Ga naar hoofdinhoud

Valtraining beperkt de schade

Foto Lonneke Ruesink
Een val van een paard kan ernstige blessures opleveren. Door middel van valtraining is de kans op verwondingen bij een val te verkleinen. Het doel van zo’n cursus: veiliger paardrijden, door het werken aan een betere motoriek, weten hoe je moet vallen en angsten te overwinnen.

Met een valtraining kan de paardensport veiliger worden. Cursuscentrum Dierverzorging in Barneveld biedt een dergelijke training: Riding work-out (zaal- en valtraining) voor de manegehouder. Deze professioneel opgezette cursus is vooral gericht op manegehouders die de veiligheid van hun ruiters en cliënten willen verbeteren. Door zelf deze cursus te volgen, kunnen zij hun cliënten helpen om veiliger te paardrijden. Maar ook ruiters blijken in de praktijk veel van deze training op te steken.
“In eerste instantie willen wij met deze cursus vooral manegehouders en -instructeurs bereiken zodat zij de kennis kunnen gebruiken bij nieuwe en startende ruiters, maar ook bij bijvoorbeeld angstige ruiters”, vertelt Liset van Geldermalsen, sectorcoördinator van Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld. “Het uiteindelijke doel van de cursus is veiliger paardrijden. Door het werken aan een betere motoriek, weten hoe je moet vallen en angsten te overwinnen, willen wij dit bereiken. Daarnaast hopen wij de cursisten bij te brengen hoe zij bij cliënten angsten kunnen herkennen en hen vakkundig kunnen helpen deze te overwinnen.”

Cursusinhoud

Tijdens de cursus wordt de cursist geleerd hoe hij de kans op ernstig letsel kan voorkomen of in ieder geval kan verkleinen. Daartoe wordt gewerkt aan balans, coördinatie en uithoudingsvermogen, het herkennen van angst voor springen en bang zijn om van het paard of de pony af te vallen. “De praktijkgerichte cursus omvat verschillende aspecten”, vertelt Van Geldermalsen. “Allereerst leren de cursisten over de meest elementaire beginselen van en begrippen in de paardenhouderij. Daarnaast gaan we dieper in op de vraag hoe de acht essentiële elementen in de paardensport kunnen worden aangewend om blessures bij ruiters te verminderen. Deze acht elementen zijn het ontspanningsreflex, het meescharnieren, een onafhankelijk evenwicht, onafhankelijk bewegen, hulpen geven, vallen, op- en afstijgen en afstanden inschatten.”
De praktijk begint met een warming-up van de ruiter. “Daarna gaan we aan de slag met evenwichtsoefeningen op een aantal hulpmiddelen, zoals een grote bal voor zitoefeningen, een turnbalk, een dummy, maar ook een echt paard hoort hierbij. Coördinatieoefeningen, door middel van trampolinespringen en balvangen, vormen een ander aspect van de cursus.”
Na deze onderdelen begint de echte valtraining. “Hier gaan we aan de slag met het leren vallen en doorrollen. Op een dik matras worden vallen vanaf een minimale hoogte van 1,5 meter geoefend. Het is dus een zeer praktijkgerichte en brede cursus waarin verscheidene valgerelateerde onderwerpen aan bod komen.”

Meer informatie over de valtraining is te vinden in de veiligheidsspecial van oktober 2012.

Eén reactie op “Valtraining beperkt de schade

  • Jos Wouters

    Een val is niet te voorkomen,en niet te voorspellen.Ook al trainen we hierop we zullen steeds zien dat een nooit opdezelfde manier gebeurd,immers heb je een ander paard en andere ruiter.
    Zelf weet ik dat wel als beste ,als ruiter en jonge jonge paarden inrijden.Daarbij heb ik 20 jaar vechtsport beoefend,en vleer je valbreken.In mijn situatie heeft het wel er toe geleidt dat je ,als je zosnel kan reageren ,als er iets fout gaat je verder moet denken of te wel vooruitdenken wat er kan gebeuren.Er spelen zoveel factoren mee,bij een val bev snelheid ,de bodem waarop je valt ,de gesteldheid van iemand.Mijn inziens is het beter om mensen teinformeren wat er kan gebeuren,en wat te doen.Bijv bij jonge paarden die steigeren ,ik zl altijd mocht ik eraf vallen of achterklappen met een paard doorrollen.Waarom,omdat tijdens een val een paard ook kan omrollen ,en dan zouden de benen van het paardbij het doorollen je toch raken,immers komt bij een val toch bijna 2 meter je achterna.Ik zal altijd alert zijn dat de beugels onder de tenen zitten,en dat ik ,als ik voel dat het paard gaat steigeren eraf kan,mocht dit noodzakelijk zijn.Maar specifiek trainen op een val lijkt mij geen optie,nogmaals elek situatie is anders,en ieder mens reageerd ook anders.Feit blijft wel weer ,als je lichamelijk goed in mekaar zit en snel kunt zijn ,kun je al een hoop ellende besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.