Ga naar hoofdinhoud

Team Raijmakers: Betrokken en serieuze vakopleiders

Eén van de voornaamste bezigheden op het bedrijf van de familie Raijmakers is opleiden en training geven. Een uitgebreide mix aan klanten en stagiairs kunnen rekenen op de expertise van het gezin. Aan tafel in het sfeervolle kantoor van de sportstal wordt duidelijk dat alle teamleden een rol spelen in het opleidingstraject, maar dat het geen gegeven is dat iedereen het eind van de rit haalt.

Uit alle windstreken heeft de spring- en trainingsstal in het Brabantse Asten door de jaren heen leerlingen ontvangen. Men kijkt met plezier terug en is trots op diegenen die na hun stage als werknemer jarenlang deel uit hebben gemaakt van het bedrijf of zelf succesvol hun weg binnen de paardenwereld hebben vervolgd.

Toekomst

Met verve laten Piet senior en junior de ervaringen met studenten de revue passeren, terwijl Dorry Raijmakers de huidige gang van zaken toelicht. Zij overziet het leerproces van alle stagiairs die het bedrijf aandoen en onderzoekt samen met zoon Joep naar mogelijkheden voor de toekomst. “De stroom sportleerlingen is gestagneerd na het faillissement van NHB Deurne”, begint Dorry. “Wij ervaren het wegvallen van sportleerlingen voor ons bedrijf niet direct als een gemis, maar voor de branche an sich is het wel jammer dat er verschillende opleidingen verloren gaan.”

Jong gedaan, oud geleerd

Daarmee gepaard gaat de afname van deeltijdopleidingen, mede voor professionals, zoals de Masterclass die Piet jr. en Joep allebei aan het NHB volgden. “Daarvoor had ik slechts de LTS Metselen afgerond. Wij hadden geen van allen een opleiding in de paardensector gevolgd en vonden het toch wel belangrijk iets van een ‘papiertje’ op zak te hebben. De meeste klasgenoten uit mijn jaargang waren net als ik geen bolleboos, maar we hebben wel veel bijgeleerd. Ook al ben ik opgegroeid in een paardenfamilie, ik heb zeker profijt gehad van vakken als lesgeven, didactiek en exterieurleer”, legt Piet jr. uit.

Dorry haakt in: “De vraag naar gecertificeerde professionals wordt steeds actueler. Het is belangrijk wanneer je les staat te geven dat je daar ook de papieren voor hebt. Als je stageplaatsen biedt is het volgens de regelgeving en verzekeringstechnisch zelfs verplicht.”

Talenknobbel

Naast Nederlandse leerlingen en klanten krijgen veel buitenlandse ruiters begeleiding van de familie. Piet sr. kent niemand van het gezin een talenknobbel toe, maar het is een stuk beter dan bij Louis van Gaal. “De communicatie met klanten uit Japan, Egypte of Oekraïne verloopt voornamelijk in het Engels. Op paardengebied kunnen we ons goed verstaanbaar maken, maar een ‘gewone’ conversatie in het Engels voeren is een ander verhaal. Ik geef af en toe lezingen, naast Engels ook in het Duits. Soms is dat schipperen, maar uiteindelijk krijg ik de boodschap altijd duidelijk.

In de schoolbanken

In onze branche is het belangrijk dat je meerdere talen spreekt en dat geldt niet alleen voor trainers, maar ook voor de internationale grooms en overige medewerkers.” De olympische medaillist schoof net als zijn zoons op latere leeftijd terug in de schoolbanken. Hij volgde via de FNRS/KNHS het EVC-traject (Eerder Verworven Competenties). “Dat is speciaal voor mensen die al tig jaar ervaring hebben met rijden, lesgeven en coachen, maar niet over een diploma beschikken.”

Inzicht en inzet

De stal van Team Raijmakers biedt voor ieder wat wils. “In het begin neemt één van ons een nieuwe student onder zijn hoede, maar het ligt aan de persoon zelf waar ze uiteindelijk op het bedrijf terechtkomen”, aldus Piet jr. “Je ziet eigenlijk binnen een paar dagen vaak al wat voor potentie een stagiair heeft”, vervolgt zijn vader. “Het ligt eraan hoe vlug iemand leert en dingen oppakt. De inzet van iemand bepaalt het eindresultaat.”

Verantwoordelijkheid

“De leerlingen geven vaak zelf aan hoeveel ze willen leren en hoe zelfstandig ze kunnen zijn. Daarin zit veel verschil, je hebt er bij die het werk niet zien, zelfs niet als je het ze vertelt. Bijvoorbeeld dat ze niet snappen dat er iets moet gebeuren als een paard vastligt. Of dat ze een paard van stal halen en daarna niet meer weten in welke box die stond. Wanneer iemand gewoon zijn gezond verstand gebruikt, maakt het echt niet uit of iemand veel ervaring heeft of handig is, dat komt vanzelf. Sommige kunnen nog geen stal uitmesten, een paard poetsen of dekens wisselen. Dat geeft niet, maar het is wel van belang dat ze het zich snel eigen maken. Naar aanleiding daarvan krijgen ze dan steeds meer verantwoordelijkheid.”

Serieus

De dagelijkse gang van zaken en begeleiding neemt Dorry voor haar rekening. “Je hebt leerlingen die je in het begin bij wijze van spreken steeds bij de hand moet nemen en overal bij moet begeleiden. Anderen vinden sneller hun eigen weg. Ik vind het een plus als ze nieuwsgierig zijn en dingen vragen, leergierig zijn, dat toont betrokkenheid. Soms moet je hard zijn, we nemen het opleiden van mensen serieus, maar er kan ook zeker gelachen worden.”

