Ga naar hoofdinhoud

Is een vettumor in de darmen te voorkomen?

Vraag: Tijdens een koliekoperatie bleek dat mijn paard niet meer te redden was. Er was een darmafknelling en er was teveel darm afgestorven. De afknelling werd veroorzaakt door een lipoma pendulans. Is er over deze ‘aandoening’ meer bekend? Ik krijg op vragen hierover allerlei tegenstrijdige antwoorden. Wat is het precies en hoe ontstaat het? Heeft het te maken met slechte voeding en ontworming waardoor de darm zwakker wordt. Is het te voorkomen? Ik hoop dat u mij hier duidelijkheid over kunt verschaffen.

Antwoord Dierenkliniek Emmeloord

Een lipoom is een goedaardige tumor die voorkomt bij met name oudere paarden vanaf een jaar of vijftien. De tumor is afkomstig vanuit vetcellen die in de ophangbanden van de darmen voorkomen. Meestal groeien deze vettumoren door het gewicht van de tumor via een steel uit en dan worden ze lipoma pendulans genoemd. Via deze steel die heel lang kan worden slingeren deze vet tumoren zich soms om delen van het maagdarm kanaal. Dit kan een afknelling van de darmen veroorzaken en daarmee ernstige koliek. In zo’n geval moet chirurgie eraan te pas komen om de tumor te verwijderen en soms ook het beschadigde deel van de darmen. Of dit mogelijk is hangt af van de ernst en de localisatie van de afknelling. Het succespercentage na operatie is zeker 50 procent. Meestal slingeren de vettumoren zich om de dunne darmen maar het komt ook voor rond de dikke darmen. Vaak zijn er meerdere vettumoren aanwezig in het paard en worden voor zover mogelijk deze verwijderd tijdens de operatie om te voorkomen dat deze op een later moment ook weer ergens omheen slingeren en koliek veroorzaken.

Dit soort tumoren komt vaker voor bij oudere paarden, bij ruinen, bij pony’s en bij bepaalde rassen. Bijvoorbeeld Arabieren en Haflingers lijken vaker te maken te hebben met deze vettumoren. Het heeft niets te maken met slechte ontworming of slechte voeding. Het heeft wel te maken met de aanleg tot een afwijkend vetmetabolisme en dus is het belangrijk om het paard niet te dik te laten worden en goed in conditie te houden. Echter het kan ook voorkomen bij paarden die op het oog helemaal niet dik zijn, dus het is helaas niet iets wat je met zekerheid kan voorkomen. Het komt vaak voor en het is regelmatig de reden tot het uitvoeren van een koliekoperatie.

Lieuwke Kranenburg, Europees Specialist Inwendige Ziekten van het Paard, Paardenkliniek Emmeloord
Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.