Bondscoaches over professionalisering in de paardensport

De paardenwereld is in weinig nog te vergelijken met, pak ‘m beet, vijftig jaar geleden. De ontwikkelingen zijn razendsnel gegaan, waardoor er een verregaande professionalisering plaatsvond. Zijn er verschillen binnen de disciplines? De bondscoaches dressuur, springen en eventing aan het woord.

Bondscoach dressuur Wim Ernes denkt dat de vooruitgang in de dressuurwereld een boost kreeg doordat de paardensport een echte bedrijfstak is geworden. “Op het gebied van kleding, verzorging, harnachement en toebehoren, maar ook wat betreft bijvoorbeeld accommodaties of bodems is er zo veel meer kwaliteit, kennis en kunde.” Ook biedt het huidige paardenmateriaal ruiters meer kans op succes.
In de dressuur bestaat er één aspect waarbij professionalisering volgens Ernes niet zo snel gaat: de jurering. “Er is gelukkig al wel meer openheid en gelegenheid tot discussie. Dat was vroeger wel anders.”

Springbondscoach Rob Ehrens denkt dat vooral op gebied van wedstrijden in zijn discipline veel is veranderd. Tegenwoordig reizen ruiters over de hele aardbol naar grote evenementen. Maar ook de inhoud van die evenementen is sterk veranderd. Ehrens geeft aan dat ruiters wel aan de slag moeten, willen ze deze professionalisering bijhouden. “Want vergeleken met vroeger zijn er nu meer ruiters die het kunnen.”
De bondscoach denkt dat het welzijnsaspect in de toekomst nog veel meer aandacht gaat krijgen. “We moeten voor de buitenwereld goed kunnen verantwoorden dat het niet schadelijk noch vervelend is voor een paard om over zulke hindernissen te springen.”

Eventingbondscoach Martin Lips denkt dat de grootste veranderingen misschien wel in zijn discipline hebben plaatsgevonden. Eén van de grootste stappen vooruit is volgens Lips de aanstelling van een vaste bondscoach per discipline. Ook merkt hij op dat de wetenschap zijn intrede heeft gedaan in de eventingwereld. “Door de technologische ontwikkeling van computers is alles mogelijk.”
De discussies over paardenwelzijn zorgden voor een andere bouwstijl in de cross. “Het is allang niet meer alleen dik, hoog en zwaar. Alles is erop gericht dat het paard niet valt.”

Meer weten over wat de bondscoaches van de veranderingen in de sport merken? Lees het in De Paardenkrant Extra van december 2013.

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Bondscoaches over professionalisering in de paardensport
  1. 1

    Zo heel veel is er niet veranderd vind ik. In het algemeen wordt er bij de dressuur slecht gereden op enkele toppers na maar die kun je op twee handen tellen.
    In de springsport wordt veel beter gereden en daar is de enige goede en grote vooruitgang de Global Champions Tour welke door Jan Tops in het leven is geroepen.
    Niet alleen de sport is van hoog nivo maar ook de locaties, de parcoursen, de hindernissen, de accomodaties etc etc. Maar wat alle lof verdient is de PR die daar gevoerd wordt. Informatie vooraf en achteraf, live internet-uitzendingen for free, intervieuws met ruiters en amazones kortom geheel zoals het hoort anno 2014. De paardensport ligt in het algemeen nog decennia achter op PR- gebied t.a.v.andere sporten. Kijk naar het wielrennen, het schaatsen, basketbal etc.
    De paardensport blijft een in zichzelf gekeerde wereld. Alles draait om het geld en van PR schijnen ze nog nooit gehoord te hebben.Ruiters openen sites op de social media maar verteld wordt er niets. Ze reageren niet eens als je wat schrijft ook niet als het positief is. Ze hebben echt schijt aan iedereen. Wat mij betreft is er dus niets verandert. De dressur is en blijft eentonig en saai en in de springsport is inhoudelijk ook niets vernadert of verbetert. Waar is het mooie en spannende jachtparcours, speel uw spel etc gebleven ? De televisie haakt ook steeds meer af evenals de sponsoren. En de concoursen worden ook minder omdat het geld ontbreekt. Alleen de verantwoordelijken vinden dat het goed gaat. En daarom verandert en verbetert er niets. Gelukkig heeft Jan Tops dat onderkent maar uit jalousie wordt hij ook tegengewerkt. De paardensport staat op een dieptepunt!!