Ga naar hoofdinhoud

Subsidie voor landschapsbeheer

“Vaak komen paardenbedrijven niet zo positief naar voren als het gaat om landschapsbeheer”, vertelt Gerard Willemsen, die zich als coördinator Groen Groep van ANV Groen Salland daar dagelijks mee bezighoudt. Toch zijn er tal van mogelijkheden om als paardenhouder juist een bijdrage te leveren aan het in stand houden en zelfs verbeteren van het landschap. Maar hoe pak je dat aan, waar haal je advies en zijn daarvoor subsidiepotjes?

Diverse organisaties, zowel landelijk, provinciaal als regionaal, houden zich bezig met landschapsbeheer en subsidies. Dat maakt het allemaal erg onoverzichtelijk. Gerard Willemsen doet een poging dat enigszins uit te leggen: “Het begint met de SNL: Subsidie Natuur en Landschapsbeheer. Die is er altijd al wel geweest en vroeger kon je hier zelf je aanvraag doen. Als particulier is het erg moeilijk daar subsidie uit te krijgen. Je moet landbouwgrond hebben en dus een relatienummer. Het gaat dan om kleine bosjes houtwallen, singels, heggen en botanische pakketten (extensief grondbeheer). Vroeger ging dat alleen om het aantal plantjes, nu gaat het meer om de gehele flora en fauna.”
Vanaf 2015 kunnen individuele grondeigenaren geen SNL-subsidie meer aanvragen bij de overheid. Dit loopt via agrarische collectieven, die enerzijds een contract met de overheid afsluiten en anderzijds contracten afsluiten met grondeigenaren en advies kunnen geven.

Oorspronkelijke landschap

Gerard Willemsen. Foto Paardenkrant-Horses.nl Jacquelien van Tartwijk

Op provinciaal en regionaal niveau is er een fonds: de Groenblauwe Diensten. “Dat betreft een provinciale afspraak met gemeentes. In ieder district is dat weer anders geregeld. Dit fonds wil de oorspronkelijke landschapselementen opknappen, herstellen en zo mogelijk uitbreiden. Dat gaat om heggen, singels, kleine bosjes, houtwallen en gaarden met hoogstamfruitbomen. Elementen die op de plek waar ze horen in de loop der jaren verdwenen zijn”, vertelt Willemsen, die actief is bij Groen Salland, dat ook weer deel uitmaakt van het Collectief Midden Overijssel. “Hier is de laatste tijd veel gebeurd met de nadruk op duurzaamheid. Naast een subsidie voor de aanplant is er een instandhoudingverplichting. Voor dat twintigjarige contract krijg je jaarlijks een vergoeding. Kaders veranderen nog wel eens. Nu heeft de provincie gezegd: we gaan het buurtgericht aanpakken, dus gezamenlijk.”

In de buurt

Volgens Willemsen kunnen particulieren die iets met natuurelementen willen zich het beste wenden tot een ANV (Agrarische Natuur Vereniging) bij hen in de buurt. Daar kun je tevens lid van worden. Naast het geven van advies, organiseren zij activiteiten als een snoeicursus of een excursie weidevogels. “De ANV’s dekken vrij goed het hele land. Zij zitten tussen de mensen en weten wat er in dat gebied speelt. Zij kunnen adviseren en weten vaak het best welke subsidieregelingen er op dat moment gelden in het gebied.”
Willemsen meldt nog wel dat paardenhouders die voor subsidie in aanmerking willen komen de weides dan langdurig in pacht of in eigendom moeten hebben. “Dat wordt altijd getoetst.” Maar hoe dan ook, voor Willemsen is duidelijk: “De paardenhouderij kan zeker een bijdrage leveren aan het landschap aantrekkelijker maken voor iedereen.”

>> Naar dossier Stal & Erf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.