Diagonale hulpen: middel voor het rechtrichten

Diagonale hulpenHet samenspel tussen hulpen, waardoor je een volte mooi rond kunt maken en een correcte wending rijdt, is een diagonale hulp. Je rijdt van je binnenbeen naar de buitenteugel toe.

Marijke de Jong van Paarden Begrijpen legt uit: ,,Als je op een paard naar links wilt en je trekt aan de linkerteugel, dan is de kans groot dat hij zijn hoofd en hals naar links doet, maar met zijn lichaam gewoon rechtuit blijft lopen.’’ Dat zie je op de foto, het paard loopt flink over de schouder weg. ,,Om een paard te sturen, moet je zijn schouders in de juiste richting zetten. Dat doe je door je buitenteugel tegen de buitenschouder aan te leggen. Je neemt de voorhand mee naar binnen. Je binnenbeen is belangrijk om er voor te zorgen dat het paard met zijn binnenachterbeen onder zijn lichaam treedt en inbuigt. Hij moet als het ware naar binnen ‘draaien’ in plaats van omvallen. Daarbij laat je de binnenteugel niet helemaal los en je doet ook niet alles alleen met je buitenteugel. De binnenteugel onderhoudt de stelling, zodat je paard de juiste kant op kijkt. Door de juiste combinatie van hulpen zal je paard zich naar binnen buigen en daarbij licht worden voor je binnenteugel, oftewel nageven.”

Een diagonale hulp wil dus zeggen dat je de voorhand richt ten opzichte van de achterhand. Als dat goed is, sporen de achterbenen precies in de afdruk van de voorbenen. Het is daarom ook een belangrijke hulp bij het rechtrichten, wat te maken heeft met het even soepel maken van een paard aan beide zijden. ,,Want ieder paard is scheef. En ieder paard loopt van nature op de voorhand. Het zou het mooiste zijn als alle benen evenveel gewicht droegen. Maar dat is niet zo. Veel paarden zijn linksgebogen van nature en belasten hun rechtervoorbeen het meest.”

Weinig ruiters denken bewust na bij het geven van diagonale hulpen, meent Grand-Prixjurylid Nico Verwer. ,,De meesten volgen gewoon de hoefslag, zonder de hoeken te benadrukken. Een gemiste kans. Iedere hoek biedt een mogelijkheid om de lenigheid van je paard te verbeteren. Door er bewust iets dieper in te rijden met je binnenbeen, zodat het binnenachterbeen meer buigt, ondertreedt en dus draagt.”

Verwer hamert erop dat stelling en buiging moeten voortkomen uit diagonale hulpen en niet door aan de binnenteugel te trekken. Dat is wezenlijk anders dan aanhangers van de ‘moderne’ dressuur zeggen. ,,Zij gebruiken ook de begrenzing van de buitenteugel en corrigeren de balans met hun benen als een paard scheef gaat. Alleen zijn die paarden vaak al zo ver afgericht dat ze met veel minder hulp toe kunnen. Is het evenwicht op het achterbeen en het paard soepel, dan kun je bijna op de gedachte en een onzichtbare zithulp al wenden. Minimale hulpen is een belangrijk doel van de africhting.”

Dit is een korte versie van het artikel over diagonale hulpen dat in Bit 189 staat.

Copyright: Horses.nl/Bit

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.