Succesverhalen

Een lach verschijnt bij alle gezinsleden wanneer het ophalen van succesverhalen aan bod komt. “Zo werden we door een school benaderd over een jongen met autisme en ADHD die per se bij ons in de leer wilde, maar de verwachting was dat hij zijn diploma niet zou halen. Hij werd als moeilijk ervaren en hij wilde eigenlijk helemaal niet naar school. We hebben ons met zijn allen ingezet om het ongelijk te bewijzen. Dorry heeft samen met zijn moeder talloze keren om tafel gezeten om hem te helpen met huiswerk maken. In het begin durfde hij nauwelijks met iemand te praten, maar binnen ons kleine team zag je hem opbloeien. Hij had structuur nodig en had hier echt zijn plek gevonden. Hij werkte keihard en we hebben veel plezier met hem gehad. Op het eind liep hij hier rond of de toko van hem was”, lacht Piet sr.

In de rij

Sinds jaar en dag vormt er zich bij het weggeven van stageplekken een lange rij voor Team Raijmakers. De aantrekkingskracht van het bedrijf is vooral te danken aan de dynamische leeromgeving en diversiteit van de onderneming. De spring- en trainingsstal biedt niet alleen plaats voor handige ruiters, iedereen is welkom. “Er valt op het gebied van stalmanagement, planning en concourservaring veel kennis op te doen. Het is niet zo dat alleen leerlingen met sportaspiraties hier tot hun recht komen, goede ruiters hebben we zelf in principe zat.”

Altijd plek

“Het is zoals bij alle bedrijven een kwestie van timing. In het verleden hadden we ruimte voor een stalruiter. Het was fijn geweest als we dat destijds aan hadden kunnen geven, bij het aanstellen van een nieuwe stagiair. Dat je iemand de mogelijkheid kunt bieden om na een succesvolle stage in loondienst te treden. Uiteindelijk hebben we via Cor Loeffen een net afgestudeerde NHB-student, Milou van Laarhoven, aangenomen en ze past uitstekend binnen ons team. Voor een goed opgeleide werkkracht is binnen de sector eigenlijk altijd wel plek”, weet Dorry.

Aandacht

“Timing is ook essentieel voor de kansen die je iemand kunt bieden. Er zit nogal een verschil tussen iemand die slechts drie maanden aaneengesloten stage loopt en iemand die een jaar lang een aantal dagen per week komt. In het laatste geval is er de mogelijkheid echt binnen het bedrijf te groeien. In een korter tijdsbestek krijg je ze simpelweg niet alles geleerd. Wij zijn tevreden als een student bij afloop van de stage zelfstandig kan werken, een planning kan maken en deze uitvoeren. Als ze met verloop van tijd inzicht hebben verkregen in het bedrijf en die kennis toe weten te passen. Dan betaalt de aandacht die je ze hebt gegeven zich uit, ongeacht welk niveau ze studeren.”

Plussen en minnen

Als het gesprek gaat over stagiairs van wie het bedrijf veel profijt heeft gehad en vice versa komen Annemieke Lips-Maaskant en Annemarie Groen ter sprake. “Annemieke heeft na haar stage hier eerst nog gewerkt voordat ze na een aantal jaar haar eigen sportstal begon, de Ghala Hoeve in Ooltgensplaat. Dat heeft ze toch mooi voor elkaar gebokst.” Annemarie Groen spant de kroon. De paardenhouderijleerling bleef na haar stage maar liefst veertien jaar lang in dienst bij de familie als groom van Piet junior. “We zijn samen wijs geworden, vanaf het begin van mijn internationale carrière was zij erbij en vaak onmisbaar. Ze haalde echt voldoening uit het verzorgen van de paarden. En dat ze het zo lang met me uitgehouden heeft, daaruit alleen al blijkt dat het een doorzetter was”, grapt hij.

Niet voor iedereen

“Bij een opleiding is de stageperiode veel belangrijker dan soms gedacht wordt. In de praktijk moet immers het vak geleerd worden en blijkt of iemand geschikt is”, gaat Dorry verder. “We hebben zat voorbeelden van fijne stagiairs, maar anderzijds is het soms ook meteen duidelijk dat het niets wordt. We hadden hier pas een meisje uit Italië. Zij kwam speciaal naar ons toe om haar ruitercarrière een boost te geven. Al bij haar eerste internationale wedstrijd erkende ze: ‘Hier kan ik mij nooit mee meten en het werk is veel zwaarder dan ik dacht. Ik stop en ga terug studeren.’ Dat bestempelen wij dan niet als negatief of opgeven. Helemaal niet. Dat persoonlijke inzicht direct tonen is beter dan het maar aanzien en uitslepen, om vervolgens tot dezelfde conclusie te komen. De paardenwereld is nu eenmaal niet voor iedereen.”

Uitdaging

Dorry geeft aan dat het bekendstaan als grote sportstal ook nadelig kan zijn. “Dan denken ‘gewone/gemiddelde’ leerlingen dat ze niet aan bod komen of de stal te hoog gegrepen is. Het kan stagiairs met uitstekende potentie afschrikken. Het is vooral belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het toekomstperspectief van de student. Daar het juiste stagebedrijf voor vinden is de uitdaging.

 

> > Naar dossier Onderwijs

Eén reactie op “Team Raijmakers: Betrokken en serieuze vakopleiders

  • Louis Reijnierse

    Wij hebben heel goede ervaring met Fam.Raijmakers als stagebedrijf. De studenten voelen zich snel thuis door de toewijding van Dorry. Ook de begeleiding van Piet en zijn team zijn goed. Echt een aanrader voor studenten Paardensport en -houderij die ervaring willen op doen bij een professionele springstal.
    Jammer dat de blokstages in omvang sterk zijn afgenomen en we het buiten de eigen regio stage doen niet meer mogen verplichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.