar de temperatuur van de huid daalt. Wanneer de huidtemperatuur echter te laag wordt, worden de vaatjes weer opengezet. De huid warmt op. Bij wintertenen is dit patroon anders. De vaten reageren afwijkend. Hierdoor krijg je rood-paarse vlekken op tenen en vingers. Wanneer je met zulke handen, of voeten, voor de kachel gaat zitten krijg je last van jeuk en rode plekken. Ook de dijen, neus en oorranden kunnen hier gevoelig voor zijn. Heel af en toe kunnen er zelfs blaren ontstaan. In de meeste gevallen gaan de plekken binnen een tot maximaal drie weken weer weg. Ook hiervoor geldt wederom dat je met goede kleding veel kunt bereiken. Sommige mensen hebben ook baat bij een massage of wisselbaden. In een wisselbad moet je de voeten maximaal 2 tot 3 minuten onderdompelen in koud water. Daarna doe je ze in warm water. Dit stimuleert de lokale bloedvoorziening. Daarnaast zijn er verschillende crèmes en geneesmiddelen op de markt die uitkomst kunnen bieden.

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
7 reacties op Bescherm jezelf tegen winterbenen
 1. 1

  ook help het om goede schoenen te kopen, die niet te strak zitten.

 2. 2

  Heeft er iemand nog een oplossing voor de winterbenen dan?? heb van alles al geprobeerd, loop al tijden met een skibroek enz aan….
  Ik weet het niet meer!!
  Tips zijn welkom!!

 3. 3

  Ik wil laten weten dat ik al jaren last heb van winterbenen . Eerst wist ik niet wat het was en mijn dokter ook niet, tot ik een stuk hierover las in de bit . Vanaf nu draag ik gewoon een skibroek als ik naar buiten ga als het koud is . De plekken op je boven benen gaan minder snel weg dan wintertenen . Dus ik raad het iedereen aan . Zolang je benen maar warm blijven is er niks aan de hand .

 4. 4

  Antwoord voor Natasja ,

  Als je een maal winterbenen hebt gaat het pas over als je weer naar de zomer toegaat . Zolang je je benen goed beschermd zal het heel langzaam wegtrekken . Maar 1 half uurtje in de kou en ze zijn weer terug . Volgende keer op tijd je skibroek aan . succes

 5. 5

  Op tijd (eind sept) al een thermo onderbroek onder je broek gaan dragen (benen warm aan kleden), in smeren met nestosyl.
  Ik heb zelf voor in de winter medicijnen (bloedvat verwijdende) om te zorgen dat de doorbloeding beter wordt in de winter. mijn benen blijven wanneer het echt koud is, ijskoud en blijven blauw, met de medicijnen gaat dat in ieder geval over. De medicijnen heb ik via de huisarts.

 6. 6

  Ook ik heb bloedvat verwijderde medicijnen gekregen, moet het nog gaan proberen. was wel altijd mijn eigen met badolie zodat de huid goed vet blijft en gebruik bio-oil tegen de littekens.
  laat het voorjaar maar weer komen

 7. 7

  ik ben nu 6 x bij amsterdam geweest (ramses health)en het trekt helemaal weg
  ik heb er al jaren last van en het werd elk jaar erger,ik ging naar Rafael voor rugklachten en liet mijn been zien de plek was bijna zo groot als een voetbal paars en dik en ontstoken, hij zei, dat het te maken had met mijn kogelbanden, en die is hij gaan behandelen en het is nu bijna helemaal weg en me huid voelt weer glad aan.