Ga naar hoofdinhoud

Heeft koper rechten als hij te laat komt met klachten over gebrek bij paard?

Vraag: Begin november 2012 heb ik onze drie jarige zelf gefokte Haflinger verkocht. Hij heeft alle zomers buiten in de weide gelopen zonder problemen. Het laatste jaar heeft hij zijn manen wat geschuurd. Dit had hij nooit eerder gedaan en zijn vader en moeder hebben beiden geen maneneczeem. Nu was de omgeving van het weidegebied voor het eerst dat jaar een water opslag gebied geworden, waardoor er veel meer vliegjes dan normaal waren. Zelfs de oudere paarden die nooit eerder kriebels hadden, hadden wat last van bulten of jeuk.


Met dit verhaal hebben wij de pony verkocht als gezins- recreatiepony. Voor een prijs die ongeveer 30% onder de marktconforme prijs lag. We hebben de afspraak gemaakt met de kopers dat als in het voorjaar of zomer van 2013 zou blijken dat hij toch maneneczeem had, we de helft van de aankoopprijs terug zouden betalen. Dit is door de kopers ook op die manier in een koopcontractje gezet dat door beide partijen is ondertekend.

Wij hebben nooit meer iets vernomen van de kopers tot begin oktober, zij wilden de helft van het geld terug omdat hij maneneczeem zou hebben. Hierop hebben wij gezegd dat dit niet de afspraak was, aangezien het voorjaar en de zomer al voorbij waren. De tijd van maneneczeem is dan echt al voorbij! En zij hadden de pony al bijna 11 maanden. Nu wordt ons verweten dat wij ons niet aan de afspraken houden, terwijl dit mijns inziens niet het geval is. Alle betrokken partijen zijn particulieren.

Antwoord Schelstraete Advocaten

Bij de in november 2012 gesloten koopovereenkomst van een driejarige Haflinger is bepaald en tevens schriftelijk vastgelegd dat de helft van de aankoopsom zou worden terugbetaald indien in het voorjaar of zomer van 2013 zou blijken dat de Halfinger aan maneneczeem zou lijden. Nu hebben de kopers zich in oktober 2013 bij de verkoper gemeld met de mededeling dat het paard lijdt aan deze aandoening en zij willen de helft van de aankoopsom terug betaald zien. De verkoper stelt zich op het standpunt dat de termijn die genoemd is in het koopcontract is verstreken en dat de kopers geen recht hebben op restitutie van de helft van de aankoopsom. De vraag is nu of dit standpunt terecht wordt ingenomen.

Tijdens de onderhandelingen is ter sprake gekomen dat het paard reeds last had van maneneczeem. Het paard verbleef namelijk sinds kort in een gebied dat recent een wateropslag was geworden en daarom waren er daar veel vliegen. Voorheen had het paard nooit last van enige vorm van eczeem gehad. Vanwege het feit dat het paard recent was beginnen te schuren was de verkoopsom ook aanzienlijk gereduceerd door de verkoper. De voorwaarde in het door beide partijen ondertekende contract wijst er dan ook op dat dit onderwerp duidelijk ter sprake is gekomen tijdens het aankoopproces.

De casus vermeldt dat in oktober 2013 is geconstateerd dat het paard maneneczeem heeft. De vraag is of deze aandoening eerst in oktober is ontstaan of eerder, in het voorjaar of in de zomer, en eerst in oktober is opgemerkt of is gemeld.
Indien het maneneczeem eerst in oktober is ontstaan dan kan de koper geen aanspraak maken op terugbetaling. In de overeenkomst wordt immers uitdrukkelijk gesproken over het voorjaar of de zomer.

Indien de koper beweert dat het maneneczeem wel in het voorjaar of de zomer is ontstaan dan zal hij zulks dienen aan te tonen, bijvoorbeeld aan de hand van foto’s, verklaringen van getuigen of een dierenarts. Indien de koper hierin slaagt en in de overeenkomst niets is opgenomen over een termijn waarbinnen melding dient te worden gemaakt van het maneneczeem – hierover vermeldt de casus niets – dan zou de koper mogelijk wel aanspraak kunnen maken op terugbetaling.

Indien er wel een termijn voor het melden van het maneneczeem is afgesproken en de koper heeft deze termijn ongebruikt laten verstrijken dan kan hij weer geen aanspraak maken op terugbetaling.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.