Ga naar hoofdinhoud

Einde paard volgens dierenarts en slager

Afscheid nemenEr komt een moment dat je definitief afscheid moet nemen van je paard. Dit is altijd een moeilijk moment. Hoe dat in zijn werk gaat vertellen dierenarts Schelto Jonker van De Graafschap Dierenartsen en Jan van de Veen van Slachterij van de Veen.

Dierenarts Schelto Jonker van De Graafschap Dierenartsen uit Vorden vertelt dat het laten inslapen in deze kliniek in een extra grote box met brede deuren gebeurt, waar het paard later aan een takel uitgesleept kan worden. ,,Wanneer het paard het narcosemiddel met spierverslappers krijgt ingespoten, dan kan het niet meer op zijn benen blijven staan en valt het vrij snel neer. Dat is soms een behoorlijke ‘bons’. We bereiden de paardeneigenaar hier op voor.”

,,Ik denk dat de paarden het proces niet bewust meemaken. We hebben wel eens patiënten die vaker onder narcose moeten voor een behandeling, en toch keer op keer de narcosebox weer inlopen. Ze herinneren zich er blijkbaar weinig van.” De enge verhalen waarin paarden vechten tegen hun narcose en proberen weer overeind te komen, ontkent de dierenarts niet. ,,De dosering was in de meeste gevallen dan te laag; fouten zijn niet altijd te vermijden. Daarom hanteren gebruiken we liever een te grote dan een te kleine dosis.”

In Nederland zijn nog maar een paar slachterijen die ook paarden slachten. Slachterij Van de Veen in Nijkerk is de enige slachterij die iedere week op een vaste dag paarden slacht. ,,Iedere vrijdag slachten we ongeveer vijftien paarden”, vertelt Jan van de Veen. Een paardeneigenaar kan vooraf bellen voor een afspraak. ,,Voor veel eigenaren is het afscheid erg moeilijk. Daar houden we rekening mee. De eigenaar mag er bijvoorbeeld bij zijn als we het paard doden.” Is het paard aan de beurt, dan haalt de eigenaar of een helper het paard van de trailer en leidt hij hem door schuifdeuren een grote ruimte in. Het is er netjes en schoon. ,,In deze ruimte zie je geen bloed, geen mensen met bebloede schorten of iets dergelijks.”

In Bit 189 is een uitgebreid artikel te lezen over het afscheid nemen van je paard. De mogelijkheden, hoe het in zijn werk gaat en de kosten in de praktijk.

Copyright: Horses.nl/Bit

10 reacties op “Einde paard volgens dierenarts en slager

  • M

    Voor mijn paarden geen spuitje meer!
    Het zou fijn zijn als er een lijst met dit soort paardenslagers op internet zou komen. Nu gaan er nog teveel paarden op transport naar België, zonder bewijs dat ze daadwerkelijk geslacht zijn. En wie weet hoe hun laatste dagen eruit zien…

  • tamara

    Ik heb helaas afgelopen Januari afscheid moeten nemen van mijn merrie. Ik heb haar naar Jan v.d Veen gebracht. Hoe verdrietig het ook was om haar weg te brengen de sfeer bij v.d Veen is goed om het zo maar te zeggen. het is moeilijk uit te leggen maar ik was blij dat ik haar naar hun heb toegebracht.met veel geduld en ja,liefde voor het paard, werd mijn merrie de trailer afgehaald en binnen een minuut was ze weg. dat was voor mijn eigen gevoel ook erg fijn,dat ze zich,hoop ik, nergens van bewust is geweest. hoewel ik hoop daar voorlopig niet weer te komen weet ik voor mezelf dat als het weer zo ver is ik weer naar v.d Veen ga.

  • L.K.

    Ik heb helaas, door mijn werk met paarden, een aantal keer een paard naar Jan v.d.Veen moeten brengen. En inderdaad is er echt liefde voor het paard en aandacht voor de eigenaar. Hoe knap is dat, om zo je liefde voor paarden te kunnen gebruiken voor het/de lastigste, maar in elk (paarden)leven onvermijdelijke moment/beslissing.
    Echt waardering en bewondering voor Jan v.d. Veen en medewerkers.
    Ik zou (helaas) willen dat er meer van deze mensen/adressen waren. Het zou idd.goed zijn zoals de andere reactie ook aangeeft, dat de adressen beter bekent zijn. Ik ken nl. alleen Meneer v.d. Veen.

