Ga naar hoofdinhoud

Mag manege paarden van niet-betalende pensionklant verkopen?

ManegeVraag: Bij ons op de manege heeft iemand twee paarden in pension gezet. Deze paardeneigenaar betaalt al heel lang niet meer en is twee jaar niet meer bij de paarden op bezoek geweest. De manege betaalt nu voor het onderhoud van de twee paarden en de dieren lopen mee in de manegelessen. Heeft de manege het recht deze paarden tot hun eigendom te maken? Hoelang duurt het voordat de paarden ingenomen mogen worden of kan dat helemaal niet? In hoeverre heeft de eigenaar het recht de paarden weer terug te halen? En heeft de manege het recht deze paarden, omdat ze niet geschikt zijn voor de manege, te verkopen?

Schelstraete Advocaten
Antwoord: U omschrijft een casus waarin u als manegehouder te maken heeft met een niet-betalende pensionklant. U vraagt wat uw rechten zijn en of u de paarden mag verkopen teneinde daaruit uw kosten vergoed te zien.

Op u als manegehouder rust een plicht om de paarden goed te verzorgen. Indien de pensionklant zijn rekeningen niet voldoet, kunt u uw retentierecht uitoefenen. Dit houdt in dat u de paarden onder u mag houden zolang de klant zijn rekeningen niet voldoet. U mag deze paarden echter niet tot uw eigendom maken en evenmin verkopen. U zult ingevolge de wet dan ook voor de paarden dienen te blijven zorgen.

Dit is een probleem waar veel pensionhouders/manegehouders helaas mee te maken krijgen. Het is dan ook zaak uw afspraken op papier vast te leggen en van tevoren onderzoek te doen naar degene die paarden bij u wil stallen.

Juridisch advies Schelstraete advocaten

6 reacties op “Mag manege paarden van niet-betalende pensionklant verkopen?

  • Marion

    Toch een onbevredigend en ik hoop onvolledig antwoord.

    Je kunt als manege-/pensionhouder onderzoek doen wat je wilt, maar als er een moment komt dat de eigenaar zijn betalingsverplichting om welke reden dan ook niet nakomt, doe je daar volgens dit antwoord heel weinig aan. Wel blijf je de zorg voor het paard houden. Allereerst vraag ik me af of deze zorg dan beperkt blijft tot alleen het voeren en huisvesten of ook hoefonderhoud en entingen.

    Wat doe of liever moet je doen i.g.v. het dier ziek wordt en medische hulp nodig heeft? Die kosten zullen immers net als de stallingskosten niet door de eigenaar worden voldaan. Zijn ze daarmee dan ook direct het risico van de behandelend dierenarts of ben je daar als verzorger (of liever houder) verantwoordelijk voor.
    Hoe lang dien je voor het paard te blijven zorgen? Totdat ‘ie uit zichzelf doodgaat? Zeker in de huidige markt zijn de kosten van 2 jaar pension vaak de werkelijke waarde van het dier overstegen.

    In mijn contract heb ik een termijn van 4 maanden betalingsachterstand dan verkoop paard staan. Pensionklant en ik zijn dat dus voor aanvang van de samenwerking / stalling overeengekomen. Of het werkelijk rechtsgeldig is, durf ik niet te beweren. Maar hoe kom je er anders van af? Een gerechtelijke procedure starten? Dat laat ik dan graag aan de eigenaar over om de verkoop ongedaan te maken. Anders krijg je nogmaals met kosten te maken en je kunt nog steeds van een kale kip niet plukken.

  • KanTochNiet

    Dit kan toch niet waar wezen? Een paard kan wel 40 jaar worden! Stel dat die dieren nu 5 jaar oud zijn. Dan moet de manege nog 35 jaar voor de dieren zorgen?

    Als ik het huisadres van de eigenaar had, dan zou ik de paarden aan de lantaarnpaal voor het huis knopen!

    Wat voor afspraken kun je van te voren vastleggen om dit soort situaties te voorkomen? Hoe kun je uberhaupt van te voren onderzoeken of de eigenaar zal gaan betalen?

  • Leeuwin

    Ik vind het echt belachelijk! Bij ons op stal staan ook 3 paarden waar nooit iemand voor komt en waar ook niet voor betaald wordt. Hoe kan de pensionstal-houder hier nou voor verantwoordelijk zijn? De eigenaar van die paarden komt zijn/haar kant van de overeenkomst toch ook niet na?
    Als stalhouder heb je de verplichting om de afgesproken verzorging te bieden aan het paard en de gelegenheid om het paard beweging te geven door de ruiter. Als iemand dat niet meer kan betalen is dat toch niet het probleem van de stalhouder? Natuurlijk geef je die dieren te eten en een schone box, want je bent dierenliefhebber als je een stal runt (meestal) maar de smid, de dierenarts etc? Dat gaat toch veel te ver? En die dieren hebben ook beweging nodig, wie is daar dan verantwoordelijk voor? Ik ben het hier echt niet mee eens hoor, de wet laat hier een flinke steek vallen! Die paarden moeten naar een soort asiel kunnen of zo en de eigenaar moet onteigend worden. Of een soort bewijs van onvermogen kunnen overleggen en dan afstand doen van het dier. Ik draai er toch ook niet voor op als de buren hun hond na de vakantie niet meer bij mij komen ophalen?

  • Rob

    Als ik een vergelijking mag maken naar weggesleepte auto’s, daar is/was het gebruik dat op het moment dat de bewaarkosten de dagwaarde van de auto overstegen, de auto door de gemeente verkocht werd. De eventuele baten die resteerden waren dan voor de eigenaar mocht die zich ooit melden.

    Zie niet goed in waarom dit bij een paard ook niet zou kunnen. Verkoop op het moment dat stallingskosten etc. de reële waarde van het paard overtreffen.

  • Zakarja

    Ik mis iets. Hoe zit het dan met beslag laten leggen door een incassobureau/deurwaarder, en de paarden voor een habbekrats laten veilen? Dat gebeurt namelijk ook wel eens. Is dat dan niet rechtmatig? Zou ik graag willen weten!

  • Anne-Marie

    Denk dat hier een half advies gegeven wordt.

    Nee, u kunt het dier niet het uwe maken en verkopen.

    Ja, er rust een zorgplicht op uw schouder, dit houdt ook in hoefverzorging. Qua medische zorg geldt alleen noodzakelijke hulp

    Wat wel kan is beginnen met de eigenaar per aangetekende brief in gebreke te stellen met een redelijke reaktie termijn.
    Mocht dit niet baten kunt u beginnen een procedure op te starten bij de rechter waarbij u genoegdoening eist. In dit geval dus betaling van achterstallige huisvesting en verzorgkosten of afstand van het dier.

    Mocht de persoon geen afstand willen doen kan die gehouden worden aan de betaalplicht, dit kan zover gaan dat u beslag laat leggen op het inkomen via een deurwaarder. Deze zou zelfs zover kunnen gaan dat hij beslag laat leggen op de inboedel van de plichtige.

    Nu kan ik me voorstellen dat de weg naar de rechter een kostbare is, dus zou ik zeker de eigenaar zien te benaderen en die afstand laten tekenen. Als het goed is zou er een overeenkomst getekend moeten zijn waar dit soort gegevens op staan.
    Wie weet is de eigenaar iets toegestoten en weten de nabestaande niet eens van het bestaan van het dier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.