Magnesiumtekort

Magnesium speelt samen met calcium een belangrijke rol bij de werking van spieren. Simpel gezegd zorgt calcium voor het aanspannen van de spieren, en magnesium voor de ontspanning. Het komt wel eens voor, dat een paard na hevige inspanning een tekort aan magnesium vertoont.

Zo’n paard staat te trillen op z’n benen, en krijgt de spieren niet meer ontspannen. Een extreem voorbeeld dat vooral na een stressituatie op kan treden. Het paard heeft iedere dag magnesium nodig. Magnesium wordt niet zoals bijvoorbeeld koper in de lever opgeslagen als reserve voor tijden van een tijdelijk tekort.

Gelukkig heeft de natuur ervoor gezorgd, dat een paard in noodgevallen gebruik kan maken van de magnesium die is ingebouwd in het botweefsel. Magnesium, calcium en fosfor vormen immers de bouwstenen van het skelet. Omdat oud bot regelmatig wordt vervangen door nieuw bot, komen de mineralen kalk, fosfor en magnesium tijdelijk vrij in het bloed waardoor magnesium beschikbaar komt voor het paardenlichaam.

Dus in tegenstelling tot wat mensen denken, is het skelet van het paard dynamisch. Het is normaal dat een paard dagelijks een klein stukje skelet afbreekt en weer nieuw vormt, waardoor tijdelijk de reserves vrij komen. Als de reserves echter gebruikt worden voor bijvoorbeeld de spieren, bevat het nieuwe bot minder mineralen dan voorheen. Dit proces heet demineralisatie.

Op het moment dat een paard ernstige langdurige magnesiumtekorten heeft, zal het skelet daardoor niet meer van dezelfde goede kwaliteit zijn. En dan ontstaan makkelijker blessures. Want een door langdurig onttrekking van mineralen ontstane slechte kwaliteit bot, kan nooit die (sport)belasting aan, die een goede kwaliteit bot aan kan. Dat kan zich op verschillende manieren uiten. Een voorbeeld is problemen met de aanhechting van de pezen, doordat het botweefsel daar elastischer geworden is, waardoor het zeer gevoelige botvlies iets uitrekt’. En dat doet pijn.

100 Seconden dierenarts is een initiatief van Abouthorses.tv.

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Magnesiumtekort
  1. 1

    Een stuk waar helemaal niet aangegeven wordt wat de oorzaken van magnesium te kort zouden kunnen zijn, zoals de kop van bovenstaand artikel aangeeft. Eén van de oorzaken, maar wel een heel belangrijke oorzaak van magnesium te kort is de aanwezigheid van micotoxinen (schimmelvormige). Die kunnen aanwezig zijn bij alle voedingsstoffen voor paarden, die slecht geproduceerd zijn, zoals krachtvoer of ruwvoer.

    Een typische anekdote zal ik U niet onthouden. In 1984 kwam ik in contact met een groot entrainement van dravers. Er speelde zich een groot probleem ten aanzien van “Magnesium Te Kort” bij dit bedrijf af. De eigenaar vroeg mij hem te helpen, omdat nóg de faculteit, nóg div. paardenklinieken instaat waren het magnesium te kort bij deze paarden te verhogen of op te heffen. Er stonden inmiddels 10 paarden in het gips met gebroken hoefbeentjes en één van zijn toppaarden was door het heupbeen gezakt.

    Wat mijn voorgangers niet hadden gedaan en wat ik wel deed, was monsters nemen van het krachtvoer, hooi, stro, drinkbak en voerbak. Dit alles ging naar een instituut van voedingsonderzoek. Daar kwam uit dat het schimmelbestand in het krachtvoer te hoog was en een type schimmel problemen gaf bij de opname uit de darmen van magnesium . De eigenaar geloofde de uitslag niet, want hij zij tegen mij, ik heb de beste en de duurste brok van Nederland. Hij had gelijk de duurste brok van Nederland was het wel, maar of het de beste was…..In ieder geval betaalde hij 1,20 gulden per kilo, terwijl een standaard brok 0,55 cent in die tijd koste. We hebben toen het voer veranderd in granen met toevoeging van vitamine mineralen, om de scheefheid van de Ca/P in de granen weer recht te maken.

    Na een maand werd bloed van de dravers afgenomen en het magnesiumtekort bij deze paarden was weer normaal. Ik heb de trainer verder begeleid, want hij begon in mei pas weer te coursen. Met een grote achterstand behaalde hij tot en met december 250 overwinningen, een record. Wat later niet meer verbroken werd.