Ga naar hoofdinhoud

Hebben paarden beter ruwvoer nodig dan koeien?

Vraag: Onlangs was ik op zoek naar een partij kuilgras voor mijn paarden. Doordat we onvoldoende ruimte hebben om hooi op te slaan, zijn we genoodzaakt om kuilgras te voeren. Een nabijgelegen melkveehouder heeft me een aantal balen kuilgras aangeboden. Toen ik hem vertelde dat de kwaliteit van koeienkuil niet goed genoeg is voor paarden, vertelde hij mij dat de kwaliteit prima is. Ik begon te twijfelen of hij misschien wel gelijk heeft. Dus mijn vraag is eigenlijk of koeienkuil van voldoende kwaliteit is voor paarden?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Het is belangrijk jezelf af te vragen wat er met kwaliteit wordt bedoeld. Het maagdarmkanaal van een paard is namelijk anders dan van koeien. Daarnaast wordt het rantsoen van een melkkoe dusdanig samengesteld zodat zij zoveel mogelijk melk kan produceren. Door deze verschillen is een goede kwaliteit kuilgras voor koeien niet per definitie ook geschikt voor paarden.

Koeienkuil

Weilanden voor koeien bestaan veelal hoofdzakelijk uit Engels raaigras. Dit is een hoogproductieve grassoort, die rijk is aan eiwit en suiker. Daarnaast worden de weilanden over het algemeen zwaar bemest, om een hoge voedingswaarde van het gras te verkrijgen. Het gras wordt vaak in een vroeg groeistadium gemaaid, waardoor het kuilgras veel suiker en eiwit, maar weinig structuur bevat.

Tijdens het fermentatieproces van kuilgras zetten de melkzuurbacteriën de suikers in de kuil om in melkzuur. Hierdoor wordt dus veel zuur geproduceerd, wat je ook ruikt. Koeienkuil wordt dan ook gekenmerkt door zijn typisch zure geur. Tot slot wordt kuilgras voor koeien slechts één dag gedroogd en is daardoor vrij nat.

Kuilgras voor paarden

Kuilgras voor paarden heeft bij voorkeur een droge stof gehalte van 55-65% en is dus licht vochtig. Het gras dient in een later groeistadium te worden gemaaid, zodat het meer structuur bevat. Doordat de melkzuurbacteriën suiker omzetten in melkzuur, zal kuilgras altijd een zurige geur hebben. Een fris zurige geur is prima. Let op dat de balen goed afgesloten blijven, zodat er geen schimmelvorming op kan treden. Mocht dit toch gebeuren haal dan de slechte plekken uit de baal. Bedorven/beschimmelde kuil kan voor ongewenste gezondheidsproblemen zorgen.

Koeienkuil ongeschikt

Over het algemeen is koeienkuil te rijk aan energie en eiwit. Het maagdarmkanaal van een paard is ingesteld op het verteren van energiearme voeding. Hierdoor ligt overgewicht op de loer wanneer koeienkuil gevoerd wordt. Overgewicht kan vervolgens weer voor andere gezondheidsproblemen zorgen.

Daarnaast is het maagdarmkanaal van een paard ontwikkeld om structuurrijke voeding te verteren. Voor een gezonde spijsvertering is het dus van belang dat het ruwvoer veel structuur bevat.

Doordat koeienkuil erg zuur is (de pH is vaak lager dan 5), kan dit een verstoring in het maagdarmkanaal van een paard veroorzaken, met als mogelijk gevolg koliek, diarree en/ of hoefbevangenheid.

Kortom, koeienkuil is van goede kwaliteit voor een melkkoe, maar ongeschikt als voer voor paarden, ondanks dat sommige paarden er dol op zijn.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Is voordroog wel geschikt als paardenvoer?
Column: de voordelen van kuilgras

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl

5 reacties op “Hebben paarden beter ruwvoer nodig dan koeien?

  • Sandra van den Hof

    Ik weet niet beter dan wanneer er schimmel zichtbaar is op een pak voordrooghooi, de schimmelsporen door het hele pak verspreid zitten, ook al kun je dit niet zien voor het blote oog. Niet voeren aan een paard dus!
    Groot verschil tussen een paard en een koe; een paard heeft 1 maag, een koe 4 en is een herkauwer wat een totaal ander verteersysteem heeft.

  • sannie

    Koeiengras bestaat allang niet meer uit hoofdzakelijk Engels raaigras en wordt veelal meer dan 1 dag gedroogd. Bij ons( en ook bij vele andere veehouderijen) wordt het dag 1 gemaaid, laten drogen aan de zon en een keer schudden, dag 2 schudden en de 1e snee wordt 3 keer geschud, op dag 3 wordt het ingekuild en onze kuil (voor de koeien) ruikt zeker niet typisch zuur. Het ruikt heerlijk fris zuur. Koeien kunnen ook niet tegen kuil met veel melkzuur, daar raken ze ook van aan de dunne mest. Koeien hebben ook behoefte aan structuur voor de nodige pensprikkeling en wij maaien het gras niet in een vroeg stadium, maar willen langer gras om de structuur in de kuil te krijgen. Er wordt door menig veehouder balen kuil van natuurbeheersgebieden aan koeien gevoerd voor de nodige structuur, die kuil is overigens ook uitstekend paardenvoer. Het antwoord op de vraag in het bovengenoemde artikel is dus niet geheel up to date.

  • Agnes van den Broek

    Mijn paard raakt ook van(milde-drogere)kuil enorm aan de dunne het spuit er echt letterlijk in een dikke straal uit, op hooi heeft hij het niet (mooie vijgen),ik durf mijn paard nu geen kuil meer te geven,ook al vindt hij het heerlijk ook raakt hij opgerokken bij zijn liezen lendenen.is mijn paard ongeschikt voor kuil?

  • Grietje

    Zoals Sannie zegt is het kuil uit beheersgebieden bijzonder geschikt voor paarden. wij voeren het al jaren met goede tevredenheid, en als het dan wat natter is, want dan wordt de kuil ook zuurder, voeren wij wat lang hooi bij voor de structuur een prima oplossing. al passen we dan het krachtvoer aan. Te veel krachtvoer is niet goed bij zuurachtige kuil lijkt me, want dan krijg je waterig poepende paarden.

  • Desiree

    Eerlijk gezegd denk ik dat koeien net zulk goede kwaliteit ruwvoer nodig hebben als paarden.
    Koeien moeten vele hoeveelheden verstouwen in korte tijd. Daarom krijgen ze een fijnere structuur. Maar voor koeien is dit eigenlijk ook niet goed. Kijk maar naar de ontlasting. Ik denk dat koeien ook meer gebaat zou zijn bij een grovere structuur.
    Koeien kunnen rijker ruwvoer wel beter verwerken omdat ze uitgemolken worden. Ze zullen daarom niet zo snel dik worden als paarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.