Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Hoe herstel na arbeid bevorderen?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Over het algemeen hou ik er niet zo van om allerlei supplementen aan mijn paard te voeren. Ik laat het ruwvoer altijd analyseren zodat ik weet wat ik voer en kan de intensiteit van de arbeid goed inschatten. Het krachtvoer stem ik goed af op zijn behoefte. Binnenkort ga ik echter met mijn paard deelnemen aan een tweedaagse eventing wedstrijd. Nu vraag ik mij af waar ik rekening mee kan houden, zodat we de tweede wedstrijddag geen problemen zullen ondervinden?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Na een erg zware training of deelname aan tweedaagse eventing wedstrijd, is het van belang dat je paard voldoende voedingsstoffen ter beschikking heeft om zich op tijd te kunnen herstellen. Hieronder worden de 3 belangrijkste aspecten besproken.

Spierherstel

Tijdens (zware) arbeid ontstaan er kleine beschadigingen in de spieren. Bij het hertstel hiervan worden de spieren net iets sterker gemaakt, zodat de spieren de volgende keer meer aan kunnen. Voor dit herstel zijn aminozuren nodig, de bouwstenen van spieren. Hierbij is niet alleen de hoeveelheid aminozuren belangrijk, maar ook de kwaliteit. De kwaliteit wordt bepaald door de mate van verteerbaarheid en het aminozurenprofiel. Luzerne en soja zijn voorbeelden van hoogwaardige eiwitbronnen.

Vocht- en elektrolytenbalans

Tijdens (zware) arbeid of bij training in extreem warm weer kan je paard erg veel vocht verliezen. Naast een aanzienlijke hoeveelheid vocht, verliest het paard ook belangrijke elektrolyten via het zweet. Een zoutblok is in zo’n geval doorgaans niet voldoende om de elektrolytenbalans weer terug op orde te krijgen. Om uitdroging te voorkomen moet je paard voldoende water en elektrolyten opnemen. Hier zijn speciale elektrolyten supplementen voor verkrijgbaar. Door de elektrolyten te mengen met water krijgt je paard ook meteen de nodige hoeveelheid water binnen. Lees meer over verliezen via zweet.

Energie

Voor de te verrichten arbeid moet je paard ook beschikken over voldoende energie. Het is hierbij erg van belang dat je de intensiteit van de arbeid juist inschat, zodat je je niet vergist in de behoefte van je paard. Suiker en zetmeel leveren zogezegd snelle energie, wat bijvoorbeeld nodig is voor een springwedstrijd. De vezels uit ruwvoer leveren wat trager energie wat gunstig is voor een duurprestatie. Ook al leveren suiker en zetmeel snelle energie, geef nooit vlak voor dat een training of wedstrijd begint nog krachtvoer. Dit heeft te maken met de glucosedip die op de maaltijd volgt. Je wil niet dat deze dip optreed tijdens de training of wedstrijd. Geef daarom nooit binnen 4 uur voor aanvang van de wedstrijd nog krachtvoer.

Lees meer:
Spierbevangenheid
Column: Voorkom uitdroging met elektrolyten.
Column: Noodzaak van elektrolyten.
Energiebronnen voor paarden

Olga Dansen, Voerconsultant, VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.