Ga naar hoofdinhoud

Tips voor een handmak veulen

Een lief, klein veulen is schattig, maar je moet wel opletten dat je het beestje niet te veel verwent. „Voordat je het weet, walst het dier over je heen. Dan laat je te veel toe en ben je niet consequent. Ja is ja en nee is nee. Het veulen onthoudt deze dingen voor de rest van zijn leven.” Anne Boogman voedde al veel veulens op, ze geeft handige tips voor een handmak dier.

Halster
Direct na de geboorte krijgt het veulentje een halstertje om. „Het beste kan één iemand het veulen vasthouden, terwijl een ander het halster omdoet. Het is verstandig om de merrie en het veulen met de neuzen bij elkaar te houden, dan zijn ze eerder rustig. Om ongelukken te voorkomen doe je het halster af als je de stal verlaat.”

Meelopen
„De eerste keer dat je het touw aan het halster doet, kun je het dier beter vasthouden, met je hand voor zijn boeg. Laat hem daarna geleidelijk wennen aan het touw. Ga niet ineens hard aan het touw trekken. Als je te hard trekt, is de mogelijkheid groot dat het veulen achterover slaat.” Anne heeft nog een tip. „Als je de merrie een longeersingel omdoet, kun je het veulen met een touw aan deze singel vastmaken. Doe dit een paar keer en het dier weet niet beter dan dat het naast zijn moeder moet lopen.”

Vastbinden
Je kunt een veulen beter niet vastzetten. „Het risico dat er ongelukken gebeuren is groot. Het veulen kan gaan hangen of weghollen. Het vast staan komt vanzelf als je het veulen leert om aan een touw mee te lopen en om stil te staan.”

Aanraken
,,Je wrijft met je handen over het kleine lichaam. Borstelen doe ik bewust niet, omdat je dan de vette laag verwijderd. Als het veulen bijt of slaat, krijgt hij een tik op zijn neus. Je moet nooit op het hoofd slaan, want dan is de kans groot dat het dier kopschuw wordt.”

Voetjes optillen
„Meteen in het begin probeer ik de voetjes op te tillen. Het beste kun je deze handeling met zijn tweeën doen. De één houdt het veulen vast en de ander pakt het been en buigt dat. Het optillen van de benen herhaal ik twee keer per dag totdat het makkelijk gaat.”

Laden
Omdat de merries vaak weer worden gedekt, gaan veel veulens al vroeg in de trailer. „Het makkelijkste is om de trailer of vrachtwagen achterwaarts naar de stal te rijden. De veulens lopen er dan zo in. Ze huppelen achter hun moeder aan. Tijdens de rit staan ze los. De tweede keer dat ze weggaan, weten ze precies hoe het werkt.”

10 reacties op “Tips voor een handmak veulen

  • Chantal

    Hallo, ik heb een hengst veulen van 3 maanden. In het begin ging alles echt super. Halster om en afdoen, aaien, meelopen, maar nu is hij pas Gechipt en meent dat alles nu eng is. Als ik hem nu wil pakken moet ik en “vangen” zo komt hij steeds in het nauw en dan kan ik hem wel pakken, maar het gaat nogal met enige spanning. Het lukt me wel maar ik wil niet dat hij nog wilder of banger wordt. Zijn er nog tips die ik hierbij kan gebruiken.

    Groetjes chantal.

  • Barbara Klaver, Delfgauw

    Tip voor Chantal:
    Ga lekker met de moeder van het veulen bezig. Beetje knuffelen en poetsen en terloops het veulen ook een aaitje geven (tenzij de moeder een stress paard is, dan helpt dat natuurlijk niet). Bij mijn veulen werkte dat prima. Die werd steeds nieuwsgieriger wat ik met mams deed en wilde dat dan ook.

  • mj kochx

    “als het veulen bijt of slaat, krijgt hij een tik op zijn neus. Je moet nooit op het hoofd slaan, want dan is de kans groot dat het dier kopschuw wordt.” … waar zit DE NEUS tegenwoordig? Ik ‘bijt’ terug door in de hals een stukje vel tussne mijn vingers te nemen en om te draaien (net zoiets als ‘prikkeldraad’ wat kinderen bij elkaar doen, lijkt op gniepen). Geen risico op kopschuwheid en de boodschap is duidelijk.
    Zorg er ook voor dat de veulens jouw kritische afstand respecteren en niet zelf altijd heel dicht bij je komen, maar alleen ‘op uitnodiging’ en bemoei je niet te veel met je veulen maar richt je in eerste instantie op de merrie, daar leren ze ook heel veel van.

    Tip voor Chantal: besteed geen aandacht aan het veulen, maar aan de moeder, als het veulen bij je komt, alleen even aaien of een brokje geven en weer weglopen, dan krijgt hij vanzelf weer vertrouwen. Vangen werkt altijd averechts.

  • de Vos Sylvia

    Dag mevrouw,een klein vraagje kunt u mij een tip geven voor mijn hengste veulen van 11maand oud?? hij loopt goed mee met de touw maar slaat regelmatig met zijn hooft je zou er een blackout kunnen hebben die wel gevaarlijk is en natuurlijk bijten gelijk vele hengsten.Wat raad je mij aan aub.

    Met vriendelijke groeten de Vos Sylvia.

