Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Kan mijn paard voldoende fourageren?

Placeholder hooi ruwvoer
Vraag: Ik heb gelezen dat een paard zeker 14 uur per dag moet kunnen foerageren. Ik vraag me af wat daar precies onder wordt verstaan? Mijn paard (15 jaar, 1.65m) staat voortaan op zaagsel, omdat hij laatst een koliekaanval had. Waarschijnlijk omdat hij dagelijks al het stro uit zijn stal op at. Hierdoor kan hij dus minder foerageren, toch?

Daarnaast heeft hij snel last van overgewicht. Door een peesblessure kan hij niet meer intensief gereden worden, enkel lichte arbeid of stappen aan de hand. In de zomer staat mijn paard 6 uur per dag op het gras, krijgt 2 keer per dag hooi, 3 keer per dag krachtvoer (totaal nog geen kilogram) en dan nog 3 winterpenen. In de winter staat hij enkel 2 uur per dag in de paddock. Hoe kan ik mijn paard voldoende laten foerageren zonder dat hij te zwaar wordt?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Onder foerageren wordt het zoeken en vinden van voedsel verstaan. In de vrije natuur ziet een dagindeling van een paard er ongeveer als volgt uit: 3-4 uur foerageren (eten), 2-3 uur rusten, 3-4 uur foerageren, 2-3 rusten, enzovoort. Een paard kent dus geen dag- en nachtritme. Daarnaast is er tussentijds natuurlijk ook interactie met soortgenoten. Dit is ook een belangrijk aspect om in de natuurlijke behoefte van je paard te kunnen voldoen.

De genoemde dagindeling verklaart waarom je je paard gedurende de dag verschillende porties moet voeren. Het paard is ook fysiologisch ingesteld om gedurende de dag kleine porties voedsel te verwerken. De maag is relatief erg klein en er wordt continue maagzuur aangemaakt. Wanneer de maag niet gevuld is met voedsel, kan de maag verzuren en kunnen er maagzweren ontstaan. Laat je paard daarom nooit langer dan 6 uur zonder eten staan.

In het algemeen wordt geadviseerd om je paard op stro te huisvesten. Hierdoor heeft hij altijd de mogelijkheid om te foerageren. Sommige paarden eten zich echter helemaal vol, met als gevolg verstoppingskoliek. Stro bevat namelijk veel lignine, een onverteerbare vezel. Wanneer je paard voldoende hooi of kuilgras eet, zal lignine gewoon mee worden uitgescheiden. Daarom zou je dus kleine hoeveelheden stro bij kunnen voeren naast de gewone hoeveelheid hooi of kuilgras, om het foerageergedrag te stimuleren. Stro bevat zeer weinig energie en zal dus niet bijdrage aan toename van lichaamsgewicht. Als je het stro mengt met het ruwvoer zal je paard nog langer bezig zijn met eten, omdat hij dan beter moet zoeken naar hetgeen wat hij het lekkerst vindt. Overleg wel eerst met de dierenarts of hij dit verstandig acht, om een nieuwe koliekaanval te voorkomen.

Veelal wordt het hooi op 1 plaats in de stal gevoerd. Als je paard een beetje netjes is, en niet overal mest, dan zou je verschillende kleine hoopjes hooi langs de wand van de box kunnen leggen om het foerageergedrag te stimuleren. Tegenwoordig zijn er echter ook verschillende ‘slow feeders’ te verkrijgen, waardoor een paard langer bezig is met eten.

Aangezien dit paard ook moeite heeft om op gewicht te blijven, is het raadzaam om te kiezen voor grofstengelig hooi. Hier zit minder energie in, waardoor je relatief gezien meer kan voeren en dus is je paard langer bezig met eten. Zeker in zomermaanden als je paard ook gras eet kan je kiezen voor ruwvoer met een lage energiewaarde en eiwitwaarde.

Voor dit paard is het aan te raden om de krachtvoergift te vervangen door een compleet vitaminen en mineralen supplement. Hierdoor voorzie je toch in de dagelijkse vitaminen en mineralen behoefte zonder extra energie toe te voegen aan het rantsoen. Je kan het supplement verdelen over 2 porties per dag, eventueel in combinatie met een wortel wanneer hij het supplement niet wil eten. Ook voor de winterpenen geldt dat het paard deze eigenlijk niet nodig heeft. Vergeleken met andere extraatjes, zoals suikerklontjes en appels, is een wortel nog wel het meest verantwoord.

Kortom, geef je paard zo veel mogelijk kleine porties verdeeld over de dag en zorg ook dat hij ’s nachts wat te knabbelen heeft. Indien wenselijk meng het ruwvoer met wat stro. Ook het gebruik van een ‘slow feeder’ behoort tot de mogelijkheden om foerageergerdrag te stimuleren. Voor paarden die snel last hebben van overgewicht en die weinig tot geen arbeid verrichten, is het verstandig om een compleet vitaminen en mineralen supplement te verstrekken in plaats van krachtvoer.

Lees meer:
Goed rantsoen samenstellen
Top 3 meest gemaakte voerfouten

Olga Dansen, Voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.