Ga naar hoofdinhoud

Heeft eerste potentiële koper rechten?

PaardVraag: Een potentiële koper is geïnteresseerd in een bepaald paard. Op het moment dat deze potentiële koper aan de ruiter van het paard vraagt of het paard te koop is, antwoordt de ruiter van het paard dat het paard in kwestie in eigendom toebehoort aan een derde partij en dat het paard inderdaad te koop is. De ruiter vertelt de potentiële koper ook dat hij het verkooptraject zal leiden en in dat kader steeds contact heeft met de eigenaar omtrent de voortgang van de onderhandelingen.

Voorts vindt er een bezichtiging plaats, waarna de koper aangeeft dat hij het paard voor de vraagprijs wil aankopen, mits het paard de veterinaire keuring doorstaat. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt bij de keuringsarts. Op de morgen van de keuring wordt de koper echter benaderd door de commissionair die eveneens bij de deal betrokken was met de mededeling dat het paard inmiddels door de eigenaar zelf aan een andere gegadigde is verkocht. De verkoper was bovendien in het geheel niet op de hoogte van het feit dat de in deze casus eerstgenoemde koper het paard wilde aankopen voor de vraagprijs. Wat zijn nu de rechten van de koper? Kan deze de keuring en eventuele levering van het paard afdwingen?

Schelstraete Advocaten
Antwoord: De ruiter van het paard heeft al aan het begin van het traject aangegeven dat het paard niet aan hem toebehoorde, maar aan een derde. De ruiter heeft echter de koper doen geloven dat hij de ‘spreekbuis’ was van de verkoper en dus de verkoper als het ware vertegenwoordigde in de onderhandelingen. Op het moment dat de koper aangaf het paard te willen kopen voor de gevraagde prijs – onder voorwaarde dat het paard werd goedgekeurd – leek er dus sprake van een aanbod en aanvaarding en was daarmee een koopovereenkomst (onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring) tot stand gekomen.

De ruiter had de verkoper hiervan echter niet op de hoogte gesteld. Sterker nog, naar achteraf kwam vast te staan had de eigenaar de ruiter in het geheel niet gemachtigd om hem te vertegenwoordigen in een eventuele verkoop. Normaliter mag men dus wel een goed van een ander verkopen, mits je daartoe door de daadwerkelijke eigenaar gemachtigd bent. Aangezien deze ruiter klaarblijkelijk niet gemachtigd was door de eigenaar, was hij niet bevoegd een overeenkomst te sluiten namens de eigenaar. De koper kan de eigenaar dus niet dwingen om aan de keuring en vervolgens levering van het paard mee te werken. De eigenaar was dan ook gerechtigd om het paard te verkopen aan die andere partij.

Indien in een geval als dit de machtiging ontbreekt, heeft de ruiter ingevolge de wet niet de eigenaar, maar zichzelf gebonden aan de overeenkomst. Aangezien het reeds bij voorbaat vaststaat dat de ruiter het paard niet zal kunnen leveren, pleegt hij daarmee een wanprestatie jegens de koper en dient de overeenkomst te worden ontbonden. Op grond van wanprestatie heeft de koper recht op vergoeding van de door hem in dat kader geleden schade.

De koper kan de feitelijk nakoming van de overeenkomst niet afdwingen, omdat er juridisch geen overeenkomst tot stand is gekomen tussen de daadwerkelijke eigenaar en de koper en de overeenkomst tussen de ruiter en de koper dient te worden ontbonden. Wel is het dus mogelijk voor de koper om de gemaakte schade te verhalen op de ruiter, die deze schade in feite heeft veroorzaakt door de koper in de waan te laten dat er een overeenkomst tot stand was gekomen terwijl dat niet het geval was. De grondslag voor deze vordering zou dan zijn onrechtmatige daad. Tegen beter weten in heeft de ruiter namelijk toegelaten dat de koper kosten heeft gemaakt.

Feitelijk komt de schade die gevorderd kan worden van de ruiter op grond van wanprestatie ten gevolge van het niet na kunnen komen van de koopovereenkomst en de actie op grond van onrechtmatige daad neer op reiskosten, verblijfkosten, verletkosten, evt. dierenartskosten, etcetera.

Dit antwoord is op 22 september 2011 gepubliceerd op Horses.nl.

Juridisch advies Schelstraete advocaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.