Ga naar hoofdinhoud

Moet ik me zorgen maken over hartruisje?

Foto Lonneke Ruesink
Mijn paard heeft een ruisje op het hart, vastgesteld tijdens een veterinaire controle op een endurance wedstrijd. Voor de volgende keer heb ik een wedstrijdverklaring nodig en moet er een hartfilm gemaakt worden om te kijken wat er is. Moet ik mij zorgen maken en wat houdt dit precies in?

Antwoord Dierenkliniek Emmeloord

Veel paarden hebben een bijgeluid op de harttonen. Vaak is dit een toevalsbevinding tijdens een controle onderzoek op een wedstrijd of bij een veterinaire keuring. De dierenarts luistert naar de regelmaat van het hart en de harttonen zelf. Als er sprake is van een hartruis wil dat zeggen dat je bij het luisteren naar het hart een bijgeluid hoort. Het bijgeluid wordt veroorzaakt door een verandering in de bloedstroom. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld een viscositeitsverandering van het bloed : het bloed wordt ”dikker” door bijvoorbeeld veel zweten tijdens een wedstrijd. Dit noem je een fysiologische hartruis en is dus onschuldig. Maar het kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een lekkage van een of meerdere hartkleppen. In de meeste gevallen echter is de oorzaak niet heel ernstig en kan het paard prima presteren.

Om goed in beeld te brengen wat er aan de hand is moet er, naast een circulatie onderzoek, een hartecho gemaakt worden. Dit wordt ook wel een echocardiografisch onderzoek genoemd. Hierbij wordt door middel van een echo aan beide zijde van het paard achter de ellebogen het hart en alle klepgebieden goed in beeld gebracht. Het paard wordt hiervoor meestal wel op die plek geschoren om optimaal beeld te krijgen. Tijdens de hartecho wordt ook een ECG (electro cardio gram) gemaakt om tegelijkertijd ook de elektrische hartactie te kunnen volgen. Een ECG wordt ook wel eens hartfilmpje genoemd maar dit is iets anders dan een hartecho. Bij alleen een onregelmatige hartslag en geen bijgeluid kan je met een ECG meestal de diagnose stellen. Bij een hartruis heb je een hartecho nodig.

Afhankelijk van wat er gevonden wordt bij de echo krijg je een diagnose en een prognose. Vaak is dit ook afhankelijk van de leeftijd en het trainingsniveau van het paard. Als het niet een ernstige afwijking is kan er om een wedstrijd verklaring of veterinaire verklaring gevraagd worden. Vaak wordt deze afgegeven voor een periode van zes maanden tot twee jaar na de echo afhankelijk van de afwijking. Na die periode moet je dus opnieuw een echo laten doen om te kijken in hoeverre de afwijking is verergerd. Het is namelijk een momentopname en de situatie kan in sommige gevallen snel veranderen.

Normaal gesproken is de gang van zaken dat het paard waarbij een hartruis voor de eerste keer is vastgesteld tijdens een wedstrijd, thuis nogmaals door een dierenarts wordt geluisterd 1-2 weken na de wedstrijd. Als het paard dan nog een hartruis heeft is, wordt je verwezen naar een kliniek waar een internist en /of radioloog werkzaam is die de gewenste onderzoeken kan uitvoeren en je een onderbouwd advies kan geven.

Lieuwke Kranenburg, Europees Specialist Inwendige Ziekten van het Paard bij Dierenkliniek Emmeloord

Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.