  • silvia Neirinck

    Hallo,
    Sinds 2 dagen hebben wij een prachtig hengst veulen van 4,5 maand oud, hij is erg schrik achtig zodra ik zijn stal of loopplek kom, ik kan hem na een seconde of 10 wel rustig benaderen.
    We hebben hem zojuist lekker even in zijn wei gelaten en kunnen hem haast niet pakken tenzij we hem in een hoek drijven zeg maar, niet echt drijven maar meer begeleiden en dan kan ik hem te pakken, nemen aan zijn halstertje. lokken met iets van eten lukt niet dus dat heeft ook geen nut, maar zodra ik hem heb geef ik hem wel een hele duidelijke beloning nu is mijn vraag of u nog tips heeft voor mij om hem makker te maken, ik ga nu op dit moment 5x per daag naar hem toe aangezien de sint hem komt geven ga ik nu 4 a 5x per dag naar hem toe.ik hoor het graag groetjes Silvia

  • MJ Kochx

    “Als het veulen bijt of slaat, krijgt hij een tik op zijn neus. Je moet nooit op het hoofd slaan, want dan is de kans groot dat het dier kopschuw wordt.” … vraag ik me toch af waar zijn neus zit …
    Wat goed werkt is het veulen afleiden door ´m ergens anders in te laten bijten, bijvoorbeeld een borstel. Vaak is het een reactie op jouw gekriebel en wil het veulen terugknabbelen.
    Wat betreft het geleiden, inderdaad liever niet meteen met een touw aan het halster gaan trekken, maar een hand/lang touw oid voor en achter en het veulen zo begeleiden gedurende de eerste paar dagen werkt prima.
    Verder, als het je lukt om het veulen een klein stukje op te tillen de eerste paar dagen, maak je zoveel indruk! ze worden daar veel handzamer van.

  • Bert Schoemaker

    we hebben eens een veulen laten ‘opvoeden’door de jonge dochter des huizes. die bracht haar vriendjes weer mee. dan werd geoefend in halster aan en af doen. meelopen aan een touw, voetje geven, poetsen. het is ongelofelijk. streken werden haar door de kinderen afgeleerd. het veulen werd gehoorzaam als een hond, kwam als je het riep.liep de trailer in en uit. Als ze de kinderen zag en die riepen haar, liep ze er hinnikend heen. Het was echt bijzonder.

  • Henriette

    Wat ik altijd, eigenlijk intuïtief doe, is me klein maken, soms gewoon een tijdlang hurken. Veulentjes zijn nieuwsgierig en komen na een tijdje altijd….. Dan niet meteen met een enge hand, maar zachtjes blazen, neuzen als het ware. Zo krijg je snel contact. Nooit frontaal benaderen, maar alsof je niet Geïnteresseerd bent, met afhangende schouders. Houd wel de merrie in de gaten als die er nog bij is!
    Het is goed wat lekkers in je zak te hebben, wat ruikt, zoals een paar kleine stukjes vanilla paardensnoep, dat leren ze heel snel. Belonen doe ik door te kroelen onder manen, bovenop bij staart of net onder het hoofdje, waar ze zelf niet handig bij kunnen. En dan voorzichtig afzakken naar beentje en dan komt het voetje vanzelf. Gewoon elke keer in de wei iets doen, maar kort en niet steeds hetzelfde, eerst moet het vertrouwen komen, de rest gaat dan vanzelf! Ik zet mijn veulens wel na een paar dagen al vast, maar wel gecontroleerd, zodat ik het meteen los kan gooien, ze leren het dan heel snel. En inderdaad, leer ze snel jouw cirkel te respecteren! Nooit vangen of jagen, dan de volgende keer een nog groter probleem… Het is zo mooi als je merkt dat het veulen dan ineens vertrouwen heeft en dat wordt weleens geschaad door een prik van de dierenarts ofzo, maar als het goed is komt het steeds sneller terug. Zorg dat je nooit haast heb en probeer alles aan te grijpen om het veulen iets te leren, een bal, parapluie, stuk zeil… Later profijt van, en belonen.

  • Jill

    Hallo, ik heb een hengst veulen van 10 dagen oud. De eerste dagen was hij zeer rustig en lief. Hij is zeer speels maar soms gaat hij te ver … Hij kan plots zijn poep draaien en stampen. Ook bijt hij voortdurend in de benen (zijn tandjes komen erdoor). Voor ons doet het niet veel pijn als hij stampt maar voor de kindjes wel … Ik heb schrik dat hij dit ook zal doen als hij sterker wordt. Heeft iemand een idee hoe ik dit gedrag kan stoppen? Hoe straf ik het af of hoe moet ik er mee omgaan? Alvast bedankt!

  • chris

    beste ons merrie veulen is nu bijna 5 maanden is nu weg van de moeder heeft altijd een halster aan gehad maar nog nooit met touw gewandeld heeft al de tijd bij een ander merrie en een pony die haar grote vriend is nu ze alleen op stal moet is ze heel onrustige op de weide is het geen probleem maar voor op stal is het niet te doen hoe moet je dat opvangen is nu 4 dagen alleen op stal wil altijd mee met de pony naar binnen we kunnen haar dan niet aan haar halster mee nemen ze heeft wel veel bloed vele gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.