Ga naar hoofdinhoud

Een optimale buitenbak

Bij problemen met de buitenbak is er vaak één van deze twee zaken aan de hand: de bak is te droog of juist te nat. Wat is hieraan te doen?

Bodem te droog

Als het even niet heeft geregend en de bak is dan meteen gortdroog, bestaat de bodem waarschijnlijk uit puur zand. Daardoor ontbreekt het aan vochtbindend en daardoor stabiliserend vermogen.

Met een beregeningsinstallatie kan de bak nat gemaakt worden zodat de bodem minder zwaar wordt. Als het water te snel wegzakt en de bak zwaar blijft, is het daarbij aan te raden om de toplaag van de bodem te mengen met stabiliserend materiaal, zoals houtsnippers, kokossnippers, kunststofvlokken of kunststofsnippers. Afhankelijk van de mate van droogheid is 5 à 6 kilo materiaal nodig per vierkante meter bodem. Materiaal van kunststof is vrij duur, maar het gaat zeker tien jaar mee zonder dat tussentijds aanvullen nodig is. Uiteindelijk slijt het wel zodat het op den duur vervangen moet worden. Natuurlijke producten zoals voorgedroogde naaldhoutchips of kokossnippers hebben een beter stabiliserend vermogen dan kunststof en zijn goedkoper. Het nadeel is echter dat ze na verloop van tijd verteren. Hoe snel dat gaat, hangt af van de omstandigheden ter plaatse. Tussentijds aanvullen is soms noodzakelijk om niet weer problemen met droogte te krijgen en tevens om de bodem stabiel te houden.

Bodem te nat

Als er na een regenbui steeds plassen in de buitenbak staan, kan dit verschillende oorzaken hebben: de toplaag is versleten, de onderlaag is verdicht of het grondwaterpeil is te hoog. Door met een grondboor een bodemmonster te nemen kun je erachter komen wat er aan de hand is.

Versleten toplaag
Als de bestaande toplaag is versleten, kun je de oude toplaag afgraven en vervangen of de boel omkeren. Dat omkeren werkt als volgt: graaf de toplaag weg en leg deze apart. Graaf vervolgens de gele zandlaag eronder weg en vervang deze door de oude laag. Kiep hier het gele zand vervolgens bovenop en meng het met een stabiliserend materiaal. Het achterwege laten van een stabiliserend materiaal is niet aan te raden, want een toplaag van alleen zand laat water weer té goed door waardoor de bodem te droog en te zwaar wordt. Een stabiliserend materiaal is meestal een mengsel van geel zand met vochtbindende producten, zoals houtsnippers, kokossnippers, kunststofvlokken of kunststofsnippers. Om de bodem voldoende draagkracht te geven, is meestal 5 à 6 kilo mengproduct per vierkante meter zand nodig.

Verdichte onderlaag
Onder de zanderige bovenlaag kan een vette kleilaag schuilgaan, waardoor overtollig water niet goed weg kan. In dat geval heeft het geen zin de bodem ‘om te keren’; de klei zou dan boven komen te liggen en dat maakt het probleem alleen maar nog groter. Als er sprake is van een kleilaag, kan draineren een oplossing bieden. Hiermee kan het overtollige water weglopen via speciale buizen met kleine gaatjes. Let wel op dat de buizen niet ónder de kleilaag worden aangelegd, want dan kan het water de buizen niet bereiken. Om te draineren moet de toplaag eerst worden weggehaald. Vervolgens kunnen in de onderlaag sleuven gegraven worden. Daar komen de drainagebuizen in, ingebed in drainagezand. Hier bovenop komt dan de toplaag. Een toplaag van zand met een natuurlijk materiaal komt bovenop een drainagelaag van drainagezand en een toplaag bestaande uit een mengsel van zand en kunststof moet op een drainagelaag van gebroken puin liggen.

Te hoog grondwaterpeil
Als er geen sprake is van een onderliggende kleilaag en de toplaag nog in orde is, kan het zijn dat het grondwaterpeil te hoog is. Daar is op zo’n klein oppervlak niet veel aan te doen. In dat geval moet de buitenbak op een andere plek aangelegd worden, waar het grondwaterpeil lager is.

>> Naar dossier Stal & Erf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.