Ga naar hoofdinhoud

Koper wil na akkoord prijs toch nog onderhandelen, wat nu?

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink
Vraag: Ik heb mijn paard mondeling voor een bepaald bedrag verkocht. De koper zou het paard nog ongeveer een maand bij mij laten staan zodat diegene onder mijn begeleiding aan het paard kan wennen. Er is een aanbetaling gedaan en toegezegd de rest te betalen bij ophalen van het paard. Na enkele weken begeleiding is duidelijk dat het goed klikt tussen de koper en het paard. Nu zegt de koper plotseling dat we een lager totaalbedrag zijn overeengekomen.

Dit is echter pertinent niet waar, wat de koper nu als totaalbedrag aanvoert is het bedrag dat na de aanbetaling nog bij betaald moet worden. Een vriendin van mij kan dit bevestigen, zij was erbij toen we de verkoop sloten. Wat kan ik nu het beste doen, kan ik de koper aan diens woord houden? Ik wil de koop liever niet ontbinden, maar ik wil wel echt dit geld voor mijn paard hebben. En als ik de verkoop toch ontbind, ben ik dan verplicht de aanbetaling terug te geven? Ik heb er met de begeleiding namelijk tijd en energie ingestoken en betaal alweer bijna een maand langer pensiongeld omdat het paard nog steeds bij mij is.

Antwoord Schelstraete Advocaten

Een koopovereenkomst komt tot stand door een aanbod en een aanvaarding. Indien gedurende het onderhandelingsproces beide partijen een bepaalde koopsom overeen zijn gekomen, dan is er op dat moment een geldige koopovereenkomst ontstaan. Er is immers ook al een aanbetaling gedaan en tevens zijn er afspraken gemaakt omtrent de levering van het paard. Het paard zou namelijk nog een maand bij u op stal blijven staan zodat de nieuwe ruiter aan het paard zou kunnen wennen onder uw supervisie. Nu ontstaat er klaarblijkelijk discussie omtrent de koopsom.

Er bestaat voor partijen, mits het paard voldoet aan de overeenkomst en de koper dus tevreden is over het paard, geen ruimte meer voor discussie omtrent de koopsom. Die is namelijk al overeengekomen en u kunt de koper hieraan ook houden. Het is echter altijd verstandig om één en ander even schriftelijk vast te leggen. Al is het maar in een kort e-mail- of sms-bericht. Op dat moment kunnen er over prijzen en dergelijke namelijk geen discussies meer ontstaan. In dit geval is er blijkbaar een getuige die kan bevestigen welke koopsom is overeengekomen. Mocht het in het ergste geval tot een juridische procedure komen, dan kan deze getuige wellicht het doorslaggevende onderdeel zijn. Hoewel u aldus mondeling een perfecte koopovereenkomst heeft gesloten en de koper ook verplicht kan worden om diens deel van de overeenkomst na te komen (namelijk het afnemen van het paard en het restant van de koopsom aan u voldoen) zou de discussie omtrent de koopsom toch nog tot een juridische procedure kunnen leiden, omdat er niets op papier staat. Nogmaals, de getuige is hier van groot belang.

Indien partijen toch besluiten om de koopovereenkomst ongedaan te maken middels een ontbinding wil dit niet zeggen dat u de volledige aanbetaling dient terug te betalen. De koper heeft immers ook al enkele weken het genot gehad van het paard en u heeft daarvoor kosten moeten maken. Pas wanneer zou blijken dat er bijvoorbeeld sprake is van bedrog van de zijde van de verkoper (hetgeen in deze casus niet het geval lijkt) dan zou de overeenkomst op die grond worden vernietigd en dient de situatie weer worden teruggebracht naar het moment voordat de koop gesloten werd en dient ook de aanbetaling te worden terugbetaald. Maar nogmaals, van dat laatste lijkt geen sprake.

De conclusie is aldus dat u met uw getuige achter de hand de koper toch aan de koopovereenkomst kunt houden. Dit neemt echter niet weg dat dergelijke gevallen tot juridische discussies kunnen leiden en gezien de kosten die met een procedure gepaard gaan lijkt dat absoluut niet wenselijk.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.