Ga naar hoofdinhoud

Dierenarts inschakelen of zelf behandelen?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Mijn paard heeft het flink te verduren gekregen tijdens een ruzie met een merrie op de wei. Hij heeft twee dikke plekken op de achterhand en een bloedende bijtplek op de boeg. Is het bij dergelijke wonden verstandig om de dierenarts in te schakelen of kan ik hier zelf hulp verlenen (wat is voor dergelijke verwondingen om in huis te hebben/halen)?


Antwoord: De bijtplek en de bulten zullen elke een andere behandeling nodig hebben en het is niet altijd makkelijk inschatten wanneer de dierenarts er bij moet gehaald worden. Het is in ieder geval handig om stromend koud water voor handen te hebben en een ontsmettingsmiddel zoals betadine oplossing. Verder zijn steriele gaaskompressen en eventueel een elastisch verband goed om in de EHBO koffer te hebben liggen.

Ik word meestal niet heel ongerust van een bijtplek. Wat u goed in uw achterhoofd moet houden is dat er naast de eigenlijke ‘wond’ ook een flinke kneuzing zit! Het bloeden stopt meestal vanzelf na een tijdje, dit kan eventueel versneld worden door een drukverband aan te brengen of manueel druk uit te oefenen met een steriel gaaskompres, afhankelijk van de plaats waar de wond zit. Open wonden kunnen het best even gekoeld, schoongemaakt en ontsmet worden, indien de wond niet te diep gaat. Als u twijfelt of een wond diep is moet de dierenarts zeker ingeschakeld worden.

De bulten komen vaak door een trap van een ander paard. Voor u gaat focussen op de bulten zelf is het heel belangrijk om te kijken of het paard niet erg kreupel is. Zo ja, is het ook verstandig om de dierenarts sowieso te bellen. Mogelijk is er meer beschadigd dan op het eerste gezicht lijkt.
De bulten kunnen het beste eerst flink gekoeld worden met koud stromend water, minimaal een kwartier, om meer zwelling/pijnlijkheid tegen te gaan. Daarna gebruiken wij op de kliniek meestal een zalf met bijvoorbeeld arnica of een heparinoide zalf om de zwelling tegen te gaan en deze middelen werken vaak beter als het haar op de bult eerst wordt weggeschoren.
Kneuzingen zijn vaak in aanvang zeer pijnlijk bij aanraken en worden in de loop van de dagen minder pijnlijk en minder hard. Een pijnstiller/ontstekingsremmer van de dierenarts kan dan helpen. Meestal is een antibiotica niet nodig, zeker niet als de huid intact is gebleven of als het een kleine wond is.

Soms komt het voor dat er een grote bloeduitstorting gevormd wordt en dit kan heel vervelend zijn. Er ontstaat als het ware een holte gevuld met bloed. Dit bloed kan gedraineerd worden maar pas na minimaal een week, wanneer de kans klein is dat de holte zich opnieuw met bloed zal vullen. Indien er ook een kleine open wond boven de bloeduitstorting zit kan er zich een abces vormen. Wanneer dit gebeurt zal het paard meestal koorts krijgen, slecht lopen (afhankelijk van de plaats waar het abces zit) en de bult wordt dan weer warm en pijnlijk.

Houd er rekening mee dat het paard altijd de dag na het incident stijver is dan wanneer het pas gebeurd is.

Evy de Brabander, paardendierenarts

2 reacties op “Dierenarts inschakelen of zelf behandelen?

  • Marjolijn van den Hoeven

    Bij zo’n geval is het misschien ook practisch om arnica inwendig te geven. Die zijn in druppelvorm tekrijgen en kunnen dan inwendig goed hun werk doen.

  • mkobesen

    Pas op, paarden kunnen bijzonder allergisch reageren op arnica. Wij hebben dit zelf aan den lijve ondervonden met één van onze paarden, die na een behandeling van onze lokale dierenarts aan het hoofd met arnica zalf dusdanig opzwol, dat ze met spoed moest worden overgebracht naar de kliniek in Emmeloord. Toen ditzelfde paard eens een dik been had en ook behandeld werd met een gel met arnica gebeurde exact hetzelfde. En als de huid dan ook nog geschoren wordt kan daardoor de reactie nog veel erger worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.