  • M. van Kampen

    Ik heb 6 jaar geleden mijn ruin weggebracht naar Oost graftdijk (ergens achter Purmerend). Ik mocht vd verzekering kiezen tussen zelf wegbrengen naar dit slachthuis of hij zou opgehaald worden en op transport naar Kortrijk, België. Ik wilde zeker zijn dat hij naar de eeuwige groene weides zou gaan dus ik heb hem samen met mijn vader weggebracht. Omdat we te vroeg waren had ik hem al uit de trailer gehaald en ben ik nog even met hem gaan wandelen. Toen ze ons kwamen halen waren ze niet blij dat ik hem al vd trailer had gehaald want hij moest nog door een hal heenlopen waar aan weerszijde kleine kalfjes stonden. Vol vertrouwen liep hij achter me aan daar naarbinnen en ik ben heel snel omgedraaid en weggerend. Vond het verschrikkelijk daarbinnen en tijdens het rennen hoorde ik de knal al. Voor hem was het het beste maar ik doe het niet meer. Een half jaar daarvoor had ik mijn andere paard inlaten slapen omdat hij een trap van een ander paard had gehad en hij ze been op meerdere plaatsen had gebroken en dus ter plekke moest worden ingeslapen. Dat is allemaal heel vredig gegaan. Toen hij begon te wankelen heeft de veerarts hem op de grond getrokken zodat hij netjes viel. Ik geef toch echt mijn voorkeur voor het spuitje. Maar de mensen bij het slachthuis hebben mij wel super opgevangen. Was ook vol lof over ze. Ze zeiden; als je ooit nog een nieuw paard koopt, dan hoop ik dat deze net zo mooi is als dit paard. Ze vroegen ook nog of we hem wilde zien omdat bij veel slachthuizen het paard gewoon weer via de achterdeur eruit gaat. Mijn vader heeft hem gezien en ze hebben voor mij de staart afgeknipt en netjes mijn halster schoongemaakt zodat er geen bloed meer opzat.

  • karin

    Ik heb mijn merrie helaas vorig jaar in moeten laten slapen. Dit heb ik laten doen bij dierenartspraktijk de Vallei in Woudenberg. Hele goede opvang en nemen echt de tijd, zodat je echt afscheid kan nemen. Ik mocht zelfs mijn shetlander daarna laten ruiken, zodat hij thuis niet zou gaan zoeken naar haar. Mocht ik weer voor de keuze komen te staan, dan ga ik weer naar hun toe!

  • tini

    ja , hier kan ik hele verhalen over vertellen en ja het is niet altijd duidelijk of een spuitje of slachten een betere methode is. Heb ervaring met beide en ja dat hangt inderdaad af van de locatie en de mensen die het uitvoeren. Bekijk het maar als een euthanasie en daar moet je voor staan in dit laatste stadium van je “geliefde” paard.

    wie meer wil weten over mijn ervaringen in [email protected] en we wisselen ervaringen uit zodat onze vrienden niet een lijdensweg hoeven te gaan.

    bezint voor u begint is het motto

  • Linda

    Je brengt hem naar de slachter puur omdat je er dan nog geld voor krijgt, niet omdat het ‘zo goed verzorgd’ is. Wat een kolder zeg. Ik hoef geen geld voor mijn dier aan het eind. Ik wil dat hij/zij een nette dood krijgt, niet dat het vervolgens in stukken wordt gesneden om dan te eindigen op iemand’s bord. Mensen die zeggen dat ze hun dier altijd weer naar Van Veen zouden brengen zijn in mijn ogen geen paardenliefhebbers. Die houden niet van hun dier. En @M, er zijn heel wat alternatieven dan transport naar België of de slacht. Hoezo geen spuitje meer? Wat heeft dat met het transport naar België te maken? Gewoon tot het einde erbij blijven, dan weet je wat er gebeurt. Precies, wie weet hoe hun laatste dagen eruit zien. Fijn, je paard in stukken op een bord bij een ander…

  • Shiny

    Toen wij Vince moesten laten inslapen, was ik me bewust dat hij om zou vallen,daarom hebben een paar pakken stro uitgestrooid en daar is hij zacht in gevallen en in mijn schoot gestorven, heel vredig…….

  • Desiree van der vinne

    Ik vind beide methodes, mits goed gedaan, een humane manier om een paard aan zijn einde te brengen. En gemakkelijk wordt het tóch nooit, want niemand wil zijn dier kwijt maar je komt tot een punt dat het de betere optie is voor het paard zelf.

  • karin

    weet iemand wat de slachtprijs momenteel is van een paard?
    ik ben hier niet zo in thuis
    maar was wel benieuwd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.