OS blog: De metamorfose van Parzival

Toen ik vandaag naar Parzival keek die zo rustig en tevreden in zijn stal stond, dacht ik aan de periode dat ik hem net op stal had. Hij was toen vijf jaar en enorm bang. Het was niet eenvoudig om met hem te rijden. Als ik erop zat en er nieste iemand, dan stond ik in de andere hoek. Zag hij zichzelf daar vervolgens in de spiegel, dan rende hij weer terug. Ritselde er een blaadje, dan was ik weer in een andere hoek. Hij was niet vervelend, maar echt bang.

Het is grappig dat hij door de loop der jaren een complete metamorfose heeft ondergaan. In het begin liep hij de wedstrijd ring binnen omdat ik dat wilde, maar bang was hij zeker. Op de grote meerdaagse concoursen kon ik hem niet op stal zetten. Ja, het kon wel, maar dan moest ik als een idioot de deur achter hem dichtgooien en stond hij vervolgens te ijsberen voor de deur tot hij eruit mocht.  Nu staat hij heel rustig op stal, met zo’n ontspannen hanglipje. Ook in de ring heeft hij veel meer vertrouwen gekregen. Hij vindt het nu zelfs echt leuk!

Toen ik hem net had, had ik niet meteen het idee dat ik met hem wel eens de Olympische Spelen zou gaan rijden. Ik had zelf immers ook nog niet hoger gereden dan Z2. Wel voelde ik dat het een paard was met enorm veel power en hij wilde altijd werken.

Parzival is een paard dat je echt moet leren kennen. Hij is door de loop der jaren mijn maatje geworden. Bij hem is het allemaal een kwestie van vertrouwen. Juist daarom doe ik eigenlijk alles zelf met hem. Alleen op die manier leer je een paard met zoveel karakter kennen. Het vertrouwen is de basis voor ons succes.

Parzival is net een professor. Hij kan nog net niet praten, maar hij kan je vanalles duidelijk maken. Binnen een halve seconde gaat hij van ‘leuk’ naar oren in de nek en niet leuk en hij schakelt ook net zo makkelijk weer terug. Neem bijvoorbeeld het borstelen. De rosborstel vindt hij geweldig. Daar gaat hij echt voor staan en geniet met volle teugen. Als ik de zachte borstel alleen al pak gaan zijn oren al naar achteren. Hij is ook een aparte als het om een beloning in de vorm van voer gaat. Het heeft wel vijf jaar geduurd voor hij een appeltje wilde eten, wortels eet hij pas sinds de vorige Spelen in Hongkong en als hij een suikerklontje ziet dan snurkt ‘ie een keer en rent het liefst hard weg. Met paardensnoepjes hoef ik al helemaal niet aan te komen.

Dat is Parzival. Hij is mijn alles omdat hij me zover heeft gebracht. Zijn aparte karakter maken hem nog eens extra speciaal. Op basis van ons vertrouwen rijden we straks op Greenwich Park de ring binnen. We laten ons niet meer van de wijs brengen door niesende mensen, spiegels en ritselende blaadjes.

Klik hier voor alle blogs van Team Adelinde
Lees hier al het nieuws over Adelinde Cornelissen

Ga hier naar de site van Adelinde Cornelissen

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
5 reacties op OS blog: De metamorfose van Parzival
 1. 1

  En daarom gaan jullie het helemaal maken daar!

 2. 2

  Hoi Adelinde
  wat super te lezen hoe Parzival zo veranderd is naar het prachtige paard wat nu tevreden op stal staat, ik kan me zo goed voor stellen hoe blij je hier van word
  en ik ook om dit te kunnen volgen via je blog,geniet lekker daar! en ik denk dat het helemaal goed gaat komen met jullie samen, jullie zijn een prachtig stel om naar te kijken ook
  dank je wel en groetjes Diane,,

 3. 3

  Wat enorm motiverend om te lezen! Heel erg leuk, dit moet alleen al een heel erg tevreden gevoel geven!

  Heel erg veel succes, wij duimen voor je!

  Groetjes Mariska

 4. 4

  Als er iemand recht heeft op een mooie kleur medaille dan zijn zij het wel, na alle tegenslagen die zij gehad hebben. Wat een topatleet is dit paard!

  Wel hoop ik van harte dat hij goed door de keuring zal komen, en dat ook na de Olympische Spelen Parzival gezond is en zal blijven.

  Leuke verhalen hopelijk volgen er nog meer, succes!!!

 5. 5

  Adelinde,
  Wat ben jij toch een ontzettend mooi en puur mens. Dankjewel dat je ook dit verhaal en hopelijk nog heel veel verhalen wilt delen met ons.
  Heel veel succes en een dikke knuffel voor Parzival