Het ideale leerpaard

LeerpaardAls het gaat om adviezen over leerpaarden dan is dressuuramazone Coby van Baalen de juiste persoon om bij aan te kloppen. Zij koppelde al menig ruiter en amazone succesvol aan een ervaren viervoeter. ,,Je moet een leerpaard zien als een investering in jezelf. Techniek, comfort en plezier zijn belangrijk bij de aanschaf van een leerpaard.”

Niveau leerpaard
Coby vertelt: ,,Een ruiter die net begint kan erg veel leren van een paard dat al op M-niveau gelopen heeft. Een leerpaard kan ook leerzaam zijn als je op hoger niveau rijdt. Een lichte-tourruiter bijvoorbeeld kan erg veel leren van een dier dat al in de Grand Prix liep. Het is vooral fijn om een leerpaard te rijden als je nieuwe oefeningen aanleert. Op het ervaren paard kun je goed aanvoelen hoe je een bepaalde oefening hoort te rijden.”

Aandachtspunten
Belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een leerpaard vindt Van Baalen betrouwbaarheid, comfort en karakter. Je hebt de keuze tussen merries, ruinen en hengsten. Wie droomt er niet van om op een beeldschone, zwarte hengst te rijden? Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. ,,In het wedstrijdreglement van de KNHS staat dat kinderen pas vanaf twaalf jaar op een ponyhengst mogen rijden. Daarnaast moet de ruiter of amazone L2-dressuur of L-springen zijn geweest.” Eigenlijk vindt Coby een hengst ook minder geschikt als leerpony: ,,Hengsten zijn vaak brutaal en kunnen ineens heel ongeconcentreerd zijn.

De hengst Inspekteur (v. Darwin) is een goed voorbeeld van een bijzonder leerpaard. Marlies en Marrigje van Baalen, Daniëlle van Aalderen, Vincent van Gasselt en Wendy van der Helm leerden als junior of young rider alles van de zeventienjarige KWPN’er.

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.