Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Is laurier giftig voor paarden?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Rondom onze paddock hebben we een laurierhaag staan. In de winter fijn, want dan staan de paarden uit de wind. Ze eten er in de winter niet van, maar in het voorjaar als er nieuwe blaadjes aan de struiken komen willen ze nog wel eens een hapje nemen. Kan dit kwaad? En welke planten zijn eigenlijk giftig voor paarden?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Door de kenmerkende geur en smaak van giftige planten, weten paarden over het algemeen welke planten en struiken ze beter kunnen mijden. Wanneer een paard echt honger heeft doordat het rantsoen niet juist is afgestemd op de behoefte, kan het paard giftige planten gaan eten. Veulens kunnen uit nieuwsgierigheid ook een hap nemen van een gevaarlijke plant of struik. In gedroogde vorm zijn giftige planten voor elk paard een gevaar, doordat de kenmerkende geur en smaak verloren zijn gegaan. Hierdoor wordt de plant niet meer als giftig herkend en dus opgegeten.

Laurier (Laurus nobilis) staat niet in de lijst van meest giftige planten voor paarden. De laurierkers (Prunus laurocerasus), die vaak met de laurier wordt verward, is juist wel giftig.

Ondanks dat de laurier waarschijnlijk niet giftig is, is het raadzaam te voorkomen dat je paard grote hoeveelheden van de plant eet. Het behoort niet tot het dagelijkse rantsoen van het paard, wat mogelijk kan leiden tot verstoringen van de spijsvertering. Zorg dat je paard niet bij de plant kan komen of pas het voermanagement zodanig aan dat er ruim voldoende mogelijkheid is tot het vertonen van foerageergedrag (zoeken en vinden van voedsel). Wanneer een paard hier voldoende tijd aan kan besteden, zal hij minder snel geneigd zijn om van de laurier te eten.

Voor paarden zijn erg veel planten giftig. De meeste paardenliefhebbers zijn bekend met het ontzettend giftige Jakobskruiskruid. Deze plant groeit vaak in bermen, weilanden, bosranden en braakliggende terreinen. Ook in tuinen groeien veel planten en bloemen die giftig zijn. Denk hierbij aan de buxus, klimop, rododendron, vingerhoedskruid en taxus. Voer daarom nooit snoei- en tuinafval. Controleer daarnaast regelmatig of er geen giftige planten in of rond het weiland staan. Bekijk een overzicht met giftige planten voor paarden.

De hoeveelheid gif die leidt tot ziekteverschijnselen en eventueel de dood tot gevolg is per plant verschillend. De opname van één takje van de taxus kan bijvoorbeeld al dodelijk zijn. Boekweit, boterbloem en eikels vormen pas een gevaar wanneer grote hoeveelheden worden gegeten. Daarnaast kan het enkele weken duren voordat ziekteverschijnselen optreden. Dit is het geval bij Jacobskruiskruid. Doordat de vergiftiging pas laat ontdekt wordt is de lever veelal zodanig aangetast en het paard ernstig ziek, waardoor de dierenarts genoodzaakt is het paard te euthanaseren. Acute Jacobskruiskruidvergifting komt ook voor. Ondanks dat de lever onherstelbaar beschadigd is, is de kans op genezing iets groter.

Ook de aard van de ziekteverschijnselen verschilt per plant. Over het algemeen zijn paarden met een vergiftiging onrustig, zweten sterk en hebben een onzekere gang. Diarree, koliek, maagdarmontsteking, ademnood, bibberen, koorts, verlamming, stuiptrekkingen nier- en leverbeschadiging zijn mogelijke ziekteverschijnselen bij vergiftiging.

Gezien de grote hoeveelheid giftige planten en de ernstige gevolgen is het van groot belang er voor te zorgen dat er geen gevaarlijke planten in of om het weiland/paddock staan. Dit is zeker belangrijk wanneer het weiland gebruikt wordt voor ruwvoerwinning. Aangezien de kenmerkende geur en smaak veelal verloren gaan wanneer het gedroogd is. Voer geen snoei- en tuinafval en laat je paard tijdens een buitenrit geen hap nemen van een plant of struik.

Lees meer:
Bezoekersvraag: takken en bladeren voor paarden.
Acacia vergiftiging bij paarden.
Let op esdoornblad in de weide.
Giftig ruwvoer.
Beheer van een paardenweide.

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.