Ga naar hoofdinhoud

Opfokker aansprakelijk voor gemaakte kosten?

FriesVraag: Wij hebben onze Friese hengst als veulen in de opfok gedaan in Friesland. Uiteraard hebben wij iedere maand de rekeningen voldaan. Na de zomerweidegang van 2010 werden de paarden opgestald in binnenboxen. Ons paard kwam mager van de weide af met uitleg van de eigenaar van het bedrijf dat hij regelmatig achterna gezeten werd door de leidende hengst (paarden waren één jaar). Wij hebben toen afgesproken dat onze hengst extra biks zou krijgen om bij te komen. Deze extra biks is door ons betaald.

In december 2010 was de hengst nog steeds mager. Volgens het opfokbedrijf hoefden we ons geen zorgen te maken. In januari 2011 gingen wij opnieuw kijken en constateerden dat onze inmiddels tweejarige hengst sterk vermagerd was en geen enkele fut meer toonde. Op onze vraag of dit normaal was, antwoordde het opfokbedrijf dat het paard zijn jaarlijkse enting gehad had en dat de dierenarts het paard ook wel mager vond. Wij hebben direct de dierenarts laten komen en bloed- en mestonderzoek laten doen. Het bloed gaf een zeer slecht beeld, daarom lieten we een aanvullend uitgebreid bloedonderzoek doen. Daaruit bleek Lawsonia-besmetting en worminfectie (spoelworm-lintworm).

De eigenaar van het bedrijf heeft op ons verzoek wel medicatie, voorgeschreven door de dierenarts, toegediend. Na de medicatiekuur lieten wij nacontroles uitvoeren door dierarts en laboratorium (GD-deventer). Lawsonia-besmetting werd niet meer geconstateerd. Wel rodebloedworm waarvoor uiteraard door ons maatregelen werden genomen. Ons paard kreeg nog steeds extra biks, door ons betaald omdat het zeer mager was/bleef. Uiteindelijk hebben wij de hengst zelfs laten castreren om het zijn energie in het herstel van zijn lichaam in plaats van in hormonen te kunnen laten steken. Omdat wij het vertrouwen in de staleigenaar volkomen kwijt waren, hebben wij het paard naar huis gehaald. Is de eigenaar van het opfokbedrijf aansprakelijk te stellen voor alle noodzakelijk gemaakte medische kosten en voer?

Schelstraete Advocaten
Antwoord:
De relatie tussen het opfokbedrijf en u kan worden gekwalificeerd als een overeenkomst van bewaarneming (art. 7: 600 BW) alsook als een overeenkomst van opdracht (art. 7: 400 BW). Op grond van de overeenkomst van opdracht geldt u als opdrachtgever. U betaalt immers voor de diensten van de opdrachtnemer. Vervolgens dient de opdrachtnemer, de opfokker, de zorg in acht te nemen zoals dat ‘een goed opdrachtnemer betaamt’. Wilt u de opfokker aansprakelijk stellen voor de gemaakte kosten, dan moet eerst vast komen te staan dat deze tekort is geschoten in de uitvoering van de overeenkomst. Anders gezegd: dat het paard beide aandoeningen heeft opgelopen omdat de opfokker onvoldoende zorg in acht heeft genomen. Op deze vraag dient een deskundige (dierenarts) antwoord te geven.

Op grond van de overeenkomst van bewaarneming is de situatie vergelijkbaar. U heeft als bewaargever een paard bij de bewaarnemer, de opfokker, in bewaring gegeven. De opfokker dient het paard in dezelfde staat weer aan u te kunnen teruggeven als de staat waarin u het destijds afgaf. Nu het om levende have gaat, is zoiets nooit mogelijk. De opfokker dient echter wel het paard in goede gezondheid af te geven. Daarvan is in deze zaak geen sprake gezien de door u genoemde aandoeningen, hetgeen reeds impliceert dat de opfokker aansprakelijk is voor de door u geleden schade. Dit is echter pas anders indien de schade c.q. aandoeningen van het paard niet aan de opfokker kunnen worden toegerekend. Ook hier moet dus worden aangetoond dat de slechte gezondheidstoestand van het paard een gevolg is van slechte zorg/nalatigheid van de opfokker.

Juridisch advies Schelstraete advocaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.