Ga naar hoofdinhoud

Bloedzuigers helpen de dierenarts

Foto Lonneke Ruesink
[caption id="attachment_69019" align="alignleft" width="300"]Foto Lonneke Ruesink Foto Lonneke Ruesink[/caption] Ze hebben een hoog ‘jakkes-gehalte’, maar dat maakt ze verre van waardeloos. Bloedzuigers verbeteren de doorbloeding in het paardenlichaam en bespoedigen zo de genezing van ontstekingen, gallen, artrose en bloeduitstortingen.

De Duitse Tierheilpraktiker Reinhold Garbe vertelt: „Het aanzetten van de bloedzuiger voelt alsof je geprikt wordt door een brandnetel. Op het moment dat het diertje vastzit, voelt het paard er echter niets meer van.” Vol overgave gaat de bloedzuiger aan het werk, als een slang golft het lichaampje bij elke teug bloed van voor naar achter. Binnen een half uur is het diertje vijf keer zo dik geworden en heeft het 10 tot 15 milliliter bloed uit het paard gezogen. Eenmaal verzadigd laat het diertje los en blijft er alleen een wondje van een halve centimeter in de vorm van een Mercedesster achter op het paardenbeen.

Doorbloeding
Een wondje kan tot wel tien uur nabloeden. Er is echter niets om van in de stress te schieten, een paard verliest alles bij elkaar hooguit 60 milliliter bloed per bloedzuigerbeet. Een paard kan wel tot tien liter bloed verliezen zonder daaronder te lijden. Hoofdoorzaak van het nabloeden is dat de bloedzuigers een bloedverdunnende cocktail van dertien stoffen in de wond injecteren als ze bijten. Daardoor kunnen ze het bloed makkelijker drinken. Pijn heeft het paard niet, omdat een deel van de stoffen pijnstillend werkt. „Indien een paard een blessure heeft, een peesontsteking, vochtophopingen, gallen, piekhakken en zelfs artrose, is genezing gebaat bij een hele goede doorbloeding”, legt Garbe uit. Een goede doorbloeding stimuleert het lichaam enorm om zichzelf te helen. De bloedzuigers zorgen voor deze goede doorbloeding door de bloedverdunnende stof die ze in het bijtwondje injecteren.

Gekweekt
De bloedzuigers van Garbe zijn speciaal gekweekt of gevangen in door de Duitse overheid aangewezen gebieden. Ze leven alleen in heel schoon water en dat alleen al maakt hun leefgebied erg klein. De bloedzuigers met de Latijnse naam Hirudo officinales komen in de vrije natuur voor, maar zijn beschermd. „Dat geldt niet voor de gekweekte variant.” De bloedzuigers mogen maar één keer worden gebruikt om het overbrengen van ziektekiemen te voorkomen. De behandeling moet afhankelijk van de aandoening drie tot vijf keer worden herhaald.

8 reacties op “Bloedzuigers helpen de dierenarts

  • esther

    goede dag gaar wil ik informatsie om trent de mogelijkheden om een an onze paarden te laten behandelen. paard heeft een pees die blijft geiriteert in het hoefcontrol (straalbeen).is er al een aantal x voor behandelt. maar het komt steedst terug. graag een reactie
    esther v/d heide

  • nuran

    dag,
    ik zou willen weten ,hoe kan je merken of zien dat de bloedzuiger niet gebruikt is geweest?

    ik moet nu dinsdag een behandeling doen eerste keer ;maar ik maak me zorgen of ze daar wel eerlijk in zijn dat die bloedzuigers niet gebruikt zijn geweest?

    wat raad u mij aan?

    aalvast bedankt voor u medewerking
    wens u veel geluk toe groetjes……..

  • kitty

    beste
    ik zou u willen vragen of u ook ervaringen heeft met abcessen van steffeliecok bij paarden met behandeling van bloedzuigers daar ons paard al twee jaar een abces heeft aan zijn linker borst wij hebben al vanalles geprobeerd operatie open snijden en medicijnen maar het abces komt steeds terug hopelijk heeft u raad
    laat u mij iets weten
    groetjes kitty

  • Minke Brouwer

    Ik zou graag willen weten waar de behandelingen worden gedaan en hoe ik te weten kan komen of de behandeling geschikt is voor mijn paard?

    Mijn paard heeft een ontsteking aan de wanden van zijn bloedvaten wat zich uit in ernstige wonden/ korstvorming op zijn witte been.

    Alvast bedankt,
    Met vriendelijke groet
    Minke Brouwer

  • ans verstegen

    Hallo,

    Zou u mij kunnen vertellen waar Garbe dan komt of heeft u een adres voor mij?

    Alvast hartelijk dank.
    Ans Verstegen

  • Reinhold Garbe

    Hallo here my dates

    Tierheilpraxis-Garbe
    http://www.tierheilpraxis-garbe.de
    [email protected]

  • Sabne Hahn

    Hallo,
    ik werk al jaren met bloedzuigers in de praktijk en pas deze toe bij mens en dier. De beestjes, op die ik helemaal dol ben omwille van hun ongeloofelijke vermogens, zij afkomstig van een gespecilaiseerde kwekerij in Duitsland en staan altijd op voorraad in mijn praktijk. Ik heb diverse opleidingen gevolgd als Hirudotherapeut (geef zelf ook cursussen) en ben graag bereid om samen met u te kijken of deze methode van toepassing is in uw geval. Hartelijke groet!

  • Kim Bekhuis

    Hallo,

    Mijn paard heeft een behoorlijke piephak. De hak is nog wel zacht. Ik las erover dat dit te behandelen is d.m.v bloedzuigers. Zou u mij hierover informatie per mail kunnen sturen, waar dit behandelt kan worden en evt. kosten?

    Alvast bedankt.
    MVg Kim Bekhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.