Manen knippen, trekken en snijden

Manen

Wil je de manen van je paard niet lang laten groeien, maar ze wel mooi houden? Dan moet je ze bijhouden. Je kunt de manen knippen, trekken of snijden.

Knippen
Als je paard dunne manen heeft, is het verstandig om ze te knippen zodat ze niet nog dunner worden. Als je gaat knippen is het belangrijk dat je een goede schaar hebt die gemakkelijk door de manen heen komt. Zou je een slecht knippende schaar gebruiken dan kun je de manen niet recht afknippen. Zorg voordat je begint dat de manen goed zijn uitgekamd. Begin bovenaan, bij de oren, met knippen. Knip de manen iets langer af dan hoe je werkelijk wilt hebben. Na de eerste ronde knip je vaak nog stukjes bij waardoor de manen nog korter worden. Na de knipbeurt kam je de manen weer goed uit. Vaak komen dan weer langere plukjes tevoorschijn die je alsnog af kunt knippen. Doe dit een paar keer zodat de manen allemaal even lang zijn. Knippen gaat snel en is gemakkelijk, een puntje van aandacht is het recht knippen van de manen.

Trekken
Als je de manen van je paard wilt trekken, moet je deze voor die tijd niet wassen of met een speciale spray behandelen. Dit maakt de manen glad en het trekken wordt dan veel lastiger. Het is erg handig om de manen na het rijden te trekken, de vettigheid van de manenkam is dan zachter, de haren laten dan makkelijker los. Gebruik van een kammetje is het handigst. Neem elke keer een dun plukje haar, kam de bovenste haren naar boven zodat je de onderste haren om het kammetje kunt wikkelen, trek deze dan met wortel en al uit de manenkam. Neem elke keer een heel klein plukje manen, dan voelt het paard er minder van en kun je de lengte beter bepalen.Doe dit totdat de manen op lengte zijn. Manen trekken neemt meer tijd in beslag dan knippen. Vooral bij paarden met een dikke bos haar kan het trekken van de manen het invlechten makkelijker en mooier maken.

Snijden
Vindt je paard het erg vervelend als je zijn manen trekt of heeft hij erg dunne manen en vind je knippen niet mooi, dan is snijden de oplossing. Je kunt hiervoor in elke paardenwinkel een speciaal mesje kopen. Eerst kam je de manen goed uit. Pak dan een dun plukje haar en trek dit strak, snijd de manen af met het mesje richting de grond. Op deze manier krijg je hetzelfde effect als met de manen trekken, alleen voelt het paard hier niks van en worden de manen niet uitgedund.

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Manen knippen, trekken en snijden
  1. 1

    Vraag:als je manen snijd worden ze dan dikker?