Ga naar hoofdinhoud

Mijn paard heeft verstoppingskoliek gehad, wat kan ik hem nu het beste voeren?

Vraag: Mijn ruin van 10 jaar oud heeft vorige week een koliekaanval gehad. Toen de dierenarts kwam, bleek hij een verstopping te hebben. De dierenarts heeft hem  ‘doorgespoeld’ met paraffine en daarna ging het eigenlijk al vrij snel beter. Maar twee dagen later had hij weer een verstopping. Het gaat nu goed, maar wat en hoe kan ik mijn paard het beste voeren na zo’n koliekaanval?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Verstoppingskoliek ontstaat door een ophoping van droog, vaak vezelrijk materiaal ergens in de darm. Vaak zit de verstopping dan in één van de bochten van de dikke darm, waar deze wat nauwer wordt. Zo’n verstopping zorgt in de eerste plaats voor een ongemakkelijk gevoel, en later voor pijn, afknelling van de darm en kan zelfs tot een darmruptuur leiden wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen. Een paard met koliek stopt meestal met eten, is onrustig, sommige gaan steeds liggen en weer staan, zweten en hebben een versnelde ademhaling. Bij verstoppingskoliek is er vaak gedurende langere tijd geen mest geproduceerd.

Bij de allereerste tekenen van koliek moet worden voorkomen dat het paard nog iets eet, om verergering te voorkomen. Soms helpt het om het paard even op de paddock te zetten of om wat rondjes te wandelen (maar forceer niets als het paard niet wil lopen); de darmen worden dan gestimuleerd om weer te gaan bewegen. Het is echter nooit verstandig om te wachten tot koliek vanzelf overgaat; het kan van vrij mild ineens heel ernstig en zelfs levensbedreigend worden! In veel gevallen is hulp van de dierenarts dan ook noodzakelijk; met spierverslappers, pijnstillers en (één of meerdere doses) paraffine komen de meeste paarden er weer snel bovenop.

Afhankelijk van de ernst van de verstopping, mag een paard tot 12-36u na de aanval niets of maar heel weinig eten, om zeker te zijn dat de eventueel nog niet opgeloste verstopping nog verder opbouwt. Let erop of het paard zich weer normaal gaat gedragen, of hij mest heeft, en of die mest na een paar mestbeurten weer een normale consistentie krijgt (m.a.w. niet meer droog en hard is, maar glanzend en soepel, of zelfs dun van de paraffine). Nadat een koliekaanval is opgelost, is het nog onrustig in de darm. De darmbewegingen kunnen verstoord zijn en de darmflora en zuurgraad zijn ook wat veranderd. Het is daarom heel belangrijk om extra aandacht te besteden aan de voeding die het paard krijgt na de aanval.

Gras en goed hooi zijn de beste voeders voor na een koliekaanval. Het wordt langzaam gegeten en hierbij wordt veel speeksel geproduceerd, wat de verzuring die is opgetreden tijdens en na de koliekaanval (door het vasten) helpt oplossen. De vezels en structuur van het ruwvoer stimuleren de darmwerking en helpen zo de boel weer te normaliseren. Vooral vers gras is een goede keuze, vanwege het hoge vochtgehalte. Maar wel alleen als het paard daaraan gewend is! Voer bij voorkeur uitsluitend ruwvoer tot de mest en het paard zelf weer helemaal normaal zijn geworden.

Wanneer de doorloopsnelheid in de darm nog niet optimaal is, kun je beter geen granen en krachtvoeders op basis van graan voeren. Deze voeders geven door hun hoge zetmeelgehalte namelijk een risico op extra gasproductie, wat weer tot gaskoliek kan leiden. Wees daarom terughoudend met het introduceren van krachtvoer en onderschat de impact van een koliekaanval niet.

Vaak ligt de oorzaak van verstoppingskoliek in een combinatie tussen weinig beweging, weinig water/vocht en te weinig goed ruwvoer, waardoor een paard stro (of een andere bodembedekking) gaat eten. Over het algemeen is het gemakkelijk te voorkomen, door een paard altijd, ook in de winter, in het weekend, ’s nachts en bij slecht weer voldoende goede kwaliteit ruwvoer (hooi of kuil) aan te bieden en te zorgen voor voldoende beweging. Het wateraanbod is vooral in de winter ook van belang; paarden drinken minder wanneer de watertemperatuur onder de 4 graden Celsius komt!

Lees meer:
Relatie voeding en koliek
Basisprincipes voor een gezond maagdarmkanaal
Voeren na een koliekaanval of -operatie

Marike Jacobs, voerconsultant VoerVergelijk.nl
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl

Eén reactie op “Mijn paard heeft verstoppingskoliek gehad, wat kan ik hem nu het beste voeren?

  • Wilma vd Zee

    Mijn dierenarts raadt altijd aan een gewoon zoutblok in de stal te leggen. Zeker bij de overschakeling van weide naar stal. Hierdoor gaan ze meer drinken en is de kans op verstopping een stuk kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.