Ga naar hoofdinhoud

Koorts

Als een paard koorts heeft betekent dat dat het lichaam bezig is om ziekteverwekkende bacteriën en virussen te bestrijden. Het is een duidelijk teken dat er iets aan de hand is. Het is verstandig om de dierenarts te waarschuwen. Die kan uitzoeken wat de oorzaak is en of er ondersteunende medicatie nodig is.

De normale lichaamstemperatuur van een paard in rust ligt tussen 37,4 en 38,0 graden. Koorts betekent dat de temperatuur hoger is op het moment dat het paard in rust is. Na een flinke training is de temperatuur namelijk ook bij volkomen gezonde paarden vaak iets opgelopen. Dat komt doordat bij spierbewegingen veel warmte vrij komt. Maar dan is er dus niets aan de hand.

Dat is wel het geval bij ziekte, als koorts ontstaat omdat het afweersysteem van het lichaam in actie is gekomen. Het lichaam is bezig om een infectie te onderdrukken. Door de koorts gaat het hart sneller slaan en daardoor wordt bloed sneller rondgepompt. Hierdoor worden de cellen die nodig zijn voor de bestrijding van ziektekiemen sneller aangevoerd op de plek waar dat nodig is.

Koorts kun je niet voorkomen en dat hoeft ook helemaal niet, want het is een normale, lichamelijke reactie op het binnendringen van ziektekiemen. Hoge koorts van 40 graden of hoger leidt, vooral als deze aanhoudt, echter tot schade aan het lichaam. Door zulke hoge temperaturen veranderen eiwitten van structuur. Dat kan zelfs dodelijk zijn. Bij hoge koorts is het lichaam niet meer in staat om de lichaamstemperatuur te corrigeren en is hulp nodig. Medicijnen kunnen uitkomst bieden.

Score bijhouden

De meeste paarden laten duidelijk merken dat ze niet in orde zijn. Vaak begint het met verminderde eetlust en sloom gedrag. Een paard voelt zich niet lekker en dat is te zien. Veel paarden met koorts laten hun hoofd hangen. Omdat er verschillende ernstige en minder ernstige ziekten zijn die beginnen met koorts, is het wel belangrijk om na te gaan of een paard inderdaad koorts heeft als hij zich hangerig gedraagt.

Je kunt dit meten met een gewone koortsthermometer. Er zijn handige digitale meters verkrijgbaar. Houd de thermometer twee minuten in de anus van het paard. Zorg dat je hem ver genoeg inbrengt, maar houd hem wel goed vast. Een touwtje aan het uiteinde kan ook uitkomst bieden als het paard een onverwachte beweging maakt, waardoor je per ongeluk loslaat. Temperatuur hem nadat hij heeft gemest. Anders kan de waarde afwijken van de werkelijke temperatuur.

Het is verstandig om een paard met koorts minstens twee keer per dag te temperaturen en de score bij te houden, zodat kan worden bekeken of er wijzigingen zijn in het verloop. Dwing een paard met koorts niet om te eten als hij dat niet wil. Hij kan best even zonder. Wel moet hij voldoende drinken om uitdroging te voorkomen. Zorg dat er altijd vers water voor hem is. Als een paard met koorts langdurig weigert te drinken kan de dierenarts via een infuus vocht toedienen.

Rust geven

Het spreekt vanzelf dat met een paard met koorts niet mag worden gewerkt, want het heeft rust nodig om te herstellen. Zet je paard op een schone en droge plek. Vermijd contact met andere paarden. Het paard voelt zich niet fit, rust is belangrijk voor het herstel. En bovendien bestaat het risico dat het de anderen aansteekt als er sprake is van een besmettelijke aandoening.

Er zijn een aantal ernstige ziekten die gepaard gaan met koorts. Je kunt je paard preventief laten inenten tegen enkele aandoeningen, zoals influenza en tetanus. Ze kunnen dan nog steeds deze ziekten oplopen, maar hebben voldoende afweer opgebouwd, zodat er geen of slechts milde ziekteverschijnselen optreden. Als je wilt meedoen aan wedstrijden en keuringen zijn deze jaarlijkse inentingen verplicht. Er bestaan meer preventieve vaccinaties tegen nare ziekten, zoals Rhinopneumonie en het West Nijl virus. Overleg met je dierenarts wat voor jouw paard raadzaam is.

Shock

Behalve koorts kan een paard ook ondertemperatuur hebben, dus een veel lagere temperatuur dan normaal. Dit gebeurt bij een shock. Daarbij daalt de bloeddruk door hevig bloedverlies, ernstige diarree, hartfalen, vergiftiging, allergische reacties, hevige koliek of neurologische problemen. De ademhaling wordt snel en minder diep, een paard wordt suf en kan in coma raken. Omdat de haarvaten vernauwen, worden de slijmvliezen bleek, voelen oren en ledematen koud aan. In zo’n geval moet heel snel een dierenarts worden gewaarschuwd omdat het levensbedreigend kan zijn.

100 Seconden dierenarts is een initiatief van Abouthorses.tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.