Schuilstallen: waar op te letten

Paarden die dag en nacht op de wei of paddock staan hebben een goede schuilmogelijkheid nodig. Zo kunnen ze bij slecht weer schuilen voor bijvoorbeeld regen en wind. En zorgt een overkapping bij zomerse temperaturen voor schaduw en weert het insecten. Schuilstallen zijn hiervoor de perfecte oplossing. Toch zijn er enkele belangrijke punten waarop gelet moet worden. Gerrit Rietberg, eigenaar van de website Schuilstal.com, deelt zijn ervaring.  

“De meest voorkomende fout is dat schuilstallen te diep worden gemaakt. Paarden en pony’s zijn vluchtdieren en ze moeten het gevoel hebben dat ze, ook al staan ze binnen, elk moment kunnen vluchten. Het is daarom belangrijk dat de dieren naar buiten kunnen kijken om de omgeving in de gaten te houden. Wij maken onze schuilstallen vaak niet dieper dan 2,4 m. Dan merk je dat de dieren zich comfortabel voelen en er optimaal gebruik wordt gemaakt van de stal”, legt Rietberg uit.

Stevige constructie

“Natuurlijk moet er daarnaast ook voor gezorgd worden dat de constructie stevig is. De schuilstallen moeten tegen elk weer, ook harde wind, bestendig zijn. Toen wij in 2008 met ons bedrijf begonnen zijn wij, als enige in Nederland, halfronde stallen van metaal gaan maken. In Canada, waar de weersomstandigheden soms extreem kunnen zijn, worden deze veelvuldig gebruikt. Wij merken dat, doordat er geen verbindingsstukken gebruikt hoeven te worden, de constructie veel steviger is. Daarnaast is het metaal onderhoudsvrij en gaat het daardoor langer mee.”

Vergunning nodig?

Heb je een goede schuilstal gevonden die aan de belangrijkste eisen voldoet, dan is er nog een belangrijk traject dat niet vergeten moet worden; die van de vergunningen. “In principe heb je altijd een vergunning nodig wanneer je een schuilstal wilt plaatsen, maar per gemeente kunnen de exacte regels weer verschillen. Wij begeleiden onze klanten graag bij deze procedure.”

Verhuur

Daarnaast komt Rietberg met zijn producten de klant ook op een andere manier tegemoet. “Wij verhuren ook schuilstallen. We merken namelijk dat er veel paardeneigenaren niet weten hoe lang ze een dergelijke stal nodig hebben. Denk maar aan mensen die een stukje grond huren, maar geen idee hebben hoe lang ze hier gebruik van mogen maken of mensen met een ouder paard en daardoor niet weten hoe lang ze een stal nodig hebben. Door te huren kunnen ze op elk gewenst moment de stal weer laten ophalen. We zijn de enige in Nederland die dergelijke stallen verhuren en hebben er door het hele land heen al meer dan 250 staan”, vertelt Rietberg enthousiast.

Sponsored by:

Schuilstal.com

 Klik hier voor meer informatie

>> Naar dossier Stal & Erf

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.